vihreä tee

Vihreä tee

Vihreä tee on teetyyppi, joka valmistetaan Camellia sinensis -kasvista. Teelehdet poimitaan ja kuumennetaan nopeasti hapettumisprosessin pysäyttämiseksi. Näin lehdet säilyttävät vihreän värinsä ja teestä saadaan terveellisempää. Vihreän teen uskotaan olevan peräisin Kiinasta. Sitä nautittaan kaikkialla maailmassa sen virkistävän maun ja terveysvaikutusten vuoksi.

Mikä on vihreä tee?

Vihreä tee on teetyyppi, joka valmistetaan Camellia sinensis -kasvista. Teelehdet poimitaan ja kuumennetaan sitten nopeasti hapettumisprosessin pysäyttämiseksi. Tämän ansiosta lehdet säilyttävät vihreän värinsä ja niistä saadaan terveellisempää teetä. Vihreän teen uskotaan olevan peräisin Kiinasta, ja siitä lähtien sitä on nautittu kaikkialla maailmassa sen virkistävän maun ja terveysvaikutusten vuoksi.

vihreä tee mitä se on vegefrendit
Vihreää teetä viljellään laajalti Aasiassa

Camellia sinensis -kasvit, ovat Aasiasta kotoisin olevia ikivihreitä pensaita. Teekasvia viljellään monissa maissa eri puolilla maailmaa, mutta yleisimmin se yhdistetään Kiinaan ja Japaniin. Vihreä teevalmistetaan Camellia sinensis -lajin lehdistä ja nupuista, jotka eivät ole käyneet läpi samaa kuihtumis- ja hapettumisprosessia, jota käytetään oolong- ja mustien teiden valmistuksessa. Vihreä tee on peräisin Kiinasta, mutta sen tuotanto ja valmistus on sittemmin levinnyt moniin muihin Aasian maihin.

mitä vihreä tee on? Vegefrendit
Vihreä tee on terveellistä ja virkistävää

Tuloksena syntyvässä teessä on pehmeä maku ja hieman ruohomainen aromi. Vihreä tee sisältää runsaasti antioksidantteja, ja se on yhdistetty useisiin terveysvaikutuksiin, kuten sydänterveyden paranemiseen, painonpudotukseen ja pienempään syöpäriskiin. Vihreää teetä valmistetaan perinteisesti kuumalla vedellä, mutta sitä voi nauttia myös jäisenä tai kylmänä, jolloin se on virkistävä kesäjuoma.

Lue vihreästä teestä lisää Wikipediasta

Mitä vihreä tee sisältää?

Vihreä tee sisältää ravintoaineita, kuten C-vitamiinia, fluoridia, seleeniä, kromia ja mangaania sekä katekiiniä, jotka ovat voimakkaita antioksidantteja. Katekiinien uskotaan olevan vastuussa monista vihreän teen terveysvaikutuksista kuten sen antioksidatiivisista ominaisuuksista.

mitä vihreässä teessä on? Vegefrendit
Vihreä tee luetaan superfoodeihin sillä sen terveyshyödyt ovat mahtavat

Vihreästä teestä on tullut erittäin suosittua sen väitettyjen terveysvaikutusten vuoksi. Vihreä tee sisältää ravintoaineita, kuten C-vitamiinia, karoteenia, seleeniä, mangaania, fluoria sekä B1-, B2-, B3-, B5- ja B6-vitamiineja. Se sisältää myös aminohappoja L-Teaniini ja katekiinit.

Vihreän tee terveys

Vihreää teetä on käytetty Aasian maissa vuosisatojen ajan sen terveysvaikutusten vuoksi. Viime vuosina se on kasvattanut suosiotaan maailmanlaajuisesti terveellisenä vaihtoehtona sokeripitoisille juomille. Vihreä tee valmistetaan Camellia sinensis -kasvin lehdistä, ja se sisältää runsaasti antioksidantteja, joiden uskotaan suojaavan soluja vaurioilta ja edistävän yleistä terveyttä.

Katso video vihreän teen terveysvaikutuksista

Vihreä tee vaikutukset

Tutkimukset ovat osoittaneet, että vihreä tee voi parantaa sydämen terveyttä, vähentää huonon kolesterolin määrää ja alentaa verenpainetta. Se on myös yhdistetty pienempään aivohalvauksen, syövän ja kognitiivisen heikkenemisen riskiin. Lisäksi vihreä tee sisältää kofeiinia, joka voi parantaa valppautta ja keskittymiskykyä.

Vihreän teen on osoitettu parantavan kolesterolitasoja, auttavan painonpudotuksessa, suojaavan sydänsairauksilta ja syövältä, vähentävän tulehduksia, parantavan aivotoimintaa, alentavan verensokeria ja paljon muuta.

Vihreää teetä on jo pitkään kunnioitettu sen monien terveysvaikutusten vuoksi, ja uudet tutkimukset ovat vain vahvistaneet sen asemaa superfoodina. Tuoreessa tutkimuksessa osallistujat, jotka joivat neljä kupillista vihreää teetä päivittäin kahdeksan viikon ajan, havaitsivat merkittäviä vähennyksiä kehon rasvassa, vyötärönympäryksessä ja ihonalaisen rasvan paksuudessa. Lisäksi heidän LDL-kolesteroli- ja paastoverensokeripitoisuutensa laskivat merkittävästi. Tutkimuksen tekijät selittävät nämä tulokset vihreän teen korkealla katekiinipitoisuudella. Katekiinit ovat eräänlaisia antioksidantteja, joiden on osoitettu edistävän painonpudotusta tehostamalla aineenvaihduntaa ja lisäämällä rasvan poistumista. Jos siis haluat laihduttaa, ota kuppi vihreää teetä kahvin sijaan. Vyötärösi kiittää sinua!

vihrea tee vaikutukset vegefrendit
Jos et halua laihtua voit syödä jäätelöä, jonka makuna on vihreä tee

Vihreä tee kofeiini

Vaikka vihreällä teellä on vaikuttavia terveyshyötyjä, on tärkeää muistaa, että sitä on nautittava kohtuudella. Liika kofeiini voi aiheuttaa haittavaikutuksia, kuten ahdistusta ja unettomuutta.

Yksi kuppi vihreää teetä sisältää noin 40 milligrammaa kofeiinia, joka on yli puolet vähemmän kuin kahvikupillisessa.

Vihreän teen juominen osana terveellistä ruokavaliota voi tarjota monia etuja ja edistää yleistä hyvinvointia.

Vihreä tee kofeiiniton

Kofeiinitonta vihreää teetä on tarjolla yleisesti. Sitä saa ainakin suuremmista päivittäistavarakaupoista sekä luontaistuotekaupoista.

Matcha on vihreää teetä

Matcha on japanilaista hienoksi jauhettua vihreää teetä.

Matcha on vihreaa teeta vegefrendit
Matcha on vihreää teetä joka on jauhettu hienoksi

Johtopäätökset vihreä tee

Vihreä tee on loistava vaihtoehto riippumatta siitä, etsitkö uutta herkullista juomaa kokeiltavaksi tai oletko kiinnostunut parantamaan terveyttäsi! Vihreä tee on täynnä ravintoaineita ja antioksidantteja, ja sillä on lukuisia terveyshyötyjä, joista kaikki voivat nauttia. Kun siis seuraavan kerran etsit jotain uutta kokeiltavaa, harkitse vihreän teen kokeilemista!

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta

Samankaltaiset artikkelit