Vadelma resepti vinkit – Täällä! Ihanat vadelma leivonnaiset ja jälkiruuat
Vadelma resepti on herkullinen, oli se melkein mikä vain! Vadelmissa on taikaa, kesänmaku ja jokin valloittava piirre jota ei edes oikein osaa selittää. Vadelmat sopivat monenlaisiin leivonnaisiin, jälkiruokiin, salaatteihin ja sellaisenaan syötäväksi välipalana. Vadelmia voi siis laittaa luovasti moniin sellaisiinkin jälkiruokiin joissa ei yleisesti vadelmaa ole näkynyt. Myös suolaisten ruokien kanssa vadelmat sopivat. Esimerkiksi juustotarjottimelle, erilaisiin salaatteihin ja pizzan päälle kannattaa kokeilla vadelmaa. Voit tehdä myös tacoja tai tortilloja, joihin tulee vadelmaa. Vadelmasalsa tai -kastike on hyvää suolaisten ruokien kera. Vadelmista saa sellaisia ihanuuksia ettei mistään muusta marjasta taida saada samanveroisia. Lue eteenpäin ja ihastu esiteltyihin vadelmaresepteihin!
Vadelma leivonnainen ja jälkiruoka
Vadelma leivonnainen – millainen se on? Jos ajatellaan ihanne leivonnaista ja vadelmaa. Kuohkea tietysti, hieman rasvainen mutta ei liikaa, makea mutta ei liikaa. Tuoreita vadelmia voi hyvin käyttää vuoden ympäri, niitä löytyy nykyään hedelmäosastolta myös talvisin.
Vadelmista on helppo tehdä jälkiruokia ja leivonnaisia koska vadelma maistuu niin hyvältä, että se parantaa melkein minkä tahansa makua.
Katso lisää vadelmasta ja sen istutuksesta täältä, jos haluat kasvattaa vadelmia kotipihalla. Lue täältä vadelmien huimista terveysvaikutuksista.
Vadelma säilyvyys
Vadelma säilyy pakkasessa helposti erinomaisena, ja sulattessa se ei mene mössöksi kun sen pakastaa rasioissa toisistaan irrallaan. Näin saat myös leivonnaisten päälle kauniita vadelmia talvella. Jääkaapissa tuoreet vadelmat säilyvät muutaman päivän.
Mitä tehdä vadelmista?
Jos etsit hyötykäyttöä kypsille tuoreille vadelmille, älä enää etsi vaan kokeile seuraavia. Tässä on muutamia herkullisia resepti vinkkejä, jotka hyödyntävät marjasi ja kutkuttavat makuhermojasi.
Herkullisia vadelmareseptejä aamiaiseksi, lounaaksi, päivälliseksi ja jälkiruoaksi
Vadelmavinkkejä – herkullisia tapoja sisällyttää vadelmia ruokavalioon! Tässä 20 ideaa:
Superterveellinen aamiaiskulho vadelmista
Aamiaiskulhon voi tehdä siemenistä, vadelmista ja muista suomalaisista marjoista kuten mustikoista, tyrneistä, puolukoista, mansikoista ja karpaloista. Tai lisää vadelmia aamiaismuroihisi tai kaurapuuroon, niin saat makupaloja.
Suklaa sopii täydellisesti vadelman kanssa
Suklaa-vadelmakakku – lisää päälle tomusokeria tai ei
Vadelmasmoothie
Jos haluat yksinkertaisen ja virkistävän aamiaisen, kokeile vadelmasmoothieta. Sekoita tehosekoittimessa vadelmia ja lisäksi esimerkiksi pinaattia sekä omenaa. Jos haluat hieman lisää proteiinia, voit lisätä pari ruokalusikallista chiansiemeniä. Jos haluat smoothiesta täyteläisempää laita vaikka lisäksi kookosmaitoa. Näin saat herkullista ja ravitsevaa terveysjuomaa.
Vadelmapiirakka
Täytä piirakka vadelmilla, niin saat helpon ja herkullisen jälkiruoan. Sekoita vadelmat, sokeri, maissitärkkelys ja sitruunamehu keskenään, kaada valmiiseen piirakkapohjaan (jonka olet esipaistanut ja siis itse tehnyt :)) ja paista, kunnes täyte kuplii itsensä kypsäksi.
Vadelmamuffinssit
Tee vadelmamuffinsseja kuten teet mustikka tai puolukkamuffinejakin. Ihania muffinsseja tulee erityisesti suklaaversiosta.
Vadelmahillo tai -marmeladi
Voit myös kokeilla vadelmahillon tai marmeladin tekemistä. Keitä vadelmia, sokeria ja pektiiniä miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat paksuuntuneet. Kaada sitten steriloituihin purkkeihin ja nauti ympäri vuoden. Vadelmamarmeladi sopii aamiaistoastiin ja erilaisten juustojen kanssa.
Vadelmakastike
Vadelmakastike sopii hyvin suolaisten ruokien päälle ja koristeeksi. Myös leipien päälle illalliseksi vadelmakastike antaa kirpeän lisän.
Vadelmajuustokakku
Raikas kotitekoinen vadelmajäätelö ilman maitoa
Vadelma-raakajäätelö
Valmista raakaruokailuun huipputerveellinen raakajäätelö vadelmista. Jäätelössä on tuoreita vadelmia ja kookosmaitoa.
Helppo jälkiruoka vadelmista
Sekoita tuoreet vadelmat kermavaahdon, ranskankerman ja sitruunamehin kanssa raikkaaksi jälkiruuaksi.
Vadelmaleivos
Lehtevä vadelmaleivos syntyy itsetehdystä lehtitaikinasta ja kerrostetusta rakenteesta ja tietysti raikkaista vadelmista.
Vadelmakaurapaistos
Tee uunissa perinteinen kaurapaistos vadelmista.
Vadelma-aamiainen tai välipala
Sekoita vadelmat jogurttiin tai raejuustoon terveellistä välipalaa varten.
Vadelma-pinaattisalaatti
Käytä vadelmia pinaattisalaatin lisukkeena lounaalla.
Hedelmäsalaatti vadelmilla
Tee kesäinen hedelmäsalaatti sekoittamalla vadelmia muihin kauden marjoihin ja hedelmiin.
Vadelmajäädyke
Tee ihanaa ja raikasta jäädykettä vadelmista.
Vadelma pannukakut
Lisää vadelmaa pannukakkuihin tai vohveleihin erikoisherkuksi.
Vadelmabrowniet
Käytä vadelmia suklaalastujen sijasta kekseissä tai brownieissa jälkiruokana.
Vadelmasorbetti
Tee vadelmasorbettia, joka virkistää kuumana päivänä.
Vadelmapirtelö
Vadelmakiisseli kermavaahdolla
Tee vadelmakiisseli ja laita siihen täyteläisyyttä antamaan kuohkeaa kermavaahtoa. Voit tehdä koko komeudesta kerroskiisselin.
Yhteenveto Vadelma reseptit
Vadelmien ainutlaatuinen makea ja kirpeä maku on mehukkaan herkullinen. Vadelmia kannattaa syödä erityisesti tuoreena tai ne kannattaa laittaa vasta viimeiseksi leivonnaisiin terveyssyistä. Tuoreena vadelma on parhaimmillaan. Myös pakastettu vadelma säilyttää hyvin ravintoarvonsa. Tee smoothieta, piirakoita, kakkuja, muffineja, jäätelöitä, sorbetteja ja kiisseleitä tästä ihmeellisestä kesämarjasta. Marjat ovat kaikenkaikkiaan kaikkein terveellisimpiä ja niinpä niitä kannattaa syödä kesällä mahdollisimman paljon!