kvinoa terveys vegefrendit

Kvinoa ravintoarvot ja terveellisyys

Kvinoa eli kinua tai quinoa Chenopodium quinoa on eteläamerikkalainen hiilihydraattipitoinen ruokakasvi, jota kannattaa käyttää esimerkiksi pastan tilalla. Se on loistava ruoka aine esimerkiksi patoihin, kastikkeiden kanssa lisukkeena tai salaatteihin ruokaisuutta tuomaan. Kvinoa on terveellinen ja mahtavaa siinä on se, että se on luontaisesti gluteeniton! Lue eteenpäin niin tiedät mitä kaikkea terveellistä kvinoassa on.

Kvinoan ravintosisältö

100 g kvinoaa (kokonaisia) sisältää

  • Energia 347 kcal
  • Rasva 6,1 g
  • Tyydyttynyt 0,7 g
  • Kertatyydyttymätön 1,6 g
  • Monityydyttymätön 3,3 g
  • Hiilihydraatti 57,2 g
  • Sokeri 4,9 g
  • Proteiini 11,9 g
  • Suola 0,0 g
  • Kuitu 7,0 g

Kvinoa terveellisyys

Vaikka kvinoa saattaa olla suhteellisen uusi lisäys länsimaiseen ruokavalioon, tätä ikivanhaa viljaa on arvostettu ravintoarvojensa vuoksi jo vuosisatojen ajan. Eikä ihme – kvinoa on erinomainen kuitujen, vitamiinien ja kasviproteiinin lähde, ja sen on osoitettu auttavan ehkäisemään erilaisia sairauksia.

kvinoa terveellisyys vegefrendit
Kvinoa on terveellistä

Mitkä ovat siis quinoan terveyshyödyt? Kuten mainittiin, kvinoa sisältää runsaasti proteiinia ja kuitua, jotka molemmat ovat välttämättömiä hyvän terveyden kannalta. Proteiini auttaa rakentamaan ja korjaamaan kudoksia, kun taas kuitu auttaa ruoansulatusta ja säätelee verensokeria.

Lisäksi kvinoa sisältää vitamiineja ja kivennäisaineita, jotka voivat lisätä energiatasoa, parantaa vastustuskykyä ja jopa edistää painonpudotusta. Jos siis etsit ravitsevaa ruokaa, joka on herkullista ja helppo valmistaa, etsi kaupan hyllyltä kvinoaa!

Quinoa ravintoarvot

Kvinoa on hyvän kasviproteiinin lähde. Proteiini on välttämätöntä lihasten rakentamisessa, terveen painon ylläpitämisessä sekä sydänsairauksien ja muiden kroonisten sairauksien riskin vähentämisessä. Kvinoa on myös hyvä kuitulähde, joka auttaa säätelemään ruoansulatusta ja ehkäisemään ummetusta.

kvinoa ravintoarvo vegefrendit
Kvinoalla on ravintoarvoa

Kvinoa sisältää myös useita vitamiineja ja kivennäisaineita, jotka ovat välttämättömiä hyvän terveyden kannalta. Kvinoa on esimerkiksi hyvä raudan lähde, jota tarvitaan hapen kuljettamiseen veressä.

Kvinoa sisältää myös lysiiniä, aminohappoa, joka auttaa vähentämään huuliherpeksen ja muiden virusinfektioiden riskiä. Kvinoa sisältää paljon fosforia, magnesiumia ja rautaa. Vitamiinit B1, B2 ja B3 ja E sekä C ovat kvinoassa hyvin edustettuina, lisäksi se tarjoaa myös Omega-6 -rasvahappoja.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kvinoa voi auttaa ehkäisemään erilaisia sairauksia, kuten sydänsairauksia, diabetesta ja tiettyjä syöpätyyppejä. Kvinoan uskotaan myös tehostavan immuunijärjestelmän toimintaa ja auttavan vähentämään monenlaisia tulehduksia. Jos siis etsit ravitsevaa viljaa, joka voi auttaa sinua pysymään terveenä, kvinoa on loistava valinta.

Kvinoa kalorit

Kvinoassa tai quinoassa on rutkasti kaloreja, mikä voi olla hyvä tai sitten huono. Jos laihdutta niin eipä kvinoa ole välttämättä painonpudotukseen sopiva ruoka-aine. 347 kcal ei ole ihan vähän. Se on samaa luokkaa kuin pastassa. Kvinoa on kuitenkin ravintopitoisempaa ja terveellisempää kuin pasta. Rasvaa kvinoassa on myös jonkin verran, 6,1 g per 100 g. Kvinoa proteiini 11,9 g, joten kvinoan voi lukea proteiinin lähteeksi.

quinoa kalorit vegefrendit
Kvinoassa on kaloreita ja se sopii hiilihydraattien lähteeksi hyvin

Kvinoa, quinoa luontaisesti gluteeniton

Loistava asia kvinoassa on sen gluteenittomuus. Sitä voivat syödä kaikki.

Miten kvinoaa käytetään? Kvinoa valmistus

Huuhtele kvinoa siivilässä. Lisää kvinoaa kattilaan ja keitä noin 15 minuuttia. Tämän jälkeen quinoa on valmis käytettäväksi. Lisää sitä patoihin ja vuokaruokiin sekä salaatteihin tai käytä quinoaa lisukkeena esimerkiksi pastan, riisin tai perunan asemesta. Lisää vain suolaa ja mausteita. Kvinoa on hyvin monikäyttöinen, eli kvinoa sopii todella moniin resepteihin. Kannattaa kokeilla missä itse pitää kvinoasta.

Kannattaa tutkia reseptejä ja enemmän keskittyä maustamiseen ja niin kvinoan saa upotettua monenlaisiin ruokiin ja resepteihin. Kvinoassa kannattaa kiinnittää huomiota juuri mausteisiin ja rasvaan, ne antavat quinoalle makua.

Samankaltaiset artikkelit