Dippi – itse tehty – Maailman parhaat dipit!
Dippi ja illanistujaiset on ihan must – dippikastike on tärkeää kun mietitään juhlia ja illanistujaisia sekä niiden naposteltavia, sipsejä, nachoja ja pikkupurtavia, myös dippikasvikset tarvitsevat dippikastikkeen. Dipit voi ja kannattaa tehdä itse alusta alkaen! Tarjoa vieraillesi itsetehty dippi niin saat kiitosta ja kaikki pikkupurtavat ja sormisyötävät kohoavat uudelle levelille. Tässä artikkelissa on vinkkejä erittäin terveellisistä dipeistä ja niiden aineksista maailman herkullisimpiin itsetehtyihin dippeihin. Lue eteenpäin niin opit todella tekemään maailman parhaita dippejä ja unohdat ne keinotekoiset sokerilla höystetyt pussidipit mitä kaupoissa dippien nimellä myydään.
Dippejä jokaiselle ja monenlaisista aineksista
Dippi valmistuu yhtä hyvin kermaviilistä, ranskankermasta, jogurtista ja myös vegaanisista vastaavista. Vieläkin terveellisempiä dippejä voit tehdä kasviksista, siemenistä ja pähkinöistä itse sekoittaen. Tehosekoittimessa saat maailman terveellisimmän dipin jos haluat! Lue niin opit salaisuudet tehdä paras dippi maailmassa!
Valmiit dipit kaupasta
On Taffel dippi, Estrella dipit ja Santa Maria dippejä valmiina, mutta kun teet dipit itse, ei ole mitään epäilystä, etteikö dippisi olisi herkullinen, ja voit tehdä siitä myös huipputerveellisen ja silti herkullisen halutessasi. Unohda nämä keinotekoiset.
Valmiit dipit sisältävät usein keinotekoisia aineita ja aineita joita ei niinkään kannattaisi syödä. Säilöntäaineet ja arominvahventeet eivät ole ihmiselle terveellisiä esimerkiksi natriumglutamaattia kannattaisi välttää.
Natriumglutamaatti aiheuttaa joillekin ihmisille ihottumaa, kuumotusta, päänsärkyä, ja hengenahdistusta. Pitkällä tähtäimellä se voi aiheuttaa muutakin, synteettisenä aineena sen vaikutuksia ei varmasti vielä voi täysin tietää, mutta tulevaisuus näyttää. Natriumglutamaatti on varsin kiistelty aine ja monet epäterveelliset ruuat valmistetaan käyttäen juuri natriumglutamaattia maun vahvistamiseksi, jotta ihminen addiktoituisi epäterveelliseen einekseen tai välipalaan.
Valmiit dippijauheet sekoitetaan yleensä kermaviiliin tai sitten niiden pohjana on creme fraiche eli ranskankerma tai vaihtoehtoisesti jogurtti.
Valmiit dipit ovat esim. Ranch-dippi – Taffel – joka maistuu lähinnä todella makealta, Kolme sipulia dippi – 3 sipulia dippi on suosittu valmisdippi ja se on aika “perusmaku” ja sopii mattimeikäläiselle, American dippi – taaskin hyvin makea ja tuo mieleen että miksi ihmeessä sitä sokeria tai makeutusainetta pitää tunkea joka paikkaan suuria määriä, Estrellan dipeissä maistuu samat glutamaatit ja sokerit joten… kannattaa varmaan kuten sanottu tehdä se itse. 😀
On lisäksi valmis dippikastike tyylisiä dippejä, niitä on ainakin juustonmakuisina ja guacamole makuja. Myös juustoista itsestään on tehty dippityylisiä esimerkiksi Koskenlaskija dippi.
Sipsit ja dippi
Sipsi ja dippi on käsite nykyään. Moni tekee aina dipin sipseille ja muille snakseille. Dippi kannattaa siis tehdä itse jotta saa parhaan.
Valkosipulidippi
Valkosipulista saat tajunnanräjäyttävän dipin kunhan muistat laittaa valkosipulia tarpeeksi. Lisää valkosipulia mihin tahansa niin saat herkullista (siis jos pidät valkosipulista).. Voit laittaa valkosipulin myös jauheena niin se ei ole ihan niin voimakas kuin juuri puristettu valkosipulin kynsi. Ota kermaviili, ranskankerma, jogurtti tai vegaaniset vastaavat, lisää valkosipulia rutkasti ja sopiva määrä suolaa, niin sinulla on jo käsissäsi dippi joka on parempi kuin kaupan dippijauhe, ehdottomasti.
Dippiin sopivat mausteet:
Riippuen mieltymyksistäsi tässä listassa on vinkkejä parhaista mausteista joita dippiin voit lisätä. Pohjana siis joko itse tehty pähkinä tai siementahna, jogurtti, kermaviili tai ranskankerma.
Paprika jauheena tai raastettuna tuoreena
Savupaprika jauhe
Sinapinsiemenjauhe tai rouhe
Keltasipuli joko pikkuiseksi silputtuna tai jauheena
Chilipippuri jauhe tai rouhe
Jalapeno rouhe tai jauhe
Turkinpippuri paloiteltuna
Viherpippuri
Cayennepippuri
Mustapippuri
Valkopippuri
Suola tietysti
Yrtit dippikastikkeeseen:
Valkosipuli joko puristettuna, tai kuivattuna rouheena tai jauheena
Ruohosipuli
Tilli
Persilja
Timjami
Salvia
Basilika
Oregano
Rosmariini
Rakuuna
Kasvikset dippiin:
Kukkakaali muruina
Parsakaaliraaste
Piparjuuri raastettuna
Oliivi pieninä paloina
Suolakurkku paloina
Kapris kokonaiset pienet kaprikset ja paloina isot kaprikset
Tomaatti pikku paloina tai murskattuna
Aurinkokuivattu tomaatti palat
Palsternakka raaste
Paahdettu punajuuri
Sipuli pikku kuutioina
Maa-artisokka raasteena
Pepperonipaprika – pikkuisina paloina
Tuore kurkku raatseena tai pikkupaloina
Hedelmien mehut, -murskat ja -palat dippikastikkeeseen:
Avokado
Sitruuna
Lime eli limetti
Appelsiinimehu
Omenamehu
Mangon mehu ja hedelmäliha
Ananasmehu
Omena
Päärynä
Viikuna
Muut ainekset dippiin:
Tattijauhe
Sienet pikkupaloina – suolasienet ja paistetut
Valmiit kastikkeet ja tahnat dippiin:
Pesto
Sriracha-kastike
Chilitahna ja chilikastike
Piri piri
Majoneesit
Hummus
Tahini
Harissa
Juustot dippikastikkeeseen:
Perusjuusto kuten edam tai kermajuusto raasteena tai ihan pienenä mössönä
Cheddarjuusto
Gouda
Aurajuusto
Manchego juusto
Parmesaani juusto
Pecorino juusto
Eri omejuustot esimerkiksi Gorgonzola tai Blue Stilton
Raejuusto
Murennettu halloumi
Murennettu feta juusto
Koskenlaskija juusto
Olympia juusto
Dippipohja:
Pähkinätahna tehosekoittimessa: Hasselpähkinä, cashew, saksanpähkinä, pekaanipähkinä ja maapähkinä
Kasvis- ja juurestahnat tehosekoittimessa eli smoothiekoneessa: lanttu, porkkana, peruna, maa-artisokka, mukulaselleri, retiisi, palsternakka
Siementahnat kuten pinjansiemen, auringonkukansiemen, kurpitsansiemen ja hampunsiemen
Vilja- ja pseudoviljatahnat: kvinoa ja hirssi – sekoita tahnaksi tehosekoittimessa
Paputahnat kuten valkoinen papu, mustapapu, kidneypapu, edamamepapu, härkäpapu jne.
Muut palkokasvit kuten linssit ja kikherneet, herneet
Lehtivihannestahnat teharissa: Lehtikaali, mangoldi, pinaatti ja nokkonen
Avocadotahna
Ranskankerma eli creme fraiche
Jogurtti turkkilainen jogurtti tai kreikkalainen jogurtti
Kermaviili
Vegaaniset vastaavat (jogurtti, kermaviili ja kasvisfraiche)
Maailman paras kotitekoinen dippi
Millainen on maailman paras itse tehty dippikastike? No se voi olla monenlainen: Jos haluat terveellisen, tee se avokadosta tai pähkinöistä tehosekoittimessa murskaamalla, tekemällä ainekset tahnaksi eli dipiksi.
Itse tehty guacamole on upean makuista, ja sitä voisi syödä vaikka kuinka paljon. Salsadippi oon myöskin itse tehtynä aivan mahtavana herkullista.
Maidoton dippi
Maidottomat dipit tehdään siis kasviksista, siemenistä, pähkinöistä ja pavuista. Tehosekoittimessa saa hyvin tehtyä dippipohjan ja sen jälkeen mielikuvitusta mausteiden käyttöön.
Dippi kermaviili
Tämä on todennäköisesti yleisin dippi joka kotona nopeasti tehdään. Se on dippi kalalle jolloin siihen tulee esimerkiksi sinappia, sitruunaa ja suolakurkkua. Tai jos se on sipsien kanssa nautittava dippi on taivas rajana makujen suhteen.
Kermaviilikastike lohelle ja kalapuikoille:
Kermaviiliin sekoitetaan suolaa, valkosipulia, tilliä ja teelusikallinen sinappia.
Taco dippi
Tacomausteet tacodippiin. Valmiita tacomausteseoksia saa kaupasta, mutta voit sekottaa sen juustokuminasta, chilistä, paprikasta, suolasta ja valkosipulista. Sitten vain haluamaasi dippipohjaan, oli se sitten pähkinästä tai kasviksista tai ranskankermasta tai kermaviilista.
Juustodippi resepti
Sulata erittäin maukas juusto kattilassa aivan miedolla lämmöllä, voit tehdä tämän esimerkiksi cheddarista tai goudasta tai sitten Aurasta tai Gopgonzolasta. Lisää hieman maitoa ja tuoreen sitruunan mehua. Mahtavan makuista!
Aurajuusto dippi
Sulata aurajuustoa ja laita joukkoon hieman maitoa ja sitruunamehua, tai valkoviiniä.
Ranskankermakastike – creme fraiche dippi
Creme fraichesta tehtyä dippiä kannattaa hieman keventää joko jogurtilla tai kermaviilillä tai jonkin hedelmän mehulla, esim sitruuna tai limemehulla. Tämän voit tehdä samaan tapaan kuin kermaviilikastikkeen, mutta tämä on rasvaisempi, samalla myös maukkaampi.
Kreikkalainen jogurttikastike – turkkilainen jogurttikastike
Tämän jogurttikastikkeeen voi tehdä samaan tapaan kuin ranskankermadippi tai kermaviilidippi.