Puolukan terveysvaikutuksia
Puolukka, tuo tärkeä Suomen metsän superfood. Tutustutaanpa moniin tapoihin, joilla puolukan ravintosisältö voi parantaa terveyttäsi. Puolukka sisältää runsaasti polyfenoleita, C-vitamiinia, E-vitamiinia, kaliumia, magnesiumia, fosforia, kuparia ja mangaania. Suomen marjoista puolukka on tulehdusten torjunnassa aivan kärjessä karpalon kanssa. Puolukkasato on odottamisen arvoinen asia syyskesällä ja syksyllä. Lue eteenpäin niin tiedät puolukan terveysvaikutuksista sinulle!
Puolukka terveys – super terveellinen superfood
Puolukka on pieni punainen marja, joka on kotoisin Euroopan ja Pohjois-Amerikan arktisilta alueilta. Se on tärkein luonnonmarjamme. Sitä on pitkään käytetty perinteisessä skandinaavisessa lääketieteessä sen terveyshyötyjen ja ravintoarvon vuoksi.
Puolukan terveyshyödyt ovat ruhtinaallisen runsaat! Puolukat ovat täynnä tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten C-vitamiinia, E-vitamiinia, kaliumia, magnesiumia, fosforia, kuparia ja mangaania. Nämä ravintoaineet auttavat suojautumaan vapailta radikaaleilta, jotka aiheuttavat soluvaurioita, jotka johtavat ennenaikaiseen ikääntymiseen ja jopa syöpään.
Puolukka kversetiini ja gallushappo
Lisäksi puolukat sisältävät antioksidantteja, kuten kversetiiniä ja gallushappoa, joilla on tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia, jotka auttavat vähentämään tulehduksia kehossa. Tämä voi auttaa suojautumaan kroonisilta sairauksilta, kuten sydänsairauksilta ja diabetekselta.
Lisäksi puolukat laihduttavat ja auttavat painonhallinnassa. Puolukasta kannattaakin suunnitella säännöllistä ainesosaa ruokavalioon.
Puolukka terveysvaikutukset
Viime vuosina puolukat ovat kasvattaneet suosiotaan mahdollisten terveyshyötyjensä vuoksi. Tutkimukset ovat osoittaneet, että näissä marjoissa on runsaasti antioksidantteja ja muita yhdisteitä, jotka voivat auttaa suojaamaan sairauksilta.
Puolukka ehkäisee tehokkaasti muun muassa matala asteista tulehdusta
Puolukka sydänterveys ja aivot
Eräässä tutkimuksessa esimerkiksi todettiin, että puolukat voivat parantaa sydämen terveyttä vähentämällä kolesterolitasoja ja tulehdusta. Toisessa tutkimuksessa todettiin lisäksi, että nämä marjat voivat auttaa suojaamaan aivoja hapetusstressin aiheuttamilta vaurioilta.
Ei siis ole epäilystäkään siitä, etteivätkö puolukat olisi herkullinen ja ravitseva lisä mihin tahansa ruokavalioon. Nauti siis kourallinen näitä pieniä punaisia jalokiviä – kehosi kiittää sinua siitä!
Puolukka terveys – antioksidantit
Näitä kirpeitä marjoja on käytetty pitkään perinteisenä kansanlääkkeenä, ja viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että niillä on todellakin terveysvaikutuksia. Esimerkiksi puolukat ovat hyvä C- ja E-vitamiinin lähde, jotka molemmat ovat voimakkaita antioksidantteja.
Puolukka polyfenolit
Lisäksi puolukat sisältävät ellagitanniineja, jotka ovat kasviyhdisteitä, joilla on osoitettu olevan tulehdusta ja syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia.
On todettu myös, että puolukkauutteet voivat myös auttaa suojaamaan aivoja hapetusstressin aiheuttamilta vaurioilta. Puolukka sisältää runsaasti polyfenoleita (jotka ovat antioksidantteja), jotka alentavat sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Puolukan uskotaan alentavan LDL-kolesterolia ja ehkäisevän veritulppia. Monet tutkimukset tukevat voimakkaasti sitä, että puolukalla on matala asteisia tulehduksia ehkäiseviä ominaisuuksia.
Jo muinoin suomalaisessa kansanlääkinnässä on tiedetty puolukan ja karpalon olevan loistavia luonnonlääkkkeitä mm. virtsatietulehdusten ja muiden tulehdusten hoidossa. Nyt virallinen lääketiedekin alkaa löytää kyseisen asian.
Puolukan vitamiinit ja ravintoaineet
Puolukka sisältää runsaasti C-, E-, A- ja K-vitamiineja. Lisäksi puolukassa on runsaasti karotenoideja, joilla on hapettumista ehkäiseviä vaikutuksia kehossa. Karotenoidipitoiset kasvikunnan edustajat ovat väriltään keltaisia, vihreitä, punaisia tai oransseja. (Karotenoideja yleisesti ovat: beetakaroteeni, alfakaroteeni, kantaksantiini, lykopeeni, luteiini ja kryptoksantiini. Osa karotenoideista toimii A-vitamiinin esiasteina.) Puolukassa on lisäksi kivennäis-ja hivenaineita kuten kalsiumia, kaliumia, magnesiumia ja fosforia merkittäviä määriä.
Puolukka kolesteroli
Puolukassa ei ole kolesterolia, vaan puolukka toimii hyvälaatuisen HDL-kolesterolin nostajana. Näin ollen puolukalla on kolesterolitasoihin erittäin hyvä vaikutus.
Puolukan terveyshaitat
Puolukan syömisellä ei ole terveyshaittoja.
Muista kuitenkin kysyä lääkäriltäsi puolukan syömisestä, jos sairastat jotain sairautta.
Puolukka ruuansulatus ja virtsatiet
Lisäksi puolukan ravinnon on todettu parantavan ruoansulatusta, koska se sisältää runsaasti pektiiniä – eräänlaista liukoista kuitua, joka auttaa lisäämään ruoansulatuskanavan nesteiden tuotantoa ja auttaa samalla vitamiinien ja kivennäisaineiden imeytymistä ruoasta.
Lisäksi niiden korkea tanniinipitoisuus voi auttaa vähentämään vatsavaivoja sekä bakteeri-infektioiden, kuten E-Coli- tai salmonellamyrkytyksen, aiheuttamaa ripulia. Lisäksi niiden voimakas supistava vaikutus voi auttaa virtsatieinfektioiden hoidossa vähentämällä bakteerien tai muiden ärsyttävien aineiden aiheuttamaa tulehdusta virtsateiden seinämissä
Puolukka ravintosisältö
100 g puolukkaa sisältää
- Energia 56 kcal
- Rasva 0,7 g
- Tyydyttynyt 0,1 g
- Kertatyydyttymätön 0,0 g
- Monityydyttymätön 0,3 g
- Hiilihydraatti 8,9 g
- Sokeri 8,2 g
- Proteiini 0,5 g
- Suola 0,0 g
- Kuitu 2,6 g
Puolukka ja painonhallinta
Puolukka auttaa painonhallinassa, se ehkäisee painonnousua ja suojaa epätervellisen sisäelinrasvan kertymiseltä elimistöön. Tampereen yliopiston tutkimus 2019 lihavuudesta ja puolukan vaikutuksesta, antoi viitteitä siitä, että puolukan lisääminen ravintoon voi auttaa kumoamaan rasvaisen ruuan aiheuttamia epätervellisiä vaikutuksia kehossa sekä ehkäisevän painonnousua. Kyseinen tutkimus tehtiin tosin Ruotisssa jo vuonna 2014 Lundin yliopistossa. Tässä linkki ruotsalaiseen puolukkatutkimukseen painonhallinnan ja puolukan suhteesta.
Mitä puolukan terveysvaikutuksista voi ajatella?
Jos etsit herkullista tapaa lisätä antioksidanttien saantia, lisää ruokavalioosi puolukoita. Ja jos olet kiinnostunut käyttämään luonnonlääkkeitä tulehduksen tai kroonisten saiarauksien ehkäisemiseksi tai hoitamiseksi, puolukkauutteet voivat olla harkitsemisen arvoisia.
Voiko puolukkaa syödä joka päivä?
Puolukkaa voi huoletta syödä joka päivä. Kaksi desilitraa on hyvä, ja enemmänkin voi syödä. Puolukalla on todettu olevan monia terveysvaikutuksia, joten sitä kannattaa todella syödä päivittäin.
Puolukka ehkäisee sairauksia
Puolukan terveysvaikutukset ovat kiistattomat. Kuten edellä todettiin puolukkaa kannattaa syödä paljon, koska se vaikuttaa terveyteen monella tavalla.
Puolukka terveysvaikutukset – Yhteenveto
Johtopäätöksenä voidaan todeta, että puolukan pikkuinen olemus on terveyshyötyjen voimanpesä! Tämä superfood on monipuolinen, kun on kyse yleisen terveydentilan parantamisesta: se suojaa kroonisilta sairauksilta, kuten sydänsairauksilta ja diabetekselta, ja hoitaa bakteeri-infektioita, kuten E-Coli- tai salmonellamyrkytyksiä. Lisäksi tulehdukset saavat kyytiä puolukalla. Jos etsit helppoa tapaa lisätä päivittäistä tärkeiden vitamiinien ja kivennäisaineiden saantia samalla kun pidät yllä vähäkalorista ruokavaliota, löydä puolukat! Kokeile lisätä niitä smoothieihin, jogurttiin tai puurokulhoihin saadaksesi herkullisen energiannousun koko päiväksi!