Punajuuri terveysvaikutukset

Punajuuri terveysvaikutukset

Punajuuri, tuo kaunis ja huipputerveellinen juures, jota urheilijatkin käyttävät. Punajuuri on vähäkalorinen ja vähärasvainen mutta sisältää runsaasti tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita. Se on erinomainen lisä terveelliseen ruokavalioon myös laihduttajalle. Punajuuri on hyvää sekä raakana että kypsänä. Lue tästä artikkelista punajuuren salaisuudet ja opi miksi se on esimerkiksi urheilijan ruokavalioon hyvä juures.

Punajuuren ravintosisältö

100 g punajuurta sisältää

  • Energia 44 kcal
  • Rasva 0,1 g
    • Tyydyttynyt 0,1 g
    • Kertatyydyttymätön 0,1 g
    • Monityydyttymätön 0,1 g
  • Hiilihydraatti 8,0 g
    • Sokeri 7,8 g
  • Proteiini 1,4 g
  • Suola 0,0 g
  • Kuitu 2,5 g

Punajuuri terveys

Punajuuri terveys vegefrendit
Punajuurta käyttävät urheilijat tehostamaan hapensaantia lihaksistossa

Punajuuri ei ole vain upean karmiininpunainen, vaan se on myös täynnä monia terveysvaikutuksia. Tämä juurikasvi sisältää vähän kaloreita mutta runsaasti ravintoaineita, mikä tekee siitä erinomaisen lisän mihin tahansa ruokavalioon.

Punajuuren ravintoarvot

Punajuuri sisältää erityisen paljon nitraatteja, joita elimistö muuntaa typpioksidiksi. Tällä kaasulla on tärkeä rooli terveen verenpainetason ylläpitämisessä rentouttamalla ja laajentamalla verisuonia. Punajuuri on myös hyvä kuitujen, vitamiinien ja kivennäisaineiden, kuten kaliumin, raudan ja magnesiumin, lähde. Lisäksi tämä vihannes sisältää antioksidantteja, jotka voivat auttaa suojaamaan soluvaurioilta. Jos siis etsit ravitsemuksellista voimanpesää, muista lisätä punajuuri ostoslistallesi!

Urheilija ja punajuuri

Punajuuri on erinomainen ravintoaineiden, kuten kuidun, folaatin, C-vitamiinin, mangaanin, kaliumin, raudan ja kuparin lähde. Se sisältää myös nitraatteja ja antosyaaneja. Nämä yhdisteet on yhdistetty moniin terveyshyötyihin, kuten verenpaineen alenemiseen, urheilusuorituskyvyn paranemiseen ja tulehduksen vähenemiseen.

punajuuri urheilu vegefrendit
Punajuuri lisää hapenottokykyä

Väsymys kaikkoaa, keskittymiskyky paranee ja tarkkaavaisuus lisääntyy nauttimalla punajuurta. Punajuuri parantaa sekä henkistä että fyysistä suorituskykyä ja kestävyyttä, ja on mitä mainioin kehon virkistäjä. Nämä ominaisuudet perustuvat sen keuhkojen kapasiteettia lisäävään ja verenkiertoa tehostavaan vaikutukseen. Aivojen suorituskykyyn punajuurella on suotuisat vaikutukset juuri verenkiertoa parantavista ominaisuuksista johtuen, lisäksi punajuuren sisältämän nitraatin on katsottu vaikuttavan kognitiivisiin kykyihin. Urheilijat käyttävät punajuurta mm. hapenottokyvyn lisäämiseen.

Punajuuresta kirjoitetaan hyvin ristiriitaisesti ja jopa täysin vastakkaisesti. Esim. punajuurien nitraatista, toisissa kirjoituksissa kehutaan nitraattia veren hapenottokyvyn lisääjänä ja toisissa sen vähentäjänä. Moni on todennut todeksi ensimmäisen eli raa’an punajuuren nostavan hapenottokykyä, esimerkiksi monet urheilijat ja päämäärätietoisesti kuntoilevat. Raakaa punajuurimehua siis nauttivat monet urheilijat juuri nimenomaan sen hyvän vaikutuksen vuoksi.

punajuuri ravintoarvo vegefrendit
Punajuurta voi käyttää tervellisenä osana smoothiessa muiden kasvisten ohella

Punajuuri betaiini

Punajuuressa on betaiinia, joka on antioksidantti. Betaiini auttaa soluja sopeutumaan monenlaisiin haastaviin tilanteisiin, se suojaa soluja stressiltä, kuten kuivumiselta ja lämpötilanvaihteluilta. Lisäksi se auttaa maksaa poistamaan elimistöstä haitallisia ja myrkyllisiä aineita. 

Punajuuri folaatti

Folaattia on punajuuressa runsaasti ja raa’assa punajuuressa erityisen paljon. Folaatti on tärkeä muodostettaessa punasoluja, jotka kuljettavat elimistössä happea. Folaatin puutos aiheuttaa uneliaisuutta, väsymystä ja ärtyisyyttä ja lopulta mahdollisesti myös anemian. Punajuuri sisältää toki paljon myös muuta hyvää keholle. Siinä on A- ja C- vitamiinia, B ryhmän vitamiineja, aminohappoja, kuituja, mineraaleja, kuten kalsiumia, kuparia, rautaa ja magnesiumia.  

Punajuuri folaatti vegefrendit
Punajuuren väri on antosyaania

Punajuuri rauta

Punajuuressa on rautaa, ja yllättäen keitetyssä punajuuressa on enemmän rautaa kuin tuoreessa punajuuressa THL:n Finelin mukaan.

Punajuuri proteiini

Punajuuri on myös kasviproteiinin lähde, sillä se sisältää proteiinia 1,4g/100g.

Punajuuri ravintoarvo- 9 terveyshyötyä

Punajuuri ravintoarvot: Punajuuri on erinomainen ravintoaineiden ja antioksidanttien lähde, joten se on erinomainen valinta niille, jotka haluavat parantaa yleistä terveyttään. Seuraavassa on kymmenen syytä, miksi sinun pitäisi harkita punajuuren lisäämistä ruokavalioosi:

1. Punajuuri on hyvä kuitulähde, joka voi edistää ruoansulatuskanavan terveyttä ja ehkäistä ummetusta.

2. Punajuuressa olevat antioksidantit voivat auttaa suojaamaan soluja vaurioilta ja vähentää joidenkin kroonisten sairauksien riskiä.

3. Punajuuri on hyvä A- ja C-vitamiinin sekä kaliumin ja magnesiumin lähde. Nämä ravintoaineet ovat välttämättömiä hyvän terveyden ylläpitämiseksi.

4. Punajuuren on osoitettu alentavan verenpainetta, joten se on hyvä valinta niille, joilla on korkea verenpaine.

5. Punajuuressa olevat nitraatit voivat parantaa verenkiertoa ja hapensaantia lihaksissa, joten se on ihanteellinen välipala ennen treeniä.

6. Punajuuren on osoitettu parantavan kognitiivisia toimintoja ja lisäävän aivojen tehoa.

7. Punajuuressa olevat antioksidantit voivat auttaa torjumaan tulehduksia ja vähentämään joidenkin kroonisten sairauksien riskiä.

8. Punajuuri on vähäkalorinen ruoka, jossa on runsaasti ravintoaineita, joten se on erinomainen valinta laihdutukseen tai normaalipainon ylläpitoon.

9. Punajuuri on luonnollinen myrkkyä poistava aine, joka voi auttaa puhdistamaan kehoa epäpuhtauksista ja myrkyistä.

Punajuuri raakana

Asia, joka punajuuren kohdalla on hyvin merkittävä, ja oikeastaan se ristiriitaisin puhuttaessa terveydestä, on keittäminen. Toiset ovat sitä mieltä, että punajuurta voi syödä vain kunnolla keitettynä, (kypsennettynä) ja toiset ylistävät raa’an punajuuren vaikutuksia. Keittämiseen liittyy myös se, onko punajuuressa jäljellä terveysvaikutuksia keittämisen jälkeen. Tämä on myös asia, johon ei oikeastaan löydy yksiselitteistä vastausta. Punajuurien ravintoarvosta osa häviää keitettynä, mutta ei läheskään suurin osa.

Punajuurta saa myös raakana syödä, mutta THL ei suosittele sitä.

punajuurta raakana vegefrendit
Raakana punajuurta voi käyttää esimerkiksi raastettuna

THL ja ruokavirasto on useaan otteeseen antanut ohjeen olla syömättä punajuurta raakana. Mihin tämä perustuu? Toki n.s. ruokamyrkytystapauksiin, mutta onko tutkittu mahdollisia muita yhdessä nautittuja ainesosia tai näiden yhdistelmiä, tai ihmisten hygieniatasoa buffetpöydissä ja suurtalouskeittiöiden linjastoilla, silloin kun on puhuttu ruokamyrkytyksestä? Itse olen syönyt punajuurta raakana menestyksekkäästi esimerkiksi smoothiessa ja raasteena, saamatta koskaan ruokamyrkytystä.

Ruokavirasto ei suosittele sivuillaan punajuuren raakana syömistä, mutta eräänkin punajuuresta tehdyn ilmiannon tutkimuksen tuloksena punajuurista ei löydetty syypäätä ihmisten oireisiin. Asiasta enemmän täällä Ruokaviraston sivustolla.

Asiaa eli raa’an punajuuren ja keitetyn eroa voidaan vertailla THL:n sivustolla. Jos otat auki kaksi selainikkunaa ja otat vertailuun sekä keitetyn punajuuren että raa’an punajuuren, ehkä yllättäenkin huomaat, että moni vitamiini ja hiven- ja kivennäisaine onkin säilynyt aika hyvin myös keitetyssä punajuuressa. Vertailua: esimerkiksi folaattia on raa’assa punajuuressa enemmän (150.0 µg) kuin kypsennetyssä punajuuressa (107.1 µg) , mutta rautaa on enemmän kypsennetyssä (0,3 mg) kuin raa’assa (0,2mg).

Toki jos on jotain sairauksia, kannattaa ottaa yhteyttä terveydenhoitohenkilökuntaan ja kysyä omalta kohdalta asia, että kannattaako raakaa punajuurta syödä. Tai jos punajuuri aiheuttaa oireita, kannattaa tietysti sen käyttö lopettaa. Punajuuria voi nauttia myös raakana kunhan ottaa asiasta selvän ja itse vastuun. Ruokavirastosta ja lääketieteellisistä tutkimuksista saa lisätietoa asiasta.

Lue lisää ja lataa THL Elintarvikkeiden turvalliseen käyttöön liittyviä ohjeita.

Punajuurijauhe

Punajuuresta tehdään myös jauhetta, jota voi lisätä esimerkiksi smoothien joukkoon. Jos ei varsinaisesti pidä punajuuren mausta, jauhetta on kätevä käyttää.

punajuuri jauhe vegefrendit
Punajuurijauhetta voi käyttää ruuissa ja smoothiessa

Etikkapunajuuri terveellisyys

Moni miettii sitä, onko etikkapunajuuret terveellisiä. Onko niissä enää mitään ravintoaineita jäljellä?

säilykepunajuuri terveellisyys vegefrendit
Säilykepunajuuri on hyvä tuote, mutta ei niinkään terveysvaikutteinen

Kaikkia terveysvaikutuksia ei varmaan ole jäljellä suuren käsittelymäärän jälkeen, jotka ovat ensin keittäminen ja sen jälkeen lisäksi etikka-sokeriliemessä marinoiminen. Punajuuri kannattaa syödä raakana, jos haluaa täydellisesti sen terveysvaikutukset saada, mutta myös keitetty punajuuri on terveellinen.

Etikkapunajuuria on tarjolla monenlaisia, on lohko punajuuri, siivutettu punajuuri, suikale punajuuri, kuutio punajuuri ja kokonainen etikkapunajuuri. Etikkapunajuuret sopivat hyvin esimerkiksi joulupöytään rosollin osana tai ihan muuten vain.

Johtopäätös – Punajuuri terveysvaikutukset

Punajuuret ovat ravitsemuksellisen voimanpesä sen lukemattomien terveyshyötyjen vuoksi. Runsaasti nitraatteja sisältävän punajuuren tiedetään alentavan verenpainetta, vähentävän tulehdusta ja parantavan sydän- ja verisuoniterveyttä. Punajuuri on erinomainen A-, B6- ja C-vitamiinin sekä magnesiumin, raudan, kuparin, ravintokuidun ja kaliumin lähde, ja tutkimusten mukaan se voi jopa suojella maksaa myrkkyjen aiheuttamilta vaurioilta. Punajuuri on herkullinen tapa edistää terveyttäsi, ja sitä voi nauttia monessa muodossa, kuten tuoreena, keitettynä tai paahdettuna! Koska se tekee ravitsemuksesta hauskaa ja helposti lähestyttävää, mikset sisällyttäisi tätä värikästä vihannesta enemmän aterioihisi?

Samankaltaiset artikkelit