tyrnimarja Hippophaë rhamnoides

Tyrni eli tyrnimarja

Tyrnin terveyshyödyt ovat kiistattomat. Se on erikoinen pieni puumainen kasvi, joka viihtyy ankarissa olosuhteissa. Jos etsit ravitsevaa tapaa voimistaa terveyttäsi, kokeile tyrniä!

Mikä tyrni on?

Tyrni on kukkiva pensas, joka kasvaa kylmillä rannikkoalueilla.

Tyrni mika se on
Tyrnin varsissa on vankkoja piikkejä ja loistavan oranssinkeltaisia marjoja

Tyrni tuottaa pieniä, oransseja marjoja, jotka sisältävät runsaasti vitamiineja ja antioksidantteja. Marjoista voidaan valmistaa mehua, hilloa tai jopa kosmetiikkaa. Tyrni tunnetaan myös kyvystään sietää suihkuavaa suolavettä ja kovia tuulia. Tämän vuoksi se on ihanteellinen kasvi rannikkoalueilla kasvatettavaksi.

Tyrni eli hopeatyrni (Hippophaë rhamnoides) on hopeapensaskasveihin (Elaeagnaceae) kuuluva puumainen pensas. Tyrni kasvaa laajalla alueella Euraasiassa. Tyrni on nimetty Satakunnan maakuntakukaksi. Suomessa eniten tyrniä viljellään Suupohjan alueella, Etelä-Pohjanmaalla.

Tyrni historia

Tyrni -sana on skandinaavista alkuperää, peräisin muinaisnorjasta tai muinaisruotsista. Kummassakin kielessä sana tarkoittaa piikikästä pensasta. Tyrni on maapallolla kasvanut miljoonia vuosia.

Mistä tunnistaa tyrni?

tyrni mista tunnistaa
Tyrni eli tyrnimarja 10

Tunnistat tyrnin etsimällä pensaan, jossa on vankkoja piikkejä ja pieniä oransseja marjoja. Kasvin lehdet ovat paksut, kiiltävät ja muistuttavat vähän rosmariinin lehtiä. Tyrni korjataan yleensä syksyllä marjojen kypsyttyä.

Tyrni kasvaa 0,5–5 metriä korkeaksi. Tyrnin oksat ovat piikkien peitossa, lehdet 1-5 cm pitkiä ja kapeita, päältä harmahtavan vihreitä ikäänkuin hopeanhohtoisia, alapuolelta lehdet ovat vielä harmaampia tai hopeisempia.

Tyrni on kaksikotinen, eli tarvitaan kaksi kasvia lisääntymisen, tyttö- ja poikakasvi, koska sen hede- ja emikukat ovat siis eri kasveissa. Tyrnin kukinta sijoittuu kevääseen ennen lehtien puhkeamista, touko-kesäkuussa.

Missä tyrni kasvaa?

Suomessa tyrni kasvaa luonnonvaraisena lähinnä kivisillä merenrannoilla. 

tyrni kasvaa
Tyrni merenrannalla

Muualla kuten Aasiassa ja Keski-Euroopassa lajia tavataan myös sisämaan vuoristoseuduilla jokilaaksoissa ja jokien varsilla.

Tyrnin käyttö

Tyrnistä voi käyttää myös lehdet, ei ainoastaan marjoja. Sen vuoksi tyrni onkin aivan mahtava terveyshyödyiltään. Lehtien ravintosisältö on yhtä vahva kuin marjojenkin. Lehdet ovat hyviä teen tai haudukkeen ainesosaksi. Lehdistä voidaan tehdä myös viherjauhetta kuivaamalla.

Tyrnin siemenistä tehdään arvokasta öljyä. Sillä on käyttöä mm. kosmetiikkateollisuudessa.

tyrni kaytto
tyrnistä voi käyttää sekä lehdet että marjat

Yksi hyvä tapa lisätä tyrniä ruokavalioosi on terveellisten elintarvikkeiden, kuten smoothieiden ja mehujen muodossa. Nämä ruoat eivät ole vain herkullisia, vaan niitä on myös helppo valmistaa ja ne sopivat erinomaisesti vaikkapa aamiaiseksi. Tyrnit sopivat myös jogurtin ja puuron päälle. Voit valmistaa esimerkiksi herkullista tyrnivispipuuroa tyrnistä.

Tyrnistä voi tehdä myös hilloja, marmeladeja ja hyytelöitä. Ne sopivat monien ruokien lisukkeeksi, mausteeksi ja jälkiruokiin sekä leivonnaisiin.

Tyrnin terveysvaikutukset

Tyrni on ainutlaatuinen marja, joka on täynnä ravintoaineita ja terveyshyötyjä.

Tyrni terveysvaikutus
Tyrnin siemenistä saa öljyä

Ensinnäkin se on erinomainen C-vitamiinin lähde ja se sisältää myös A-, E- ja K-vitamiineja sekä erilaisia kivennäisaineita, kuten rautaa, magnesiumia ja kaliumia. Eikä siinä vielä kaikki – tyrni tunnetaan myös tulehdusta ehkäisevistä ominaisuuksistaan, mikä tekee siitä loistavan luontaisen lääkkeen ekseeman ja psoriasiksen kaltaisiin sairauksiin. Koska tyrnimarja sisältää runsaasti antioksidantteja, se auttaa suojaamaan kehoa vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta.

Tyrnissä on valtava määrä antioksidantteja, jotka estävät kehossa tapahtuvia hapettumisreaktioita. Marjojen omega- 3 ja -6 rasvahappojen on todettu ehkäisevän muistin sairauksia, edistävän aivojen toimintaa ja sydänterveyttä. Tyrnillä on myös hyvin korkea C-vitamiinipitoisuus. C-vitamiini auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää ja suojaamaan sairauksilta. Siksi tyrnimarjojen nauttiminen voi auttaa pitämään sinut terveenä flunssakautena.

Tyrni on superterveellinen marja, joka on täynnä ravintoaineita ja terveyshyötyjä. Tätä pientä, oranssia marjaa on käytetty vuosisatojen ajan perinteisessä lääketieteessä monien vaivojen hoitoon. Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että tyrni voi tarjota uskomattomia terveyshyötyjä, mukaan lukien seuraavat:

Tyrnin 13 terveyshyötyä

  1. Tyrnin on todettu ehkäisevän muistin sairauksia ja edistävän aivojen toimintaa
  2. Tyrni parantaa sydänterveyttä
  3. Tyrni sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita.
  4. Tyrni auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää.
  5. Tyrni on luonnollinen anti-inflammatorinen aine.
  6. Tyrni auttaa parantamaan ihon terveyttä.
  7. Tyrni auttaa edistämään haavojen paranemista.
  8. Tyrnillä on antibakteerisia ominaisuuksia.
  9. Tyrni auttaa alentamaan kolesterolitasoja.
  10. Tyrni auttaa parantamaan verenkiertoa.
  11. Tyrni auttaa suojaamaan UV-vaurioilta.
  12. Tyrni on luonnollinen myrkynpoistoaine.
  13. Tyrni on erityisesti limakalvojen, verenkiertoelimistön ja ruuansulatuksen vahvistaja.

Tyrnin kasvatus

Tyrni on kiitollinen kasvattaa, sillä se on ankaria olosuhteita sietävä ja leviää nopeasti juurivesojen avulla. Se voi hyvissä olosuhteissa levitä nopeasti laajoiksi kasvustoiksi. Tyrni kestää kuivuutta, tulvia ja suolaa.

Luonnossakin tyrni kasvaa karuissa olosuhteissa, miksei siis kotonakin. Kotipihalla sille voi etsiä aurinkoisen kasvupaikan ihan paahteisimmasta kohdasta pihalta. Maan tulisi olla melko hiekkapitoista multaa. Toisaalta sille saattaa kelvata myös kosteahko paikka. Tyrni ei tarvitse edes lannoitusta.

Kun kasvatat tyrniä, voit odottaa pensasta tai oikeastaan pientä puuta, joka on erikoisen mallinen ja kasvaa noin 2-5 metriä kokoiseksi.

Yhteenveto

Tyrni on superterveellinen marja, joka on täynnä ravintoaineita ja terveyshyötyjä.

tyrni yhteenveto
Tyrniä on käytetty vuosisatoja, ellei tuhansia terveyden hoitoon

Tyrni- Tätä pientä, ihanaa oranssia marjaa on käytetty vuosisatojen ajan perinteisessä lääketieteessä monien vaivojen hoitoon. Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että tyrni voi tarjota uskomattomia terveyshyötyjä. Joitakin näistä ovat muun muassa immuunijärjestelmän vahvistaminen, sydänterveyden paraneminen, muistisairauksien ehkäisy, luonnollinen tulehduskipulääke, ihon terveyden parantaminen, haavojen paranemisen edistäminen, antibakteeriset ominaisuudet, kolesterolitason alentaminen, verenkierron parantaminen, UV-säteilyvaurioilta suojaaminen ja luonnollinen detoksifikaattori.

Tyrni FAQ

Mihin tyrniä voi käyttää?

Mihin tyrniä voi käyttää?

Tyrniä voi käyttää monissa aamupala vaihtoehdoissa kuten smoothieissa, jogurtin tai puuron päällä ja vaiokka syödä sellaisenaan muiden marjojen kanssa. Tyrnistä voi tehdä, hilloja, marmeladia ja hyytelöä. Sitä voi käyttää jälkiruuissa ja leivonnaisissa kuten piirakoissa ja muffineissa sekä pääruokien lisukkeena antamassa makua esimerkiksi kaaliruokiin ja juureksiin.

Paljonko tyrniä pitää syödä päivässä?

Tyrniä pitää syödä noin pari ruokalusikallista päivässä maksimaalisen terveyshyödyn saamiseksi. Tyrniä on ilo syödä, ja sen C-vitamiinipitoisuus on niin korkea että jo pieni määrä tyrniä riittää, sanotaan vaikka sitten tuo pari ruokalusikallista.

Mihin tyrni auttaa?

Tyrni auttaa mm. immuunijärjestelmän vahvistamiseen, aivoterveyden hoitoon, ihon terveyden parantamiseen, haavojen paranemisen edistämiseen, tulehduksien ehkäisemiseen, sillä on erinomaiset antibakteeriset ominaisuudet, kolesterolitason alentamiseen, sydämen hoitamiseen, verenkierron parantamiseen, UV-säteilyvaurioilta suojaamiseen ja luonnolliseen myrkkyjen poistoon elimistöstä.

Voiko tyrniä syödä raakana?

Tyrniä voi syödä raakana, ja kannattaakin, sillä se on hyvänmakuinen tosin kirpeä ja raikas.

Onko tyrni myrkyllinen?

Tyrni ei ole myrkyllinen, vaan erittäin terveellinen. Tyrnin marjojen C-vitamiinipitoisuus on kasvikunnan korkeimpia. C-vitamiinipitoisuus on jopa 360 mg/100 grammaa.

Saako tyrniä poimia?

Saako tyrniä poimia suomessa?

Tyrniä saa poimia Suomen luonnosta. Se on jokamiehenoikeus. Mutta kannattaa tarkistaa ajankohtaiset asetukset kunkin maakunnan osalta ympäristöministeriön sivuilta. Tyrniä saa Suomessa poimia, mutta tarkista Ympäristöviraston sivuilta asetukset

Onko tyrnissä D-vitamiinia?

Tyrnissä ei ole D-vitamiinia, mutta kaikkia muita siinä onkin. Erityisen paljon tyrnissä on C- ja E -vitamiinia.

Tyrnin haittavaikutukset

Tyrnin syömisellä ei olisi mainittavammin haittavaikutuksia.

Onko tyrnimarjassa proteiinia?

Tyrnimarja sisältää proteiinia 1,5g/100g. Se on marjoista paras kasviproteiinin lähde.

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta

Samankaltaiset artikkelit