intialainen ruoka

Intialainen ruoka – Mausteista herkullisuutta

Intialainen ruoka – intialainen keittiö on tunnettu eloisista mauistaan, rohkeista aromeistaan ja mausteiden luovasta käytöstä. Intiassa on laaja valikoima kasvisruokia, joista jokaisella on oma ainutlaatuinen yhdistelmänsä ainesosia ja valmistusmenetelmiä. Intialainen kasvisruoka tarjoaa jotain jokaiseen makuun tuoksuvista dal-ruoista (linsseistä) suolaisiin curryihin. Olitpa sitten elinikäinen kasvissyöjä tai etsit vain uusia kulinaarisia ideoita, tässä on tarkempi katsaus kahteenkymmeneen klassiseen intialaiseen ruokalajiin, jotka varmasti kutkuttavat makunystyröitäsi!

Intialainen ruoka hurmaa mausteillaan

Intia on makujen keskus, siellä erityisesti, mausteilla on väliä. Intiasssa on aivan loistavia juuri kasvisruuiksi sopivia tai jo valmiiksi sellaisia ruokia. Otathan huomioon, että voit tehdä perinteisistä lihaa sisältävistä intilaisista ruuista myös kasvisvaihtoehdon helposti lihankorvikkeiden ja kanankorvikkeiden avulla. Intialainen ruoka tunnetaan juuri mausteista ja niitä lisätään ruokiin paljon. Ruokaa voidaan ajatella myös maan kuvana, Intia itsessään on erittäin väkevä, värikäs ja moniulotteinen.

intian ruoka hurmaa mausteillaan
Väriä ja voimaa mausteista

Mausteista käytetään erityisesti ns eksoottisia mausteita muun muassa kurkuma, jeera eli juustokumina, vihreä kardemumma, inkivääri ja korianteri. Reseptit sisältävät yleensä monta eri maustetta ja monet reseptien mausteet saakin nykkyään maustesekoituksian kaupasta, joten niitä ei ole pakko itse tehdä.

Aterialla tarjolla aina myös riisiä, leipää ja erilaisia kastikkeita

Intialaiseen ateriaan kuuluu aina riisi ja leivät. Naan leipä on se pehmeä voinen leipä joka tulee suoraan uunista. Pappadum taas on se alkupalana tarjoiltava rapea ohut leipä.

Naan leipä kuuluu intialaiseen ateriaan
Naan leipä kuuluu intialaiseen ateriaan

Intialainen kasvisruoka: Maukasta ja värikästä

Intialaisen kasvisruuan ominaisuuksiin kuuluvat useat mausteet, joita on runsaasti. Kurkuma värjää ruuan keltaiseksi, chili punaiseksi ja myös riisi värjätään usein keltaiseksi. Maku intialaisessa ruuassa on jollain tavalla vastustamaton ja addiktoiva. Siis kun se on maustettu oikein ja aidosti.

intialainen ruoka on värikästä ja mausteista
Värejä Intiasta

Intialainen kasvisruoka – Paras intialainen resepti – 21 vinkkiä

1. Intialainen kukkakaalicurry – Kukkakaali pääaineksena curryssa.

kukkakaali curry vegefrendit
Kukkakaali on hyvä curryn aines

2. Kasviscurry – Kasviscurryyn voit soveltaa mieleisiäsi kasviksia.

kasvis curry
Kasviscurryssa voi olla monenlaisia kasviksia

3. Tikka Masala vegaaninen – Tee Tikka vaihtoehtoisilla aineksilla vegaanisena. Nam!

4.Naan leipä – Pehmeä voinen ja mahdollisesti myös valkosipulilla maustettu naan leipä kruunaa aterian. Naan leivän avulla voit myös syödä aterialla olevia kastikkeita kastamalla leipää herkullisiiin kastikkeisiin.

5.Raita – valmistetaan jogurtista ja kurkusta.

6. Aloo Gobi – Runsas ja täyttävä kasvisruoka, joka on valmistettu perunoista ja kukkakaalista, jotka on kypsennetty maukkaassa mausteseoksessa.

7. Chana Masala – Kikherneet haudutetaan aromaattisessa tomaattipohjaisessa kastikkeessa, johon on lisätty inkivääriä, valkosipulia ja muita perinteisiä mausteita.

chana masala
Chana Masalassa on kikherneitä

8. Dal Makhani – Suosittu pohjoisintialainen ruokalaji, jossa mustia linssejä keitetään kermassa ja voissa ja jossa on ripaus garam masala -mausteseosta.

9. Mattar Paneer – Herneet ja kotitekoisen juuston kuutiot haudutetaan kermaisessa tomaattipohjaisessa kastikkeessa, joka on maustettu aromaattisilla mausteilla, kuten kuminalla, kurkumalla ja korianterijauheella.

mattar paneer
Kotitekoinen juusto on Mattar Paneerin pääaines

10. Bhindi Masala – Okraa paistetaan öljyssä sipulin, tomaatin, valkosipulinkynsien, inkivääritahnan, punaisen chilijauheen, korianterijauheen ja garam masala -mausteseoksen kanssa herkullisen lisäkkeen valmistamiseksi.

Bhindi Masala Vegefrendit
Okra kuuluu Bhindi Masalaan

11. Palak Paneer – Pinaatinlehdet kypsennetään yhdessä paneer-kuutioiden (kotitekoinen juusto) kanssa sipuli-tomaattikastikkeessa, johon on lisätty maukkaita garam masala -mausteita, kuten kardemumma- ja laakerinlehtiä.

12. Samosa Chaat – Pohjois-Intiasta peräisin oleva suosittu katuruoka, joka koostuu samosoista, jotka tarjoillaan keitettyjen perunoiden ja kikherneiden päällä, jotka on yhdistetty makean-hapan tamarindichutneyn kanssa ja kruunataan jogurtilla ja sevillä (paistetut nuudelit).

Samosa Chaat
Intialaista katuruokaa, ole hyvä!

13. Bhel Puri – Välipala, joka on valmistettu turvotetusta riisistä, johon on sekoitettu hienonnettua sipulia ja kuutioituja perunoita, ja joka maustetaan runsaasti makealla tamarindichutneylla ja mausteisella vihreällä chutneylla, jota ripotellaan päälle antamaan lisää makua ja rapeutta. Bheel Puri on myös eräänlainen chaat, ja “rantavälipala”.

Bhel Puri
Bhel Puri on rantaruokaa

14. Pani Puri– Toinen suosittu katuruoka, jota löytyy eri puolilta Intiaa ja joka sisältää pieniä onttoja palloja, jotka on täytetty perunaseoksella ja maustetulla liemellä ja joita nautitaan välipalana tai alkupalana ennen aterioita!

15. Pav Bhaji– Tämä Mumbain erikoisuus koostuu voissa kypsennetyistä vihannessoseista, jotka tarjoillaan kevyesti voissa voidellun ja liekissä kullanruskeaksi paahdetun pavin (leivän) kanssa!

Pav Bhaji Vegefrendit
Eräs versio Pav Bhajista

16. Dahi Vada– Yön yli jogurtissa liotetut linssinokareet, jotka kruunataan tamarindichutneylla tai millä tahansa muulla suosikkilisälläsi!

17. Dosa– Etelä-Intiasta peräisin oleva uskomattoman monipuolinen ruokalaji, joka koostuu fermentoidusta taikinasta, joka levitetään ohuesti kuumalla paistinpannulla ja josta syntyy ohuita kreppikakkuja, jotka voidaan täyttää tai kääriä kokoon mieltymyksen mukaan!

Dosa
Dosa kuuluu etelä-Intialaiseen keittiöön

18. Idli– Pieniä suolaisia kakkuja, jotka on valmistettu höyrytetystä fermentoidusta riisitaikinasta, joka on yhdistetty urad daliin (mustiin linsseihin), mikä antaa niille niiden tunnusomaisen rakenteen ja maun!

19. Upma– Yksinkertainen mutta herkullinen aamiaistuote, joka koostuu mannasta ja kermasta, joka sekoitetaan kiehuvaan veteen, kunnes se muodostaa paksun puuromaisen koostumuksen!

20. Vada Pav – Mumbain kaikkien aikojen suosikki katuruoka, joka koostuu friteeratuista perunakakuista, jotka on sijoitettu kahden voilla voidellun pav-leivän viipaleen väliin, mikä tekee siitä milloin tahansa syötävän välipalavaihtoehdon!

21. Tandoori ruuat – Tandoori uunissa tehdyt ruuat tarkoittavat tietyssä intialaiasessa uunissa tehtyä ruokaa. Tandooriuunissa valmistetaan muun muassa naan-leivät ja tandoori kana. Voit leikkiä tekeväsi tandoori ruokaa esimerkiksi grillissä kesällä, tee tandoori seitania ja mausta esim tandoori masala mausteseoksella. Voit tehdä seitanin vartaissa jos haluat.

Johtopäätös Intialainen ruoka

Olipa kyse sitten eksoottisista tuoksuista, jotka täyttävät ilman ruoanlaiton aikana, tai uskomattomista mauista, jotka viipyvät jokaisen suupalan jälkeen, intialaisessa kasvisruoassa on jotain kiistatta maagista, joka kiehtoo ruokailijoita ympäri maailmaa tänäkin päivänä! Lohduttavista curryista herkullisiin jälkiruokiin; tämä muinainen keittiö tarjoaa jokaiselle jotakin riippumatta siitä, ovatko he vegaaneja vai eivät!. Monipuolisten raaka-aineiden, perinteisten valmistusmenetelmien ja mausteiden luovan käytön ansiosta tulet hakemaan lisää vielä kauan sen jälkeen, kun ensimmäinen suupala on jo syöty!. Miksi et siis tutustuisi intialaisen kasvisruoan taustalla oleviin makuihin ja perinteisiin jo tänään? Et tule katumaan!. Nauti!

Samankaltaiset artikkelit