Karpalo – kaikki karpalosta
Suomessa kasvaa kaksi karpalolajia; iso karpalo ja pieni karpalo. Molemmat ovat luonnonvaraisia kasveja, jotka kasvavat Suomessa ja muualla Euroopan pohjoisosissa ja Pohjois-Amerikassa. Se on sukua mustikka- ja mustikkakasveille. Karpaloita kutsutaan usein “meidän marjoiksi”, koska ne ovat tärkeä osa suomalaista ruokakulttuuria. Tässä blogikirjoituksessa mietimme onko karpalo terveellistä, karpaloiden historiaa, ravintoarvoja ja kulinaarisia käyttötapoja!
LUE MYÖS: Puolukka, Mustikka, Vadelma, Karpalo, Mustaherukka, Mansikka, Karhunvatukka, Tyrni
Mikä karpalo on?
Karpalot ovat Vaccinium-sukuun kuuluva kasvilaji. Karpalokasveja on kahta päälajia, isokarpalo (Vaccinum oxycoccus) ja pikkukarpalo (Vaccinum microcarpum). Karpalot ovat pieniä, pyöreitä, punaisia marjoja, joilla on hapan maku. Ne kasvavat matalissa varvuissa viileissä, kosteissa ympäristöissä, kuten soilla ja rämeillä. Isokarpalon marjat ovat kooltaan 1-1,5 cm ja pikkukarpalon noin puolet siitä.
Karpalo kasvaa soilla maanmyötäisesti suikertaen. Karpalon lehdet ovat 5-15 mm kokoisia kiiltäviä vihreitä ja alta valkoisia. Karpalo kukkkii kesä-heinäkuussa. Hapan marja on tummanpunainen kypsänä ja marjojen koko on kooltaan 10-15mm. Karpalot ovat yleisiä koko Suomessa.
Karpalot ovat kypsiä ja niiden poiminta aika syys-lokakuun vaihteessa ja marjoja voi kerätä lumen tuloon asti, jopa hieman ravistellen suikeroita.. Karpalo säilyy erinomaisesti koska se sisältää sitruuna- ja bentsoehappoa. Karpaloa syövät ihmisen lisäksi esimerkiksi kurjet ja riekot.
Pikkukarpalo
Ison karpalon lisäksi Suomen soilla kasvaa myös pikkukarpalo. Yleensä karpalosta puhuttaessa puhutaan aina isosta karpalosta. Pikkukarpalo kasvaa pääasiassa Pohjois-Suomessa ja sen kasvupaikat ovat kuivempia kuin märemmät saraikko- ja sammalpinnat, joissa isokarpalo kasvaa. Pikkukarpalon nimikin sanoo että sen marjat ovat pieniä, vain puolukan kokoisia. Niitä ei monikaan ole kiinnostunut poimimaan ja marjan maku on hyvä.
Lue lisää karpalo Wikipedia.
Katso video miten karpaloa viljellään isosti
Karpalo poiminta
Karpalon satoa kerätään myöhään lumien tuloon asti. Marjat kyspsyvät syyskuun lopussa tai lokakuun alussa. Koska karpalo säilyy siinä olevan pektiinin ansiosta voi sitä kerätä keskellä talvea lumen alta tai keväällä kun lumet sulavat. Karpalo on yksi tärkeimmistä marjoistamme. Vuotuiset marjasadot voivat parhaimmillaan olla useita satoja kiloja hehtaarilta.
Yhteenveto Karpalo
Karpalot ovat ihania kipakoita marjoja, jotka ovat paitsi herkullisia, myös hyväksi sinulle! Karpalot sisältävät runsaasti antioksidantteja ja kuitua, ja niiden on osoitettu auttavan ehkäisemään esimerkiksi virtsatietulehduksia. Karpalot kasvavat mataen maata pitkin soilla ja rämeillä. Kannattaa poimia karpaloita talven varalle tai keväällä kun lumet sulavat. Nautitpa niitä tuoreena, kuivattuna, leivonnaisissa tai ruuissa, karpalot ovat maukasta ja ravitsevaa herkkua!
Mieti nyt vastasimmeko riittävän syvällisesti aiheeseen: Onko karpalo terveellistä?
Karpalo FAQ
Onko karpalo terveellistä?
Paljonko karpaloita päivässä?
Mitä vitamiineja karpalo sisältää?
Paljonko maksaa karpalo?
Mikä on karpalon tieteellinen nimi?
Mikä on karpalo englanniksi?
Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta