puolukka terveysvaikutukset

Puolukan terveysvaikutuksia

Puolukka, tuo tärkeä Suomen metsän superfood. Tutustutaanpa moniin tapoihin, joilla puolukan ravintosisältö voi parantaa terveyttäsi. Puolukka sisältää runsaasti polyfenoleita, C-vitamiinia, E-vitamiinia, kaliumia, magnesiumia, fosforia, kuparia ja mangaania. Suomen marjoista puolukka on tulehdusten torjunnassa aivan kärjessä karpalon kanssa. Puolukkasato on odottamisen arvoinen asia syyskesällä ja syksyllä. Lue eteenpäin niin tiedät puolukan terveysvaikutuksista sinulle!

Puolukka terveys – super terveellinen superfood

Puolukka on pieni punainen marja, joka on kotoisin Euroopan ja Pohjois-Amerikan arktisilta alueilta. Se on tärkein luonnonmarjamme. Sitä on pitkään käytetty perinteisessä skandinaavisessa lääketieteessä sen terveyshyötyjen ja ravintoarvon vuoksi.

puolukka terveys vegefrendit
Puolukoita suomalaisessa metsässä

Puolukan terveyshyödyt ovat ruhtinaallisen runsaat! Puolukat ovat täynnä tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten C-vitamiinia, E-vitamiinia, kaliumia, magnesiumia, fosforia, kuparia ja mangaania. Nämä ravintoaineet auttavat suojautumaan vapailta radikaaleilta, jotka aiheuttavat soluvaurioita, jotka johtavat ennenaikaiseen ikääntymiseen ja jopa syöpään.

Puolukka kversetiini ja gallushappo

Lisäksi puolukat sisältävät antioksidantteja, kuten kversetiiniä ja gallushappoa, joilla on tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia, jotka auttavat vähentämään tulehduksia kehossa. Tämä voi auttaa suojautumaan kroonisilta sairauksilta, kuten sydänsairauksilta ja diabetekselta.

Puolukka suojaa sairauksilta vegefrendit
Erityiset aineet puolukassa tekevät ihmeitä terveydelle

Lisäksi puolukat laihduttavat ja auttavat painonhallinnassa. Puolukasta kannattaakin suunnitella säännöllistä ainesosaa ruokavalioon.

Puolukka terveysvaikutukset

Viime vuosina puolukat ovat kasvattaneet suosiotaan mahdollisten terveyshyötyjensä vuoksi. Tutkimukset ovat osoittaneet, että näissä marjoissa on runsaasti antioksidantteja ja muita yhdisteitä, jotka voivat auttaa suojaamaan sairauksilta.

Puolukka ehkäisee tehokkaasti muun muassa matala asteista tulehdusta

Puolukka sydänterveys ja aivot

Eräässä tutkimuksessa esimerkiksi todettiin, että puolukat voivat parantaa sydämen terveyttä vähentämällä kolesterolitasoja ja tulehdusta. Toisessa tutkimuksessa todettiin lisäksi, että nämä marjat voivat auttaa suojaamaan aivoja hapetusstressin aiheuttamilta vaurioilta.

puolukka sydämen ja aivojen terveys vegefrendit
Syyspuolen puolukoita

Ei siis ole epäilystäkään siitä, etteivätkö puolukat olisi herkullinen ja ravitseva lisä mihin tahansa ruokavalioon. Nauti siis kourallinen näitä pieniä punaisia jalokiviä – kehosi kiittää sinua siitä!

Puolukka terveys – antioksidantit

Näitä kirpeitä marjoja on käytetty pitkään perinteisenä kansanlääkkeenä, ja viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että niillä on todellakin terveysvaikutuksia. Esimerkiksi puolukat ovat hyvä C- ja E-vitamiinin lähde, jotka molemmat ovat voimakkaita antioksidantteja.

puolukan antioksidantit vegefrendit
Antioksidatiiviset vaikutukset ovat kiistattomat puolukassa

Puolukka polyfenolit

Lisäksi puolukat sisältävät ellagitanniineja, jotka ovat kasviyhdisteitä, joilla on osoitettu olevan tulehdusta ja syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia.

On todettu myös, että puolukkauutteet voivat myös auttaa suojaamaan aivoja hapetusstressin aiheuttamilta vaurioilta. Puolukka sisältää runsaasti polyfenoleita (jotka ovat antioksidantteja), jotka alentavat sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Puolukan uskotaan alentavan LDL-kolesterolia ja ehkäisevän veritulppia. Monet tutkimukset tukevat voimakkaasti sitä, että puolukalla on matala asteisia tulehduksia ehkäiseviä ominaisuuksia.

Polyfenoli puolukka vegefrendit
Raa’at puolukat tai oikeammin tuoreet puolukat smoothiessa antavat terveyttä

Jo muinoin suomalaisessa kansanlääkinnässä on tiedetty puolukan ja karpalon olevan loistavia luonnonlääkkkeitä mm. virtsatietulehdusten ja muiden tulehdusten hoidossa. Nyt virallinen lääketiedekin alkaa löytää kyseisen asian.

Puolukan vitamiinit ja ravintoaineet

Puolukka sisältää runsaasti C-, E-, A- ja K-vitamiineja. Lisäksi puolukassa on runsaasti karotenoideja, joilla on hapettumista ehkäiseviä vaikutuksia kehossa. Karotenoidipitoiset kasvikunnan edustajat ovat väriltään keltaisia, vihreitä, punaisia tai oransseja. (Karotenoideja yleisesti ovat: beetakaroteeni, alfakaroteeni, kantaksantiini, lykopeeni, luteiini ja kryptoksantiini. Osa karotenoideista toimii A-vitamiinin esiasteina.) Puolukassa on lisäksi kivennäis-ja hivenaineita kuten kalsiumia, kaliumia, magnesiumia ja fosforia merkittäviä määriä.

Puolukka kolesteroli

Puolukassa ei ole kolesterolia, vaan puolukka toimii hyvälaatuisen HDL-kolesterolin nostajana. Näin ollen puolukalla on kolesterolitasoihin erittäin hyvä vaikutus.

kolesteroliarvo puolukka vegefrendit
Kolesteroliarvot alkavat näyttää hyvältä kun syö puolukkaa

Puolukan terveyshaitat

Puolukan syömisellä ei ole terveyshaittoja.

Muista kuitenkin kysyä lääkäriltäsi puolukan syömisestä, jos sairastat jotain sairautta.

Puolukka ruuansulatus ja virtsatiet

Lisäksi puolukan ravinnon on todettu parantavan ruoansulatusta, koska se sisältää runsaasti pektiiniä – eräänlaista liukoista kuitua, joka auttaa lisäämään ruoansulatuskanavan nesteiden tuotantoa ja auttaa samalla vitamiinien ja kivennäisaineiden imeytymistä ruoasta.

puolukka ruuansulatus ja virtsatie vegefrendit
Ruuansulatuksen apuna ja virtsateiden hoitoon

Lisäksi niiden korkea tanniinipitoisuus voi auttaa vähentämään vatsavaivoja sekä bakteeri-infektioiden, kuten E-Coli- tai salmonellamyrkytyksen, aiheuttamaa ripulia. Lisäksi niiden voimakas supistava vaikutus voi auttaa virtsatieinfektioiden hoidossa vähentämällä bakteerien tai muiden ärsyttävien aineiden aiheuttamaa tulehdusta virtsateiden seinämissä

Puolukka ravintosisältö

100 g puolukkaa sisältää

 • Energia 56 kcal
 • Rasva 0,7 g
  • Tyydyttynyt 0,1 g
  • Kertatyydyttymätön 0,0 g
  • Monityydyttymätön 0,3 g
 • Hiilihydraatti 8,9 g
  • Sokeri 8,2 g
 • Proteiini 0,5 g
 • Suola 0,0 g
 • Kuitu 2,6 g

Puolukka ja painonhallinta

Puolukka auttaa painonhallinassa, se ehkäisee painonnousua ja suojaa epätervellisen sisäelinrasvan kertymiseltä elimistöön. Tampereen yliopiston tutkimus 2019 lihavuudesta ja puolukan vaikutuksesta, antoi viitteitä siitä, että puolukan lisääminen ravintoon voi auttaa kumoamaan rasvaisen ruuan aiheuttamia epätervellisiä vaikutuksia kehossa sekä ehkäisevän painonnousua. Kyseinen tutkimus tehtiin tosin Ruotisssa jo vuonna 2014 Lundin yliopistossa. Tässä linkki ruotsalaiseen puolukkatutkimukseen painonhallinnan ja puolukan suhteesta.

puolukka laihdutus ja painon hallinta vegefrendit
Puolukka edesauttaa laihtumista

Mitä puolukan terveysvaikutuksista voi ajatella?

Jos etsit herkullista tapaa lisätä antioksidanttien saantia, lisää ruokavalioosi puolukoita. Ja jos olet kiinnostunut käyttämään luonnonlääkkeitä tulehduksen tai kroonisten saiarauksien ehkäisemiseksi tai hoitamiseksi, puolukkauutteet voivat olla harkitsemisen arvoisia.

puolukan terveysvaikutukset vegefrendit
Marjojen torimyyntiä

Voiko puolukkaa syödä joka päivä?

Puolukkaa voi huoletta syödä joka päivä. Kaksi desilitraa on hyvä, ja enemmänkin voi syödä. Puolukalla on todettu olevan monia terveysvaikutuksia, joten sitä kannattaa todella syödä päivittäin.

voiko puolukkaa syödä päivittäin? vegefrendit
Kannattaa syödä marjoja päivittäin ja puolukoita erityisesti

Puolukka ehkäisee sairauksia

Puolukan terveysvaikutukset ovat kiistattomat. Kuten edellä todettiin puolukkaa kannattaa syödä paljon, koska se vaikuttaa terveyteen monella tavalla.

puolukka sairauksien ehkäisijä vegefrendit
Ole hyvä ja nauti!

Puolukka terveysvaikutukset – Yhteenveto

Johtopäätöksenä voidaan todeta, että puolukan pikkuinen olemus on terveyshyötyjen voimanpesä! Tämä superfood on monipuolinen, kun on kyse yleisen terveydentilan parantamisesta: se suojaa kroonisilta sairauksilta, kuten sydänsairauksilta ja diabetekselta, ja hoitaa bakteeri-infektioita, kuten E-Coli- tai salmonellamyrkytyksiä. Lisäksi tulehdukset saavat kyytiä puolukalla. Jos etsit helppoa tapaa lisätä päivittäistä tärkeiden vitamiinien ja kivennäisaineiden saantia samalla kun pidät yllä vähäkalorista ruokavaliota, löydä puolukat! Kokeile lisätä niitä smoothieihin, jogurttiin tai puurokulhoihin saadaksesi herkullisen energiannousun koko päiväksi!

Samankaltaiset artikkelit