Kiinaninkivääri – Fingerroot – seuraava superfood
Oletko koskaan kuullut kiinaninkivääristä? Tämä kiehtova juureskasvi, joka on nimeltään myös sormijuuri ja kiinalainen inkivääri ja kiinalaiset avaimet, on kotoisin Kiinasta ja Kaakkois-Aasiasta. Kiinaninkivääri on seuraava superfood. Tässä artikkelissa selvitämme, mikä kiinaninkivääri on, missä se kasvaa ja mitä terveyshyötyjä tähän erityiseen juurikasviin liittyy. Ota siis kuppi teetä ja istuudu alas, jotta pääset seuraamaan kiinaninkiväärin pikakurssia!
Mikä kiinaninkivääri, fingerroot on?
Kiinaninkivääri Boesenbergia rotunda, Zingiber officinale on Zingiberaceae-heimoon kuuluva kukkiva kasvi. Englanniksi kiinalainen inkivääri on fingerroot eli sormijuuri. Kasvi on kotoisin Kiinasta ja Kaakkois-Aasiasta, ja sitä on käytetty pitkään perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä.
Kiinaninkivääri tunnetaan yleisesti nimellä kiinalaiset avaimet, sormijuuri, pienempi galangal tai kiinaninkivääri tai kiinalainen inkivääri, on lääke- ja kulinaarinen superfood. Englannissa juurta on perinteisesti kutsuttu sormijuureksi, koska juurakon muoto muistuttaa keskikappaleesta kasvavia sormia.
Kiinaninkivääri eli sormijuuri on eräänlainen inkivääri (Zingiberaceae). Se on yksivuotinen ja on kotoperäinen laji Etelä-Yunnanin maakunnasta Kiinassa aina Länsi-Malesiaan. Se kasvaa trooppisissa sademetsissä. Sillä on maanalainen varsi, joka on juurikas. Kasvi leviää moneksi kimpuksi tai nipuksi samalla tavalla kuin banaani, inkivääri, galangal ja kurkuma. Nämä rakenteet keräävät ravinteita ja keskiosa on turvonnut enemmän kuin pää ja alaosa. Sisäosassa on erilaisia värejä ja aromeja sormijuuren lajikkeesta riippuen.
Kiinaninkiväärin maanpäällinen osa koostuu lehtivarresta, jonka peittää eräänlainen suojus. Lehtien tupet ovat punaisia, siivet ovat soikeita ja lehtien kärki on terävä. Kiinalainen inkivääri on ruohokasvi, jonka korkeus on noin 60–90 senttimetriä. Lehti on noin 50 cm pitkä ja 12 cm leveä. Lehtien keskiosa on syvään uritettu. Kukka ilmestyy lehtien tuppien väliin rungon alaosassa. Terälehdet ovat valkoisia tai vaaleanpunaisia. Kukat kukkivat yksi kerrallaan. Kiinaninkivääri tai sormijuuri sekoitetaan toisinaan Alpinia officinarum -kasviin, joka on toinen Zingiberaceae-heimon kasvi.
Missä kiinaninkivääri, sormijuuri kasvaa?
Kiinaninkivääriä kasvatetaan trooppisessa ilmastossa kaikkialla Aasiassa, kuten Kiinassa, Thaimaassa, Kambodžassa, Laosissa, Vietnamissa ja Indonesiassa. Kasvi suosii kosteaa maaperää ja osittaista varjoa, mutta se voi kasvaa myös täydessä auringossa. Kun kasvi on vakiintunut, se kestää suhteellisen hyvin kuivuutta
Kiinan inkivääri – fingerroot terveys
Ruokakulttuurin lisäksi inkiväärillä on pitkä historia perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä. Juurilla sanotaan olevan lämmittäviä ja myrkkyjä poistavia ominaisuuksia, ja niitä käytetään usein ruoansulatuskanavan ongelmien, kuten pahoinvoinnin ja oksentelun, hoitoon. Kiinaninkivääriä käytetään myös luonnollisena lääkkeenä vilustumiseen ja flunssaan. Kiinaninkivääristä voidaan tehdä terveysjuomaa.
Kiinaninkiväärin terveysvaikutukset?
Muiden inkiväärin muotojen tavoin kiinalaisen inkiväärin syöminen voi tarjota useita terveyshyötyjä sen voimakkaiden antioksidanttisten ja tulehdusta ehkäisevien ominaisuuksien ansiosta. Joidenkin tutkimusten mukaan inkiväärin nauttiminen voi auttaa vähentämään niveltulehdukseen liittyvää kipua ja tulehdusta. Lisäksi inkiväärin sisältämät antioksidantit voivat auttaa suojaamaan vapaiden radikaalien aiheuttamilta soluvaurioilta. Vapaat radikaalit ovat epävakaita molekyylejä, jotka voivat johtaa kroonisiin sairauksiin, kuten sydänsairauksiin ja syöpään.
Kiinan inkivääri käyttö
Kiinalaisen inkivääri -kasvin juuria käytetään tuoreena tai kuivattuna, ja niitä voidaan käyttää monissa eri ruokalajeissa, kuten keitoissa, sekoituksissa ja marinadeissa. Tuoreena käytettynä juuren maku on miedompi kuin kuivatun inkiväärin. Molempia juuren muotoja käytetään kuitenkin lisäämään ruokien makua ja lämpöä.
Kiinaninkivääri ruoka ja juoma
Sormijuuri tunnetaan indonesiaksi nimellä temu kunci. Sitä käytetään laajalti jaavalaisessa keittiössä Indonesiassa. Kulinaaristen käyttöjensä lisäksi sitä käytetään erityisesti mausteena, makuaineina, väriaineina tai myös perinteisessä lääketieteessä.
Thaimaan ruoanlaitossa sormijuurta kutsutaan krachaiksi, ja se on ainesosa ruoissa, kuten kaeng tai pla. Sitä käytetään joissakin kambodžalaisen keittiön kroeung-ruuissa. Lännessä sitä tavataan yleensä marinoituna tai jäädytettynä. Juurakoita käytetään yleisesti vihanneksina pääruokissa tai syödään nuorena raakana. Sitä käytetään myös fermentoidun soijapapukakun, jota kutsutaan myös tempehiksi, valmistukseen, perinteistä indonesialaista ruokaa. Sen juuria ja juurakoita viljellään Indonesiassa, Indokiinassa ja Intiassa ja sitä käytetään myös yleisesti maukkaissa curryruoissa. Sormijuurta on myös sisällytetty tonic-seoksiin, kuten kuuluisaan Indonesian tonic-jamuun.
Johtopäätökset Kiinaninkivääri
Se on siis siinä! Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää kiinalaisesta inkivääristä, mukaan lukien mitä se on, missä se kasvaa ja joitakin mahdollisia terveyshyötyjä, jotka liittyvät tämän herkullisen juureksen syömiseen. Lisää tämä superruoka ruokavalioosi jo tänään ja nauti kaikista sen tarjoamista hämmästyttävistä mauista ja terveyshyödyistä!
Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta