Punakaali

Punakaali

Useimmat ihmiset tuntevat punakaalin todennäköisesti violettina vihanneksena, joka usein keitetään ja tarjoillaan muiden vihannesten ohella lisäkkeenä. Moni ei kuitenkaan tiedä, että punakaali on paljon muutakin kuin vain kaunis väri muiden joukossa. Tässä blogikirjoituksessa tutkimme kaikkea punakaaliin liittyvää. Sen vaatimattomista alkuajoista vihanneksena aina sen nykyiseen asemaan superfoodina, ja kerromme kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää tästä uskomattomasta vihanneksesta.

Mikä punakaali on?

Punakaali, Brassica oleracea var. capitata f. rubra on Brassica oleracea -perhettä, johon kuuluvat myös parsakaali ja kukkakaali. Se on yksivuotinen kasvi, joka kasvaa tyypillisesti noin 50-60 cm korkeaksi. Punakaalin lehdet ovat väriltään violetteja tai punertavia, ja sisälehdet ovat valkoisia tai keltaisia. Kasvin kukat ovat pieniä ja keltaisia.

Lue lisää punakaalista Wikipediasta

mikä punakaali on?
Punakaali on upea vihanneskasvi

Punakaalissa on antosyaania. Antosyaanit, jotka aiheuttavat punakaalin violetinpunertavan värin, vaihtuvat maaperän PH:n mukaan. Happamassa maassa kasvavista punakaaleista tulee punertavia, kun taas emäksisessä maassa kasvavista tulee sinertäviä.

Katso video punakaalin kasvatuksesta

Punakaali käyttö

Mitä ruokia punakaalista voi valmistaa?

Punakaalista voi valmistaa niin monia herkullisia ruokia! Yksi henkilökohtaisista suosikeistani on paahdettu punakaali. Viipaloi punakaali ohuiksi suikaleiksi, sekoita siihen oliiviöljyä ja lempimausteitasi ja paahda sitten kuumassa uunissa, kunnes se on pehmeää. Toinen loistava tapa nauttia punakaalista on siivuttaa se oikein ohueksi ja käyttää sitä salaattina. Helppo salaattiresepti, jossa yhdistät siivutettua punakaalia, omenakuutioita ja kevyen jogurtti-, sitruuna- tai hunajakastikkeen.

Mikään keskustelu punakaaliohjeista ei tietenkään olisi täydellinen mainitsematta täytettyjä kaalinlehtiä. Tähän klassiseen ruokalajiin voi laittaa monenlaisia täytteitä, mutta oma suosikkini on vegejauhiksen, riisin, sipulin, valkosipulin ja tomaattikastikkeen yhdistelmä. Nautitpa sitä miten tahansa, punakaali on monipuolinen ja herkullinen raaka-aine, joka ansaitsee paikkansa keittiössäsi!

Punakaali siivutus

Kun siivutat punakaalia, muista että teet tarpeeksi ohuita siivuja, koska jos siivut ovat liiian paksuja, voi kaali olla puisevaa ja mautonta. Yleensä näkee punakaalia siivutetun ja pilkotun liian paksuiksi siivuiksi, jotka ovatkin sitten melko puisevaa pureskeltavaa. Juustohöylä on hyvä punakaalin siivuttamiseen. Kun punakaalin siivuttaa hyvin ohueksi, sen makeus ja mehukkuus tulevat hienosti esiin.

punakaali siivutus
Kun punakaalin siivuttaa oikein ei tarvitse pureskella puisevia kappaleita

Haudutettu punakaali

Haudutettu punakaali on erityisen suosittu punakaali resepti. Ohessa ohje miten tehdä täydellisetä haudutettua punakaalia.

Ainekset: Punakaali siivutettuna, 1 kookas omena, 2 pientä sipulia, 2 rkl voita, tilkka oliiviöljyä, suolaa, 2 rkl hunajaa tai siirappia, nestettä 1,5 dl, (kuten kotitekoista valmista mustaherukka-tai punaherukkamehua), 10 cm purjoa.

  • Siivuta punakaali ohuiksi siivuiksi tai suikaleiksi.
  • Lisää kattilaan tai pataan voita tai öljyä ja kuumenna se.
  • Lisää pataan punakaali ja sekoita suikaleita. Anna niiden hieman kuullottua.
  • Lisää pataan ohueksi siivutettu sipuli, purjo ja omenan palat.
  • Lisää pataan neste ja loput ainekset.
  • Hauduta padassa kannen alla noin 35-45 minuuttia, välillä sekoittaen.
  • Tarjoile pääruokana tai pääruuan lisukkeena.
  • Tarjoillessa voit lisätä kaalin päälle esimerkiksi parmesan lastuja.

Punakaali pannulla

Voit aivan hyvin valmistaa punakaalia pannulla. Paistinpannulla punakaalista tulee esille sen ruokaisuus. Paista voin tai öljyn kera, lisää sipulisiivuja ja hieman suolaa sekä valko, viher ja mustapippuria. Pannulla pasitettu punakaali on maukas lisuke pääruokien kanssa.

Punakaali reseptit

Punakaalista voidaan valmistaa monia herkullisia ja terveellisiä ruokia. Tässä on reseptejä, joiden avulla pääset alkuun.

  • Karamellisoitu punakaali – Mahtava makea ja täyteläinen punakaali, joka tuo makeuden erityisesti happamiin ja tulisiin ruokiin.
  • Punakaali-sipulisalaatti – Ruokaisan punakaalisalaatin saat punakaalista sipulin kaverina.
  • Venäläinen punakaali – Punakaaliresepti venäläisittäin
  • Pikamarinoitu punakaali – Pikaisesti valmistuva, muutamassa kymmenessä minuutissa marinoitunut punakaali lisukkeeksi vaikka illanistujaisiin. Punakaalia voi marinoida esimerkiksi oliiviöljyllä, limetillä, sitruunalla, ja hunajalla.
pikamarinoitu punakaali
Pikamarinoitu punakaali – punakaalin marinoimiseen käyvät limetti ja sitruuna
  • Kaalilaatikko punakaalista – Kokeile eriväristä kaalilaatikkoa.
  • Pikkelöity punakaali – Punakaalipikkelsi on kipakkaa ja pirteää lisuketta.
  • Pannulla paistettu punakaali – Pannulla paistettuna punakaalista tulee esille erilaisia ominaisuuksia ja saat valjastettua punakaalin ruokaisuuden.
  • Hapatettu punakaali resepti – Punakaalista voi tehdä myös hapankaalia.
  • Punakaali-coleslaw – Erilainen Coleslaw punakaalista.
  • Täytetyt punakaalit uunissa – kokeile punakaalien täyttämistä ja paahtamista uunissa. Leikkaa pienet punakaalit kahtia ja koverra hieman sisältä. Lisää omia suosikkiherkkujasi sisälle ja paahda uunissa. Täytteeksi punkaaliin sopivat esimerkiksi sipuli, pähkinät, sienet, juusto ja muut kasvikset.
täytetyt punakaalit uunissa
Ihania uunissa paahdettuja punakaaleja kannattaa kokeilla
  • Punakaalisuikale – tämä sopii erinomaisesti kesäpiknikin lisukkeeksi tai minkä tahansa voileivän tai kääreen sisälle rapeuttamaan vaikutelmaa!
  • Punakaali Stir-Fry – Nopea ja helppo tapa lisätä väriä ja ravintoa arki-iltojen illallisiin!
  • Haudutettu punakaali – Klassinen lohturuoka, jota voi nauttia mihin aikaan vuodesta tahansa!
  • Punakaalisalaatti – Kevyt ja virkistävä salaatti, joka sopii täydellisesti lämpimämpään säähän!
  • Paahdettu punakaali – Paahtaminen tuo esiin tämän vihanneksen luonnollisen makeuden – täydellinen niille, jotka luulevat, etteivät pidä kaalista!
  • Pinaattikermaviili ja punakaali – Herkullinen tapa saada punakaalista täyteläistä.
  • Punakaalikääryleet – Runsas ja täyttävä ateria, jonka voi valmistaa etukäteen kiireisiä arki-iltoja varten.
  • Punakaalikeitto – Lohdullinen keitto, joka sopii täydellisesti koleisiin talvipäiviin!
  • Coleslaw Pizza – Valmista pizzailtaan punakaalipizzaa. Hauska ja ainutlaatuinen muunnelma pizzaillasta!
  • Makea ja hapan punakaali – Monipuolinen lisuke, jonka voi tarjoilla myös täytevaihtoehtona tortilloihin tai täytettyihin patonkeihin.
  • Punakaali wok – Kokeile punakaalia wokissa, sienien, nuudeleiden ja muiden kasvisten joukossa.
punakaali wokki
Punakaali sopii hyvin wokkiruokiin
  • Red Cabbage Fried Rice – Toinen loistava tapa käyttää ylijäänyt riisi ja punakaalia.
  • Punakaaligratiini tomaatin, paprikan ja sipulin kera – Kuorruta väkevällä juustolla ja gratiinista tulee pehmeän täyteläinen.

Punakaalin kanssa kokkaamiseen on loputtomasti mahdollisuuksia – ole siis luova ja nauti!

Johtopäätös punakaali

Kuten näet, on monia syitä rakastaa punakaalia!

Johtopäätös punakaali
Tulimme siihen tulokseen, että punakaali on mahtava kumppani keittiössä

Punakaali on superterveellistä, ravitsevaa ja maukasta sekä myös erittäin monikäyttöistä keittiössä. Mene siis ostamaan itsellesi punakaalia jo tänään ja nauti kaikista niistä ihanista hyödyistä, joita tällä upealla vihanneksella on tarjota!

Punakaali FAQ

Onko punakaali terveellistä?

Punakaali on terveellistä. Se on täynnä antioksidantteja, jotka voivat auttaa suojaamaan soluja vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta. Punakaali sisältää runsaasti C-vitamiinia. Punakaali sopii hyvin myös painonpudotukseen, koska se on täyttävää ja siinä on vähän energiaa. Punakaalissa on antosyaania, joka toimii kehossa antioksidanttina. Antosyaani on punkaalin värin aiheuttaja. Punakaalissa on myös folaattia, joka on B9 -vitamiini ja se on hyväksi aivojen terveydelle. Folaatti voi pienentää alzheimerin taudin ja syövän riskiä.

Voiko punakaalia syödä raakana?

Punakaalia voi syödä raakana. Punakaalista saa hyviä salaatteja, raastetta ja raakoja lisukkeita esimerkiksi tortilloihin, burritoihin ja täytettyihin leipiin. Punakaalia voi raakana myös marinoida ja pikkelöidä, jolloin siihen saa imeytettyä enemmän makua. Punakaali kannattaa siivuttaa ohueksi, ettei se ole liian puisevaa. Esimerkiksi juustohöylällä siivuttaen punakaalista saa oikein mehukasta. Aivan ohueksi siivutettuna punakaalin mehu ja makeus tulevat esiin. Punakaalia kannattaa maustaa reilusti. Punakaalia voi myös tarjoilla kypsennettynä kuten paistettuna, paahdettuna uunissa ja ruokien joukossa.

Voiko punakaalia paistaa?

Punakaalia voi paistaa ja se oikein herkullista paistettuna. Sen kanssa sopivat monet kasvikset, mutta erityisesti sipuli. Paistettu punakaali käy hyvin lisukkeeksi monien pääruokien kanssa. Punakaalin ruokaisuus tulee esille paistaen. Punakaalia voi kypsentää myös uunissa ja muiden ruokien joukossa, kuten risotoissa ja padoissa. Kokeile punakaalia myös wokkeihin muiden kasvisten ohelle. Wok ruuissa sen kanssa sopivat hyvin sienet, sipuli, nuudelit, porkkana ja parsakaali.

Mitä tehdä keräkaalista?

Keräkaalista, joihin kuuluvat valkokaali, punakaali, suippokaali ja kurttukaali, voi valmistaa niin monia herkullisia ruokia! Yksi suosikki on paahdettu punakaali. Viipaloi punakaali ohuiksi suikaleiksi, sekoita siihen oliiviöljyä ja lempimausteitasi ja paahda sitten kuumassa uunissa, kunnes se on pehmeää. Toinen loistava tapa nauttia keräkaaleista on siivuttaa kaali oikein ohueksi ja käyttää sitä salaattina. Helppo salaattiresepti, jossa yhdistät siivutettua keräkaalia, omenakuutioita ja kevyen jogurtti-, sitruuna- tai hunajakastikkeen. Mikään keskustelu keräkaaliohjeista ei tietenkään olisi täydellinen mainitsematta täytettyjä kaalinlehtiä. Tähän klassiseen ruokalajiin voi laittaa monenlaisia täytteitä, mutta oma suosikkini on vegejauhiksen, riisin, sipulin, valkosipulin ja tomaattikastikkeen yhdistelmä. Nautitpa sitä miten tahansa, kaikki keräkaalit ovat monipuolisia ja herkullisia raaka-aineita, jotka ansaitsevat paikkansa keittiössäsi.

Pitääkö punakaali pestä?

Punakaali kannattaa pestä. Myös uloimmat lehdet voi poistaa, jos kaali on kaupasta ostettua. Jos kaali on iotse kasvattettua niin tiedät että se on puhdasta ja valmista syötäväksi pesemisen jälkeen. Yleensä kaikki kasvikset ja hedelmät suositellaan pesemään huolilleisesti ennen ruuaksi valmistamista, tämä on erityisen tärkeää jos kyseessä ovat ulkomaalaiset kasvikset tai hedelmät.

Haudutettu punakaali uunissa

Haudutettu punakaali uunissa on suosittu punakaali resepti. Ohessa ohje miten tehdä täydellistä haudutettua punakaalia uunissa. Ainekset: Punakaali siivutettuna, 1 kookas omena, 2 pientä sipulia, 2 rkl voita, tilkka oliiviöljyä, suolaa, 2 rkl hunajaa tai siirappia, nestettä 1,5 dl (kuten kasvislientä tai jos haluat makeamman niin kotitekoista herukkamehua), 10 cm purjoa.
Siivuta punakaali ohuiksi siivuiksi tai suikaleiksi.
Lisää kannelliseen uunivuokaan tai pataan voita tai öljyä.
Lisää vuokaan punakaali ohueksi siivutettu sipuli, purjo ja omenan palat.
Lisää pataan neste ja loput ainekset.
Hauduta padassa kannen alla noin 40-50 minuuttia, välillä tarkkaillen. Jos neste on vähissä lisää nestettä.
Tarjoile pääruokana tai pääruuan lisukkeena. Tarjoillessa voit lisätä kaalin päälle esimerkiksi parmesan lastuja ja pekaanipähkinöitä.

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta

Samankaltaiset artikkelit