Kokum, Garcinia Indica – Odotettu Superfood

Kokum, Garcinia Indica, on trooppinen kasvi, jonka voimalliset terveysvaikutukset on tarkkaan tiedossa varsinkin Intiassa. Tällä herkullisella hedelmällä on lukuisia terveyshyötyjä, ja sitä voidaan käyttää myös monissa ruokaresepteissä. Tutustutaanpa tarkemmin tähän hämmästyttävään superfoodiin. Toivottavasti saamme Suomeenkin pian tämän mahtavan hedelmän tai edes kuivattuna.

Mikä Kokum, Garcinia Indica on?

Kokum kuuluu Garcinia-kasveijhin, jotka ovat Clusiaceae-heimoa. Niihin kuuluu noin 200 lajia, joita tavataan tropiikissa, pääasiassa Intiassa ja muualla Aasiassa ja Afrikassa.

mikä kokum, garcinia indica on?
Kokum hedelmiä odotetaan myös Suomeen

Kokum on hedelmää tuottava puu, joka on kotoisin Intiasta. Kokumin tieteellinen nimi on Garcinia indica. Garcinia indica on ikivihreä puu voi kasvaa jopa 20 metriä korkeaksi ja levittäytyä jopa 10 metriä. Kokum saattaa saavuttaa vanhetessaan pyramidin muodon. Kokumin lehdet ovat pitkulaisia ja kukat pieniä ja valkoisia. Hedelmä on pyöreä tai soikea ja kypsänä punaisen, violetin tai mustan eri sävyinen. Jokainen hedelmä sisältää suuren siemenen, jota ympäröi lihaisa hedelmäliha. Kokum on mangostanien perheeseen kuuluva hedelmä.

kokum hedelmä
Kokum hedelmä halkaistuna

Missä Garcinia Indica kasvaa?

Garcinia Indica kasvaa yleensä trooppisilla alueilla, kuten Intiassa, Sri Lankassa, Myanmarissa, Thaimaassa, Malesiassa, Nepalissa, Pakistanissa, Bangladeshissa, Etelä-Kiinassa ja osassa Afrikkaa. Puu suosii kosteita olosuhteita eikä siedä hyvin kuivuutta. Se kasvaa parhaiten rannikkoalueilla, joilla lämpötila pysyy melko vakiona ympäri vuoden.

Garcinia indicaa löytyy metsämailta, jokien varsilta ja joutomailta. Nämä kasvit suosivat ikivihreitä metsiä, mutta joskus ne viihtyvät myös alueilla, joilla on suhteellisen vähän sadetta. Sitä viljellään myös pienessä mittakaavassa. Se ei vaadi kastelua, torjunta-aineiden tai lannoitteiden ruiskuttamista.

Kokum, Garcinia Indica terveysvaikutukset?

Garcinia Indicaa kutsutaan usein “superhedelmäksi”, koska se sisältää runsaasti ravintoaineita ja antioksidantteja. Joitakin merkittävimpiä terveyshyötyjä ovat laihtuminen, ruoansulatuksen paraneminen, kolesterolitason aleneminen, tulehduksen väheneminen ja immuniteetin vahvistuminen. Kokum auttaa lievittämään stressiä ja ahdistusta. Rotilla tehty tutkimus osoitti, että kokum-uutteella oli niihin masennuslääkkeen kaltainen vaikutus.

kokum terveysvaikutukset
Kokumilla on lukemattomia terveysvaikutuksia

Kokum hedelmää on käytetty vuosisatojen ajan perinteisessä ayurvedisessa lääketieteessä. Kokumin aktiivinen ainesosa on hydroksisitruunahappo (HCA), jolla on osoitettu olevan monia terveysvaikutuksia. Kokumia on perinteisesti määrätty ruoansulatushäiriöihin, mutta sitä voidaan käyttää myös ihosairauksien hoitoon, sydämen terveyden parantamiseen ja painonpudotuksen tehostamiseen.

Kokum-voita eli kokumin öljyistä uutetta käytetään voiteissa, sekä iho- että hiustuotteissa, aknetuotteissa ja ihon monissa muissa hoitoaineissa. Hedelmien kuori on hyvä hydroksisitruunahapon lähde, jonka on väitetty muuntavan rasva-aineenvaihduntaa. Kokum-jauhetta voidaan ottaa lämpimän veden kera aterioiden jälkeen ruoansulatuksen parantamiseksi. Ihosairauksien, kuten aknen ja ekseeman, hoitoon voit levittää kokum-jauheesta ja vedestä tehtyä tahnaa kyseiselle alueelle.

Miksi Kokum on superfood?

Kokum hedelmä on superfood monien vaikutuksiensa takia. Kokum-siirappia käytetään myös luonnonlääkkeenä vatsavaivojen, kuten ruoansulatushäiriöiden ja ripulin, hoitoon. Hedelmä ja siirappi sisältävät runsaasti antioksidantteja ja vitamiineja, joten ne ovat hyväksi terveydelle. Kokumia juodaan myös mehuna ja smoothieen se sopii oikein hyvin. Kokumia käytetään myös kuivattuna ja jauheena.

miksi kokum, garcinia indica on  superfood
Kokum on superfood monista pätevistä syistä

Tässä 16 syytä, miksi käyttää kokumia:

  1. Kokum on vähäkalorinen ja vähärasvainen, joten se on terveellinen valinta laihdutukseen tai painon ylläpitoon.
  2. Kokum sisältää runsaasti kuitua, joka auttaa pitämään ruuansulatuksen säännöllisenä ja ehkäisee ummetusta.
  3. Kokum on hyvä antioksidanttien lähde, joka auttaa suojaamaan soluja vaurioilta ja vahvistamaan immuunijärjestelmää.
  4. Kokumissa on runsaasti C- ja E-vitamiineja, jotka ovat välttämättömiä terveelle iholle ja hiuksille.
  5. Kokumilla on anti-inflammatorisia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa vähentämään turvotusta ja kipua, joita niveltulehduksen kaltaiset sairaudet aiheuttavat.
  6. Kokum voi auttaa alentamaan kolesterolitasoja ja parantamaan sydämen terveyttä.
  7. Kokum voi auttaa säätelemään verensokeritasoja, joten se on hyvä valinta diabeetikoille tai niille, joilla on diabetesriski.
  8. Kokum sisältää runsaasti rautaa, joka on välttämätöntä terveille punasoluille ja ehkäisee anemiaa.
  9. Kokum voi auttaa ehkäisemään syöpää torjumalla elimistön vapaita radikaaleja.
  10. Kokum voi auttaa parantamaan ruoansulatusta ja ehkäisemään mahahaavoja.
  11. Kokum voi auttaa lisäämään maidontuotantoa imettävillä naisilla.
  12. Kokum voi auttaa lievittämään stressiä ja ahdistusta sekä parantaa unenlaatua.
  13. Kokum, masennuksen hoitoon. Rotilla tehty tutkimus osoitti, että kokum-uutteella oli niihin masennuslääkkeen kaltainen vaikutus.
  14. Kokum-uute voi auttaa aknen hoidossa vähentämällä tulehdusta.
  15. Kokum-öljyn on osoitettu olevan tehokas psoriaasin hoidossa.
  16. Kokum butter – kokumvoita voidaan käyttää ihon luonnollisena kosteusvoiteena.
kokum butter, kokum öljy, ihonhoito
Kokum butter on mahtava ihonhoidossa

Mitä Garcinia Indica sisältää?

Kokumin sisältämien vitamiinien ja kivennäisaineiden luettelo on todella vaikuttava. Tässä superhedelmässä on A-, C-, E-, B1-, B2-, B3- ja B6-vitamiineja sekä kalsiumia, rautaa, magnesiumia, fosforia, kaliumia, natriumia ja sinkkiä. Näiden välttämättömien ravintoaineiden lisäksi Kokum sisältää myös yhdisteitä, kuten garcinolia ja hydroksisitruunahappoa, joilla on osoitettu olevan lukuisia terveysvaikutuksia

Kokum reseptit

Kokumin maku on hapan, ja sitä käytetään monissa intialaisissa ruokalajeissa. Hedelmää voi sellaisenaan tuoreena, mutta siitä valmistetaan esimerkiksi myös eräänlaista siirappia, jota käytetään juomien ja jälkiruokien maustamiseen. Garcinia indican siemen sisältää kokum-voita, joka pysyy kiinteänä huoneenlämmössä. Sitä käytetään suklaan ja makeisten valmistukseen.

Kokumin hapan, kirpeä maku sopii curryihin ja muihin suolaisiin ruokiin. Kokumista valmistetaan myös suosittua makeaa juomaa nimeltä sol kadi, joka valmistetaan kookosmaidosta ja sokerista. Ohessa on 10 perinteistä kokum-reseptiä, joiden avulla voit kokea tämän monipuolisen hedelmän ainutlaatuisen maun.

Kokum reseptit:

  • Kokum Curry: Tämä resepti on perinteinen intialainen ruokalaji, joka tarjoillaan tyypillisesti riisin tai rotin (leipä) kanssa.
kokum garcinia indica resepti
Curry ruuat ovat sopivat tyypillisesti kokumin käyttöön
  • Kanacurry: Tässä curryssä käytetään kokum-massaa lisäämään ruokaan hapanta ja kirpeää makua. Reseptissä käytetään myös inkivääriä, juustokuminaa ja chilijauhetta, jotka luovat maukkaan ja täyteläisen aterian.
  • Kala-curry: Toinen klassinen curryruoka, jossa kokum on yksi tärkeimmistä ainesosista. Tässä reseptissä käytetään tuoretta kalaa, mutta voit halutessasi käyttää myös kalasäilykkeitä.
  • Kolambi Bhaat: Tämä on perinteinen maharashtrialainen ruokalaji, joka valmistetaan katkaravuista ja riisistä. Ruokaan lisätään kokumin lehtiä, jotka antavat sille ainutlaatuisen maun.
  • Sol Kadi: Kuten aiemmin mainittiin, tämä virkistävä juoma valmistetaan kookosmaidosta, kokum-massasta ja sokerista. Se on täydellinen tapa viilentää kuumana päivänä.
  • Kokum Chutney: Tämä chutney valmistetaan kokum-massasta, tamarindista ja jaggerystä (eräänlainen sokeri). Se on herkullinen mauste, jota voi käyttää curryjen tai jopa idlien (eteläintialainen kakkutyyppi) kanssa.
  • Sambar: Tämä suosittu eteläintialainen ruokalaji valmistetaan vihanneksista ja dalista (linsseistä). Sambariin lisätään kokumin lehtiä, jotka antavat sille happaman maun 
  • Tomaattikeitto: Tämä keitto saa erikoisen makunsa kokum-massan lisäämisestä. Se on yksinkertainen mutta maukas keitto, jota voi nauttia mihin aikaan vuodesta tahansa.
  • Usal: Tämä on suosittu Maharashtrasta peräisin oleva kasvisruoka, jossa käytetään kokumin lehtiä yhtenä tärkeimmistä ainesosista. Se valmistetaan yleensä pavuista tai linsseistä ja tarjoillaan chapatin (intialaisen litteän leivän) kanssa.
kokum usal resepti
Usal on kokeilemisen arvoinen resepti, johon tulee kokumia
  • Kheer: Klassinen intialainen jälkiruoka, joka voidaan valmistaa erilaisista hedelmistä ja pähkinöistä. Tässä reseptissä kokum-marjoja haudutetaan maidossa, kunnes ne puhkeavat ja luovuttavat värinsä ja makunsa ruokaan 
  • Hedelmäsalaatti: Virkistävän kevyt salaatti, jossa on kokumia yhdessä muiden kauden hedelmien, kuten mangojen, banaanien ja viinirypäleiden kanssa. Salaatti maustetaan sitruunamehulla ja hunajalla herkullisen piristäväksi. Voit nauttia tätä terveellistä salaattia mihin aikaan päivästä tahansa.

Yhteenveto Kokum

Ensinnäkin: Toivotaan, että Kokum saapuu Suomeenkin eräänä päivänä. Garcinia Indica, tuo Intian superhedelmä, joka tunnetaan myös nimellä kokum, on Intiasta kotoisin oleva hedelmä. Hedelmää käytetään monissa perinteisissä intialaisissa ruokalajeissa, ja sitä käytetään myös luonnonlääkkeenä erilaisiin vaivoihin. Garcinia Indican on osoitettu olevan tehokas vatsavaivojen, ripulin ja jopa syövän hoidossa. Hedelmä sisältää runsaasti antioksidantteja ja vitamiineja, joten se on terveellinen lisä ruokavalioon. Lisäksi kokum on vähäkalorinen ja vähärasvainen, mikä tekee siitä ihanteellisen välipalan painonsa tarkkailijoille. Kokumilla on lukuisia lyömättömiä terveyshyötyjä ja siksi se on super.

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta

Samankaltaiset artikkelit