Omena Malus domestica

Omena


Omenat ovat omenapuiden hedelmiä, jotka ovat erittäin terveellisiä ja vieläpä lähellä kasvavia hedelmiä. Tarhaomenapuu Malus domestica on maailman viljellyimpiä hedelmäpuita, ne tuottavat hedelmää noin 60 miljoonaa tonnia vuodessa ympäri maailmaa. Omenat kasvavat myös Suomessa. Omenoita kannattaa suosia, ovathan ne lähiruokaa. Olemme kaikki kuulleet, että omena päivässä pitää lääkärin loitolla, mutta mikä tekee omenasta niin terveellisen? On monia syitä rakastaa omenoita. Omenat eivät ole vain herkullinen välipala, vaan ne tarjoavat myös runsaasti terveyshyötyjä. Kerromme tässä artikkelissa omenasta monia arvokkaita faktoja, kuten omenan terveysvaikutuksista ja käytöstä erilaisiin ruokiin. Lähde siis lukumatkalle omenaan!

Mikä omena on?

Omena on omenapuiden, Malus, hedelmä, joka on kasvitieteellisesti pohjushedelmä. Omena kasvaa ruusukasvien heimoon kuuluvassa puussa. Tarhaomenapuu on tieteelliseltä nimeltään Malus domestica. Omenan ulkomuotoja on monia, muodot vaihtelevat, värit vaihtelevat hyvinkin runsaasti, punainen ja keltainen omenan väri on tunnetuin, mutta jotkin omenat ovat miltei violetteja ja joissakin voi nähdä myös monia ruskean sävyjä.

Omenat sisältävät runsaasti antioksidantteja, jotka voivat auttaa suojaamaan solujasi vaurioilta. Omena on myös hyvä kuidun lähde, ja tämä voi edistää suoliston terveyttä ja auttaa sinua tuntemaan olosi kylläiseksi. Lisäksi omenat sisältävät hyvän terveyden kannalta tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten C-vitamiinia, kaliumia ja fosforia. Runsaasti flavonoideja sisältävät omenat auttavat tulehduksien torjunnassa ja saattavat pienentää jopa Alzheimerin taudin riskiä.

Omenat ovat siis loistava antioksidanttien, kuitujen sekä välttämättömien vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde, ja kaikki edistävät terveyttä. Ainakin suomalaiset luomuomenat voidaan syödä kuorineen. Kun siis seuraavan kerran etsit terveellistä välipalaa, tartu omenaan!

Katso hauska video omenan matkasta kaupan hedelmäosastolle

Omenan ravintosisältö

100 g omenaa sisältää

  • Energiaa 35 kcal
  • Rasva 0,1 g
    • Tyydyttynyt 0,1 g
    • Kertatyydyttymätön 0,0 g
    • Monityydyttymätön 0,1 g
  • Hiilihydraatti 7,2 g
    • Sokeri 7,1 g
  • Proteiini 0,2 g
  • Suola 0,0 g
  • Kuitu 1,6 g

Omenapuu

Omenapuu on lehtipuu, joka kukkii keväällä ja kantaa hedelmiä syksyllä. Maailmassa viljellään yli 7 500 omenalajiketta. Omenoita on monenvärisiä, kuten punaisia, vihreitä, violettiin vivahtavia, keltaisia ja vaaleanpunaisia.

suomalainen omena
Kotimaisia omenoita kotipuussaan

Omenan ulkonäkö

Omenan malto on yleensä vaalea erilaisin vivahtein ja omenan koko vaihtelee noin 5–15:een senttimetriä. Omenan muoto on yleensä pyöreä. Muita omenan malleja ovat päästä suippeneva, litteä ja soikea. Myös sellainen omenan malli on, missä toisessa päässä omenaa on tiitti, joka on kääntynyt toiseen suuntaan, siinä tiitissä on se puinen tikku, jolla omensa roikkuu puusta. Omenalajikkeita on tuhansia, ja niiden väri, happamuus, koko ja muoto siis vaihtelevat suuresti. Lajikkeet jaetaan kolmeen luokkaan käyttötarkoituksen mukaan, siiderin valmistuksessa käytettävät omenat, ruoanlaitto-omenat ja jälkiruokaomenat, jotka syödään sellaisenaan.

Suomessa omena kasvaa myös alkuperäislajina Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla sekä erittäin harvinaisena Uudenmaan rannikkoalueella. Tämän villin omenapuun nimi on metsäomenapuu Malus sylvestris, ja se on uhanalainen ja rauhoitettu. Suomi on metsäomenapuun levinneisyyden pohjoisraja. Suurin uhka metsäomenapuulle Suomessa on risteytyminen tarhaomenapuun kanssa. Muuten sen harvinaistumista ovat edistäneet metsähakkuut ja laidunnuksen loppuminen saaristosta.

Omenalajike

Suomessa suosituin omenalajike kaupassa myynnissä olevista on Royal Gala ja kotimaassa kasvatetuista omenoista suosittuja ovat esimerkiksi Lobo, Valkea Kuulas, Åkerö, Punainen kaneli ja Raike.

Omenalajikkeita on tuhansia

Omenalajike kannattaa ottaa huomioon ruuanlaitossa. Makeat ja mehukkaat omenat sopivat parhaiten syötäviksi sellaisenaan ja hapokkaat omenat sopivat hyvin leivontaan. Suomalaisista omenoista makeita ja mehukkaita ovat esimerkiksi Valkea kuulas, Lobo ja Punainen kaneli. Ruuanlaittoon käypiä omenoita taas ovat mm. Raike, Antonovka ja Aroma. Ulkomaalaisista omenoista makeita ovat Royal Gala ja Golden Delicious. Kun taas leivontaan ja ruuanlaittoon sopivat paremmin Granny Smith ja Jonagold.

omenalajike ruuanlaitossa
Omenalajike kannattaa huomioida ruuanlaitossa – Puutarhassa on ihana nauttia omenoista tehtyä salaattia

Omenoita kasvatettaessa lajikkeen huomioon ottaminen on myös tärkeää. Kannattaa miettiä minkämakuinen lajike sopii omaan suuhun ja milloin siitä saadaan satoa. Omenalajikkeiden ominaisuuksia kannattaa tutkia ennen kuin istuttaa omenapuun.

Yhteenveto omenoista

On lukemattomia syitä rakastaa omenoita! Ne eivät ole vain herkullisia, vaan myös täynnä ravintoaineita ja kuituja. Omena sopii joka tilanteeseen, etsitpä sitten makeaa välipalaa tai monipuolista raaka-ainetta ruoanlaittoon.

kotimaiset omenat
Suomalaisia omenoita korissa

Terveyden kannalta kaikki omenat ovat hyvä valinta. Mutta jos haluat eniten ravintoarvoja, valitse punaisia omenoita. Ne ovat täynnä antioksidantteja, jotka on yhdistetty moniin terveyshyötyihin, kuten sydän- ja syöpäsairauksien riskin pienenemiseen. Mitä tulee omenoiden nauttimiseen, omenat ovat herkullisia sellaisenaan syötynä, mutta ne ovat myös uskomattoman monipuolisia keittiössä. Omenareseptejä löytyy jokaiselle piirakoista ja jälkiruuista suolaisiin ruokiin, kuten omena-sipulihillolla maustettuun kasviskääryleeseen. Nauti siis tästä terveellisestä hedelmästä – kehosi kiittää sinua!

Omena FAQ

Onko omena terveellistä?

Omena on tervellinen, siinä on runsaasti C-vitamiinia, B1-, B2- ja B6-vitamiineja sekä E-vitamiinia. Omenassa on paljon vettä joka auttaa nesteytyksessä. Omena sopii hyvin myös diabeetikoille koska hedelmäsokeri on siinä sopivassa balanssissa. Omenat ovat hyvä kuitulähde, joka voi auttaa ruoansulatuksessa ja painonpudotuksessa. Ne sisältävät antioksidantteja, jotka voivat auttaa suojaamaan syövältä ja muilta sairauksilta. Omenat sisältävät runsaasti C-vitamiinia, joka voi vahvistaa immuunijärjestelmääsi. Niillä on tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia, jotka voivat auttaa vähentämään kroonisten sairauksien riskiä. Eli totta se on: “Omena päivässä pitää lääkärin loitolla”.

Onko omena hyvä vatsalle?

Omena on hyvä vatsalle ja ruuansulatukselle, myös aineenvaihdunta pitää omenoista. Omenoissa on paljon kuitua ja prebiootteja, jotka auttavat suoliston omaa hyvää bakteerikantaa. Omena on siis hyvää vatsaruokaa.

Kannattaako omenaa syödä?

Omenaa kannattaa syödä sekä välipalana että muutenkin. Syksy on siitä hyvää aikaa että omenan voi napata pihalta mukaan jos sattuu asumaan paikassa, jossa kasvaa omenapuita. Omenassa on melko vähän kaloreita joten se sopii hyvin painonhallintaan, lisäksi sen kuidut ja prebiootit auttavat vatsantoiminnassa. Omena sisältää runsaasti vitamiineja, kuten E- B1-, B2-, B6-, C-vitamiineja sekä fosforia, magnesiumia, kalsiumia, kaliumia ja flavonoideja.

Paljonko omenaa voi syödä päivässä?

Muutaman kotimaisen omenan voi syödä päivässä, ulkomaisia ei kovin monta. Ulkomaisissa omenoissa voi olla paljon torjunta-aineiden jäämiä.

Pitääkö kaupan omenat kuoria?

Elintarviketurvallisuusviraston Eviran (nyk. Ruokavirasto) mukaan omenoita ei ole pakko kuoria, mutta jos haluaa välttää kasvinsuojeluaineiden jäämät voi omenatkin kuoria varmuuden vuoksi. Kuorittuna omena ei kuitenkaan ole niin terveeellinen kuin kuorineen syötynä. Kuoressa on omenan tärkeitä ravintoaineita.

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta

Samankaltaiset artikkelit