Nokkonen – Takapihan superfood
Nykyään nokkonen on kasvattamassa suosiotaan “superruokana” monien terveyshyötyjensä ansiosta. Nokkosia esiintyy lauhkeilla alueilla kaikkialla maailmassa, kuten Euroopassa, Aasiassa, Afrikassa ja Pohjois-Amerikassa. Nokkonen viihtyy kosteilla, varjoisilla alueilla, kuten metsissä ja niityillä. Tutustutaanpa tarkemmin tähän mielenkiintoiseen kasviin.
Mikä nokkonen on?
Nokkonen, Urtica dioica, on kukkiva kasvi, jota on käytetty vuosisatojen ajan perinteisessä lääketieteessä. Englanniksi nokkonen on nettle tai stinging nettle. Kasvi tunnetaan siis myös nimellä “pistävä nokkonen”, koska sen lehdissä ja varsissa on teräviä karvoja, jotka voivat aiheuttaa kivuliaan pistoksen joutuessaan kosketuksiin ihon kanssa. Nokkonen on monivuotinen luonnonkasvi, joka kasvaa tyypillisesti 0,6-1,2 metrin korkuiseksi, mutta saattaa kasvaa jopa kaksimetriseksi. Lehdet ovat soikeat ja niissä on hammastetut reunat. Lehtien alapuolella on pieniä karvoja, jotka sisältävät muurahaishappoa, histamiinia ja muita aineita, jotka voivat aiheuttaa ärsytystä joutuessaan kosketuksiin ihon kanssa. Nokkosen “pisto” sattuu ja polttelee ihoa.

Nokkosen kukka
Nokkoset ovat ruohovartisia kukkivia kasveja, jotka kuuluvat Urticaceae-heimoon. Nokkosen tieteellinen nimi on Urtica dioica. Nokkonen on monivuotinen kasvi, eli se elää yli kaksi vuotta. Nokkonen tuottaa pieniä, vihertävänvalkoisia kukkia, jotka kukkivat kesäkuusta syyskuuhun.

Nokkosen juuristo on erittäin vahva, ja se voi ulottua jopa neljän metrin syvyyteen! Nokkosilla on pitkät, puumaiset varret ja sahalaitaiset lehdet. Nokkosen lehtiä peittävät pienet karvat, joita kutsutaan trikomeiksi. Nämä karvat sisältävät histamiini-nimistä kemikaalia, joka voi aiheuttaa pistävän tunteen, kun ne joutuvat kosketuksiin ihon kanssa. Nokkoset ovat tärkeä ravinnonlähde monille eläinlajeille, kuten mehiläisille, perhosille ja koiperhosille. myös ihmiset ovat käyttäneet nokkosia vuosisatojen ajan ravinnon ja lääkkeiden lähteenä. Nykyään nokkosia käytetään yleisesti yrttiteissä ja ravintolisissä. Jotkut uskovat, että nokkoset voivat parantaa verenkiertoa, vähentää tulehduksia ja lievittää allergioita.
Missä nokkonen kasvaa?
Nokkosta tavataan kaikkialla maailmassa lauhkeilla alueilla, kuten Euroopassa, Aasiassa, Afrikassa ja Pohjois-Amerikassa. Kasvi suosii kosteaa maaperää, ja se kasvaa tyypillisesti esimerkiksi pensasaidoissa, pihojen perukoilla, varjoissa mutta myös puoliauringossa, niityillä ja metsänreunoilla.

Nokkonen terveysvaikutukset
Nokkonen eli pistävä nokkonen on lehtivihreä kasvi, jota on käytetty vuosisatojen ajan perinteisessä kansanlääkinnässä. Nokkosta on siis käytetty lääkeyrtin kaltaisesti erilaisten vaivojen hoitoon, mutta myös ravintona. Nykyään tutkijat ovat alkaneet selvittää tämän hämmästyttävän kasvin salaisuuksia ja paljastaa sen tarjoamat monet terveyshyödyt. Kasvi sisältää useita yhdisteitä, joilla uskotaan olevan lääkinnällisiä ominaisuuksia, kuten histamiinia, magnesiumia ja rautaa. Nokkonen on myös hyvä A- ja C-vitamiinin sekä proteiinin ja kuidun lähde. Viime vuosina kiinnostus nokkosen terveyshyötyjä kohtaan on lisääntynyt, ja kasvia käytetään nykyään erilaisissa elintarvike- ja ravintolisätuotteissa.

Nokkonen on yleinen yrtti, jota on käytetty vuosisatojen ajan edistämään terveyttä ja vastustuskykyä. Nykyään nokkonen on kasvattamassa suosiotaan “superruokana” monien terveyshyötyjensä ansiosta. Nokkonen sisältää runsaasti A- ja C-vitamiinia, rautaa, kaliumia ja kalsiumia. Kasvi sisältää myös yhdisteitä, joilla on tulehdusta ehkäiseviä, antiviraalisia ja antibakteerisia ominaisuuksia. Näistä syistä nokkosta on perinteisesti käytetty monenlaisten sairauksien, kuten allergioiden, niveltulehduksen, astman, ekseeman, ruoansulatuskanavan häiriöiden ja virtsatieinfektioiden hoitoon.
Nokkosta on käytetty kansanlääkinnässä vuosisatojen ajan, ja se tunnetaan kaikkialla maailmassa “verenpuhdistajana” ja nivelkipujen lääkkeenä. Elias Lönnrot esitteli nokkosen Flora Fennicassa vuonna 1860 lääkkeenä keripukiin, keuhkokuumeeseen, verenmyrkytykseen ja matotartuntoihin.
Nokkonen ei ainoastaan auta lisäämään hemoglobiinin ja punasolujen määrää, vaan auttaa myös säätelemään verenpainetta. Lisäksi nokkosen lehdissä olevat flavonoidit ja kalium stimuloivat virtsan, hien, sapen ja maidon eritystä.
Nokkosta voidaan käyttää homeopatiassa monien eri ongelmien, kuten ihottumien, herpes-viruksen, palovammojen ja kuukautishäiriöiden hoitoon. Nokkosen tiedetään myös ulkoisesti edistävän hiusten kasvua, ehkäisevän hiustenlähtöä ja rasvoittumista sekä lisäävän ihon pintaverenkiertoa. Esimerkiksi nokkosen lisäämisen kylpyihin on osoitettu lievittävän reumaattisia oireita ja lihaskipuja.
Nokkonen normalisoi suolen toimintaa ja parantaa ruoansulatusongelmia, kuten ummetusta. Se auttaa myös irrottamaan limaa, mikä tekee siitä suositun luonnollisen hoitokeinon hengitystiesairauksiin, kuten krooniseen keuhkoputkentulehdukseen, yskään, astmaan, heinänuhaan ja allergioihin. Nokkosen siemeniä on perinteisesti käytetty luonnollisena potenssin vahvistajana ja muistin parantamiseen.
Saksan lääkintäviranomaisten komissio E suosittelee nokkosen versoa ja lehtiä virtsatietulehduksiin ja reumaattisten vaivojen tukihoidoksi. Euroopan maiden kansallisten fytoterapiayhdistysten järjestö ESCOP hyväksyy nokkosen juuren käytön hoidoksi virtsaamisvaivoihin ja eturauhasen hoitoon. Ranskassa nokkosta käytetään myös nivelvaivojen hoidossa. Lehtiä voi myös hieroa suoraan iholle lievittämään nivel- tai lihaskipuja.
Nokkonen ravintoarvo
Vitamiinien, kivennäisaineiden ja lääkeaineita sisältävien yhdisteiden lisäksi nokkonen sisältää myös proteiineja ja flavonoideja, jotka ovat antioksidantteja.

Nokkosen käytössä huomioitavaa
Nokkosta ei suositella henkilöille, jotka kärsivät sydämen tai munuaisten vajaatoiminnasta ja siitä johtuvasta turvotuksesta. Nokkonen voi kaikkien muiden kasvien tavoin aiheuttaa joillekin allergisia reaktioita. Nokkosen liiallinen käyttö voi sekoittaa diabetes- ja verenpaine- (alhainen tai korkea) lääkityksen tai lisätä keskushermostoa rauhoittavien lääkkeiden vaikutusta ja vaikuttaa kuukautiskiertoon. Nokkosta ei suositella syötäväksi raskauden aikana eikä sitä pidä myöskään käyttää liikaa imetyksen aikana.
12 syytä, miksi sinun pitäisi käyttää nokkosta
- Nokkonen sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten rautaa, kalsiumia, magnesiumia sekä A-, C- ja K-vitamiineja.
- Nokkonen on luonnollinen antihistamiini ja voi lievittää heinänuhan oireita.
- Nokkonen on erinomainen proteiinin lähde, ja se sisältää myös kaikkia 20 elimistömme tarvitsemaa välttämätöntä aminohappoa.
- Nokkonen voi auttaa parantamaan verenkiertoa ohentamalla verta ja vähentämällä tulehduksia.
- Nokkonen on luonnollinen diureetti ja auttaa virtsanerityksessä.
- Nokkonen voi auttaa lievittämään niveltulehduskipua vähentämällä tulehdusta ja stimuloimalla verenkiertoa kyseiselle alueelle.
- Nokkonen voi nopeuttaa haavojen ja palovammojen paranemisprosessia edistämällä uusien ihosolujen tuotantoa.
- Nokkonen on tehokas virtsatieinfektioiden hoidossa estämällä bakteerien kasvua.
- Nokkonen voi auttaa lisäämään maidontuotantoa imettävillä äideillä stimuloimalla prolaktiinin vapautumista aivolisäkkeestä.
- Nokkosen lehdet sisältävät runsaasti klorofylliä, ja ne voivat toimia hellävaraisena detoksifikaattorina, kun niitä käytetään sisäisesti tai ulkoisesti.
- Nokkosta on perinteisesti käytetty raskauden aikana piristävänä aineena edistämään sikiön tervettä kehitystä ja ehkäisemään aamupahoinvoinnin oireita.
- Säännöllisen nokkosteen nauttimisen on osoitettu parantavan yleistä energiatasoa ja kestävyyttä sen korkean mineraalipitoisuuden ansiosta.
Nokkonen käyttö
Nokkoskasvin lehtiä voidaan käyttää tuoreena tai kuivattuna teessä, keitoissa, muhennoksissa tai öljytuotteena. Myös kuivattuna nokkonen sopii melkein ruokaan kuin ruokaan lisäämään terveyttä.

Nokkosta voidaan käyttää tuoreena tai kuivattuna teessä tai keittää keitoissa tai muhennoksissa aivan kuten pinaattia. Yksi suosittu tapa käyttää nokkosta on pesto – korvaa suosikkireseptissäsi basilikan lehdet nokkosella. Voit myös valmistaa nokkosesta öljyä hauduttamalla lehtiä oliiviöljyssä useita viikkoja ja siivilöimällä lehdet pois ennen kuin käytät öljyä suosikkiresepteissäsi. Tai tee nokkosesta viherjauhetta talven varalle. Nokkosta kannattaa laittaa smoothieen ja muihin ruokiin.
Nokkosen kuivaus
Nokkosen kuivaaminen on helppoa ja taloudellisesti kannattavaa. Nokkostahan saa ilmaiseksi ja viherjauheet sitä vastoin maksavat jopa 300 euroa kilo. Nokkosta todella kannattaa kuivata ja jauhaa jauheeksi talvea varten.
Nokkosista voi tehdä kimppuja, jotka laittaa lämpimään auringolta suojaan kuivumaan. Esimerkiksi kodinhoitohuone, lämpöisen kellarin tai vintin katto on hyvä paikka kuivata nokkosta. Huoneessa tulee olla hyvä ilmanvaihto. Kun kimput ovat rapsahtavan kuivia, voi jauhamisen aloittaa.
Nokkosjauheen valmistus
Nokkosjauheen tekeminen on helppoa. Jauhamisen voi tehdä joko käsin, morttelilla, tehosekoittimessa tai vaikka niin että laittaa nokkoset muovin sisälle (muovikassiin) ja painelee ne rouheeksi tai jauheeksi. Purkita nokkosjauhe puhtaisiin kuiviin purkkeihin. Säilytä huoneenlämmössä, kuivassa ja pimeässä kaapissa. Nokkosjauhe säilyy vuosia.

Nokkosen pakastaminen
Voit ryöpätä nokkoset ensin ja sitten pakastaa kuutioina kuten kaupassa myytävät pinaatitkin. Voit esimerkiksi pakata nokkosta jääpalamuotteihin ja pakastaa silputun nokkosen niissä tai sitten suurempina palleroina rasioissa.
Nokkosen ryöppäys
- Puhdista nokkoset hyönteisistä ja roskista. Voit huuhdella vielä ne jos vaikuttaa siltä. Käytä kumihanskoja.
- Kiehauta suuressa kattilassa reilu määrä vettä.
- Laita puhdistetut nokkoset kuumaan veteen. Keitä nokkosia muutama kymmenen sekuntia, mieluumminen alle minuutti. 20-30 sekuntia riittää keittoajaksi.
- Huuhtele nokkosia siivilässä kylmän veden alla jotta kypsyminen pysähtyy.
- Voit käyttää nokkosia sellaisenaan tai hienontaa ne pieneksi. Voit myös pakastaa nokkoset talven varalle.
- Nokkosia voi lisätä ruokiin luovasti. Esimerkiksi risottoon, pastaan, muhennoksiin ja kastikkeisiin nokkoset ovat hyviä ja huipputerveellisiä.
Nokkonen ruoka
Nokkosesta saa ihanaa huipputerveellistä ruokaa. Nokkonen tuo kesän maun moniin ruokalajeihin. Kokeile esimerkiksi täytettyjä nokkosmunia.
Nokkonen resepti – 15 ruokaa nokkosesta:
1.Täytetyt nokkosmunat

2.Nokkostee: Nokkostietee valmistetaan hauduttamalla kasvin lehtiä kuumassa vedessä. Siinä on hieman karvas maku ja runsaasti antioksidantteja.

3.Nokkoskeitto: Nokkoskeitto on perinteinen eurooppalainen ruokalaji, joka valmistetaan kasvin lehdistä. Se voidaan tarjoilla kuumana tai kylmänä, ja sen lisukkeena on yleensä leipää tai juustoa, päällä voi olla kananmunaa.
4.Nokkospesto: Nokkospesto on kastike, joka valmistetaan kasvin lehdistä, oliiviöljystä, parmesaanijuustosta, valkosipulista ja pähkinöistä. Sitä voidaan käyttää pastan, lihan tai vihannesten kanssa.

5.Nokkossalaatti: Nokkossalaatti valmistetaan kasvin nuorista lehdistä, ja se voidaan tarjoilla erilaisten muiden ainesosien, kuten kasvisten, kananmunien, papujen tai vuohenjuuston kanssa. Nokkossalaatteihin sopivat erilaiset marinadit ja kastikkeet.

6.Nokkospiirakka: Nokkospiirakka valmistetaan hakatuista nokkosen lehdistä ja munista. Se voidaan tarjoilla lämpimänä tai kylmänä, ja se koristellaan usein juustoraasteella.

7.Nokkosleipä: Nokkosleipä on leipä, joka valmistetaan jauhoista, hiivasta, vedestä ja kasvin lehdistä. Sen maku on hieman karvas ja rakenne on tiivis.
8. Lämpimät nokkosleivät uunissa: Testaa nokksota lämpien leipien päällä tai täytteenä.

9.Nokkosletut: Nokkoslettuja valmistetaan lisäämällä kasvin lehtiä lettutaikinaan. Nokkosletut voidaan tehdä makeaksi tai suolaiseksi. Nokkosletut voidaan tarjoilla marjahillon kanssa tai pääruokana munien ja valkokastikkeen kera.

10.Nokkosnyytit: Nokkosista voi tehdä pieniä nyyttejä tai pasteijoita. Niihin voidaan lisätä erilaisia ainesosia, kuten juustoa, hienonnettuja vihanneksia, kananmunaa ja papuja.
11.Nokkonen + (ruoka): Nokkosia voidaan lisätä moniin eri ruokiin niiden ravintoarvon lisäämiseksi. Kokeile lisätä niitä keittoihin, muhennoksiin, pataruokiin, munakkaisiin tai smoothieihin!
12.Nokkossmoothie
13.Pakastetut nokkospallerot. Ryöppää nokkoset kesällä ja pakasta kuten pinaatti. Talvella palleroita on hyvä laittaa keittoihin ja muihin ruokiin sekä smoothieen.
14. Nokkospihvit: Tee nokkosista kasvispihvejä. Nokkos-siemenpihvit tai nokkospapupihvit ovat supertäyttäviä ja proteiinipitoisia.

15.Nokkosmuhennos. Nokkosmuhennos on hyvä lisäke tai pääruoka. Pääruuan siitä saa lisäämällä muita vihanneksia tai vaikka papuja joukkoon.
Nokkonen Yhteenveto
Jos etsit mielenkiintoista uutta ainesosaa keittiörepertuaariisi, etsi nokkosta! Tätä monikäyttöistä kasvia voi käyttää tuoreena tai kuivattuna teessä tai keittää keittoihin tai muhennoksiin aivan kuten pinaattia – mutta se ei ole pelkkä lehtivihannes! Nokkonen sisältää runsaasti A- ja C-vitamiineja, rautaa, kaliumia ja kalsiumia sekä yhdisteitä, joilla on tulehdusta ehkäiseviä, antiviraalisia ja antibakteerisia ominaisuuksia. Joten kun seuraavan kerran etsit jotain uutta kokeiltavaa – mikset kokeilisi nokkosta? Makuhermosi JA terveytesi tulevat kiittämään sinua!
Nokkonen FAQ
Voiko nokkosta syödä raakana?
Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta