mustikka terveysvaikutukset

Mustikka terveysvaikutukset

Mustikat ovat yksi luonnon superfoodeista! Ne eivät ainoastaan maistu herkullisilta, vaan ne tarjoavat monia terveyshyötyjä, jotka tekevät niistä loistavan lisän mihin tahansa ruokavalioon. Mitä vitamiineja ja ravintoaineita mustikoissa on? Mustikat ovat erinomainen C-vitamiinin, ravintokuidun, mangaanin ja muiden tärkeiden vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde. Ne sisältävät myös antioksidantteja, kuten polyfenoleja, jotka voivat auttaa vähentämään tulehduksia kehossa. Katsotaan, mitä vitamiineja ja ravintoaineita mustikoista löytyy.

Mustikka ravintosisältö

100g mustikkaa sisältää:

 • Energia 65 kcal
 • Rasva 1,1 g
  • Tyydyttynyt 0,1 g
  • Kertatyydyttymätön 0,1 g
  • Monityydyttymätön 0,2 g
 • Hiilihydraatti 10,2 g
  • Sokeri 8,4 g
 • Proteiini 0,8 g
 • Suola 0,0 g
 • Kuitu 3,3 g

Mustikka terveysvaikutukset

Mustikat eivät ole vain herkullisia, vaan ne ovat myös täynnä ravintoaineita ja terveyshyötyjä. Mustikoita kutsutaan usein “superfoodeiksi”, koska ne sisältävät runsaasti antioksidantteja ja muita ravintoaineita. Erityisesti luonnonvaraiset mustikat ovat erinomainen C- ja K-vitamiinin sekä kuitujen ja mangaanin lähde ja lisäksi vielä magnesiumin ja kalsiumin lähde.

Luonnonvarainen metsässä kasvava mustikka on englanniksi Billberry – ei Blueberry, blueberrylla tarkoitetaan pensasmustikkaa ja se on ravintoarvoltaan paljon huonompi kuin meidän mustikkamme.

mustikka terveysvaikutukset Vegefrendit
Mustikka on superfoodia, varsinkin kotimainen metsämustikka

Mustikka sisältää fenoliyhdisteitä, kuten kversetiinia, ellagitanniineja ja klorogeenihappoa, jotka toimivat kehossa voimakkaina antioksidantteina estäen tulehduksia ja hapettumista. Mustikat ovat myös suhteellisen vähäkalorisia, joten ne sopivat erinomaisesti välipalaksi niille, jotka tarkkailevat painoaan.

Suomalainen metsämustikka on paljon terveellisempi kuin sukulaisensa pensasmustikka. Esimerkiksi antosyaani nimistä terveysvaikutteista väriainetta on metsämustikassa kolminkertainen määrä pensasmustikkaan verrattuna. Antosyaani vaikuttaa kehossa antioksidanttina ja sen vaikutukset ovat yhteydessä tulehduksia ja kroonisia sairauksia suojaavaan vaikutukseen.

Mustikan marjojen mahdollisia terveyshyötyjä on tutkittu useissa maissa lupaavin tuloksin. Esimerkiksi tuoreessa suomalaistutkimuksessa havaittiin, että mustikoita säännöllisesti syövillä ihmisillä oli pienempi riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Muissa tutkimuksissa mustikat on yhdistetty sydänterveyden ja kognitiivisten toimintojen paranemiseen.

mustikan terveysvaikutuksia
Mustikka on terveysvaikutuksiltaan yliveto

Mustikka on luonnonlääkkeenä ollut käytössä vuosisatoja. Tutkimuksissa on huomattu se, mikä luononlääkinnässä on jo kauan sitten ollut tiedossa, nimittäin mustikan vaikutukset näkökykyyn. Laboratoriokokeet ovat osoittaneet että mustikan syöminen saattaa estää tai parantaa silmäsairauksia kuten silmänpohjan rappeumaa. Mustikan antosyaanien (mustikassa oleva antioksidantti) mahdollisuuksista ehkäistä muistihäiriöitä ja muita ikääntymiseen liittyviä toimintahäiriöitä on tutkittu ja huomattu, että mustikka vaikuttaa muistiin ja kognitiivisiin toimintoihin parantavasti.

Vaikka tutkimusten havaintojen vahvistamiseksi tarvitaan lisää tietoa, on selvää, että mustikat ovat ravitsevia pikku vitamiinipommeja, joilla on runsaasti terveyshyötyjä. Jos siis haluat parantaa terveyttäsi, lisää mustikoita ruokavalioosi!

Mustikka ravintoarvo

Mustikka on marja, jolla on Suomessa valtaisa ravintoarvo. Erityisesti tuoreena syöty mustikka kantaa tätä ravintoarvoa. Tuoreet mustikat kannattaakin syödä esimerkiksi smoothiessa, aamupalakulhoissa, jogurtin päällä tai sellaisenaan välipalana.

Mustikka ravintoarvo vegefrendit
Mustikat ovat hyviä smoothieissa

Mustikat tunnetaan laajalti terveysvaikutteisina marjoina. Metsämustikka tai villimustikka on huomattavasti terveellisempi kuin serkkunsa pensasmustikka. Metsämustikat tunnetaan korkeasta antioksidanttipitoisuudestaan, joka voi auttaa suojaamaan kehoa vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta. Mustikat ovat myös hyvä kuitujen, C- ja K-vitamiinin sekä mangaanin lähde. Lisäksi mustikoiden on osoitettu alentavan kolesterolitasoja ja parantavan verensokerin hallintaa. Mustikoiden antosyaani, joka myös aiheuttaa niiden tumman värin on hyväksi terveydelle ja se toimii kehossa antioksidanttina.

Samankaltaiset artikkelit