Mankai duckweed superfood

Mankai – Duckweed – tästä kohistaan nyt!


Mankai, mikä ihme se on? Jos et ole koskaan kuullut mankaista, älä huoli – et ole yksin. Tämä länsimaissa vähän tunnettu kasvi on itse asiassa levälaji, ja se on viime aikoina saanut huomiota mahdollisena superfoodina. Mutta mitä mankai oikeastaan on? Mistä se on peräisin ja mitä terveyshyötyjä sillä on? Katsotaanpa tarkemmin.

Mikä mankai on?

Mankai, Duckweed, Wolffia globosa on eräänlainen vesikasvi, levä, joka kasvaa makean veden ympäristöissä, kuten lammissa ja järvissä. Se on nopeasti kasvava kasvi, ja se voi itse asiassa kaksinkertaistaa kokonsa vain 24 tunnissa! Mankai on täynnä ravintoaineita, kuten proteiinia, rautaa ja beetakaroteenia, ja se sisältää myös kaikkia kahdeksaa välttämätöntä aminohappoa. Se on siis täydellinen proteiininlähde, mikä on melko harvinaista kasveille.

mikä mankai on?
Mankai on nopeasti lisääntyvä vesikasvi

Mankaita on syöty proteiininlähteenä Aasiassa satoja vuosia. Vasta nyt se on herättänyt huomiota mahdollisena tulevaisuuden proteiinina länsimaissakin. Mankai on nimensäkin mukaan ankkojen murkinaa, mutta myös ihmisille huipputerveellinen. Mankain terveyshyötyjä ovat muun muassa ruoansulatuksen paraneminen, immuniteetin vahvistuminen ja tulehdusten väheneminen. Mankain uskotaan myös auttavan painonpudotuksessa ja parantavan sydämen terveyttä. Joidenkin alustavien tutkimusten mukaan mankailla saattaa olla myös syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia.

Mankai kasvaa lammissa ja järvissä, ja se vaatii hyvin vähän hoitoa. Kasvi sietää monenlaisia ilmasto- ja vesiolosuhteita. Mankai korjataan yleensä käsin tai pienellä verkolla.

Mankai terveys – vaikutukset

Mankailla on monia terveysvaikutuksia. Eniten kohistaan mankain täydellisestä sopivuudesta ihmisen proteiinin lähteeksi, mutta sillä on myös useita muita terveyshyötyjä. Mankaissa on beetakaroteenia, joka on tärkeä ravintoaine silmien terveyden kannalta, ja mankai sisältää myös luteiinia, joka on toinen ravintoaine, joka liittyy ikääntymiseen liittyvän makuladegeneraation (silmänpohjan rappeuma) riskin vähenemiseen. Mankai sisältää myös runsaasti kuitua, joka voi auttaa ruoansulatusongelmissa, kuten ummetuksessa.

mankai terveysvaikutukset
Mankai on ihanteellinen proteiinin lähde, mutta myös paljon muuta!

Mankai käyttö ruokavaliossa

Se, mikä erottaa mankain muista superfoodeista, on sen monipuolisuus. Mankai voidaan syödä raakana, keitettynä tai mehustettuna. Siitä voidaan myös valmistaa jauhoja, maitoa, juustoa ja muita elintarvikkeita. Kasvin maku on mieto, ja se voidaan helposti sisällyttää erilaisiin ruokiin.

Mankai – Tulevaisuuden proteiini!

Koska mankai on täydellinen proteiininlähde, se sopii erinomaisesti kasvissyöjille ja vegaaneille, jotka haluavat varmistaa, että he saavat kaikki elimistönsä tarvitsemat välttämättömät aminohapot.

mankai tulevaisuuden proteiini
Mankai edustaa tulevaisuuden proteiinin lähdettä

Jos etsit uutta superruokaa lisättäväksi ruokavalioosi, mankai saattaisi olla juuri sinulle. Toivotaan että saamme mankain Suomeen. Tämä ravinteikas kasvi on helppo lisätä smoothieen tai käyttää salaattien tai keittojen lisukkeena. Ja kuka tietää – saatat olla yksi ensimmäisistä ihmisistä tuttavapiirissäsi, jotka tietävät tästä upeasta kasvista!

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta

Samankaltaiset artikkelit