Chiroli charonji calumbang nut

Charoli, chironji – tuntematon supersiemen

Charoli tai Chironji, mikä ihme se on? Charoli tunnetaan myös englanniksi nimellä almondette, ja se on Intiasta kotoisin oleva siemen. jotkut luulevat sitä pähkinäksi mutta se on siemen. Tämä vähän tunnettu superruoka on täynnä ravintoaineita ja sillä on monia terveyshyötyjä, joten sen lisääminen ruokavalioon kannattaa heti, kun sitä saadaan Suomeen asti. Tässä on kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää charolista, Chironjista.

Mikä Charoli, Chironji, Calumpang Nut on?

Charoli on intialainen nimi Buchanania cochinchinensis (syn. Buchanania lanzan). Se tunnetaan myös nimellä chironji. Näitä mantelin makuisia siemeniä käytetään ruoanlaittomausteena pääasiassa Intiassa.

Tämä puu on kotoisin Intiasta, mutta sitä tavataan myös esimerkiksi Pakistanissa, Bangladeshissa, Sri Lankassa, Malesiassa ja Afganistanin joissain osista. Hedelmät ovat soikeita, ja niiden ulkopinta on ruskea ja sisäpinta valkoinen tai vaalea. Chironjia käytetään usein intialaisessa ruoanlaitossa joko jauhettuna jauheeksi tai kokonaisina siemeninä.

Puu kasvaa 30-40 metriä korkeaksi, ja sillä on suuret, leveät lehdet, joita käytetään usein koristeena. Charoli-pähkinät kasvavat tässä puussa, ja ne korjataan yleensä lokakuun ja joulukuun välisenä aikana. Englanniksi charolista käytetään myös nimeä Almondette.

Charolin, chironjin terveysvaikutukset

Chironji on erinomainen useiden vitamiinien ja kivennäisaineiden, kuten C-vitamiinin, raudan ja fosforin, lähde. Se sisältää myös runsaasti antioksidantteja ja kuitua. Kaikki nämä ravintoaineet yhdessä vahvistavat immuunijärjestelmää, parantavat ruoansulatusta ja edistävät luuston ja hampaiden terveyttä. Lisäksi chironjin ominaisuus, joka tekee siitä ainutlaatuisen, on sen kyky toimia prebioottina. Tämä tarkoittaa, että se auttaa ravitsemaan suoliston hyviä bakteereja, jotka ovat välttämättömiä yleisen terveyden kannalta.

Koska charoli on niin ravinteikas, tarjoaa se monenlaisia terveyshyötyjä. Nämä siemenet voivat parantaa ruoansulatusta, alentaa kolesterolitasoa, edistää sydämen terveyttä ja auttaa hallitsemaan verensokeria. Lisäksi ne voivat myös edistää painonpudotusta pitämällä sinut kylläisenä ja tyytyväisenä aterioiden jälkeen. Chironjin siemeniä on satoja ellei tuhansia vuosia käytetty kansanlääkinnässä.

Chironjin siemeniä pidetään luonnollisina jäähdyttiminä ihmislle, ja ne auttavat voittamaan kaikenlaiset kehon lämmön aiheuttamat vauriot ja ihottumat. Charolin siemenet ovat myös hyviä seksuaaliterveydelle, koska ne lisäävät elinvoimaa. Ne ovat kuidun ja proteiinin lähteitä, joten ne ovat erittäin hyviä ruoansulatukselle, aineenvaihdunnan kiihdyttämiselle ja painonpudotukselle

Charoli-siemenet ovat erinomainen vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde. Niissä on erityisen paljon magnesiumia, joka on välttämätöntä luuston terveydelle ja aineenvaihdunnalle. Charoli-simenet ovat myös hyvä ravintokuidun, proteiinin ja terveellisten rasvojen lähde. Lisäksi ne sisältävät antioksidantteja, jotka voivat auttaa suojaamaan soluja vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta

Mitä Charoli sisältää?

Sen lisäksi, että charoli sisältää runsaasti magnesiumia ja ravintokuitua, siinä on myös runsaasti rautaa, kalsiumia, fosforia ja kaliumia. Nämä pähkinät sisältävät myös pieniä määriä C- ja B6-vitamiinia

Mitä Charolista voidaan valmistaa?

Charolia voidaan syödä kokonaisena tai käyttää ruoanlaitossa monissa eri ruokalajeissa. Ne voidaan paahtaa ja syödä välipalana tai lisätä salaatteihin rapeuden lisäämiseksi. Niistä voi myös valmistaa charoliöljyä tai -jauhetta, jota voi käyttää resepteissä muiden öljyjen tai mausteiden sijasta

Yhteenveto Charoli, chironji

Chironji on uskomattoman ravitseva siemen, joka tarjoaa lukuisia terveyshyötyjä. Se on erityisen hyödyllinen immuunijärjestelmän vahvistamisessa ja suoliston terveyden parantamisessa. Jos etsit superfoodia lisättäväksi ruokavalioosi, chironjin pitäisi olla listasi kärjessä heti kun sitä saadaan Suomeen.

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta

Samankaltaiset artikkelit