Parsakaali reseptit Parsakaali ruokia 1

Parsakaali reseptit – Parsakaali ruokia

Parsakaali reseptit mietityttävät monia. Parsakaalin ollessa häkellyttävä kasvis voi parsakaali ruokia olla vaikea keksiä, mutta ei hätää, täältä pesee! Parsakaalihan on erittäin terveellinen ja siitä olisi mukava tehdä ruokaa, mutta aina keksi, mitä parsakaalista tekisi. Tässä artikkelissa perehdymme ja esittelemme sinulle mahtavia parsakaaliruokia. Parsakaali on yllättävän moneen reseptiin sopiva kasvis, joka ansaitsee paikkansa jokaisen keittiössä.

Parsakaalin valmistus

Parsakaali on monipuolinen vihannes, jota voi käyttää monissa eri ruokalajeissa. Jos haluat nopean ja terveellisen välipalan, kokeile höyrystää tai paahtaa parsakaalia ja lisätä siihen suosikkikastikkeesi. Voit myös lisätä parsakaalia keittoihin ja muhennoksiin, jolloin saat lisää makua ja ravintoa. Parsakaalisalaatti on tietysti omaa luokkaansa terveellisimpien salaattien joukossa.

parsakaalisalaatti vegefrendit
Parsakaalista tehdyt salaatit ovat huipputerveellisiä

Jos etsit luovempaa tapaa käyttää parsakaalia, voit kokeilla vaikka vihreiden smoothieiden valmistamista tai lisätä sitä kotitekoiseen pestoon. Riippumatta siitä, miten haluat nauttia parsakaalin, se on herkullinen ja ravitseva tapa lisätä ruokavalioosi vihreitä.

Paahdettu parsakaali

Parsakaalin nauttimiseen on monia herkullisia tapoja. Yksi yksinkertainen tapa on paahtaa se uunissa, laita 2 – 5 rkl oliiviöljyä, valkosipulia ja merisuolaa sekoitettuna sen päälle. Toinen vaihtoehto on paistaa se kuutioidun sipulin ja tuoreen inkiväärin kanssa. Lisää päälle tuoreita yrttejä kuten timjamia, oreganoa tai salviaa.

paahdettu parsakaali vegefrendit
Paahdettuun parsakaaliin voi ripotella mustapippuria ja muita pippureita

Uuniparsakaali maistuu kaikille, ripottele vielä sitruuna- tai limemehu tippoja ja ruoka on täydellinen.

Mikään parsakaaliruokien luettelo ei tietenkään olisi täydellinen ilman mainintaa klassisesta höyrytetystä parsakaalista sitruunan ja voin kera. Nämä ovat tietenkin vain muutamia vaihtoehtoja. Etsitpä sitten nopeaa ja helppoa lisäkettä tai täyteläisempää pääruokaa, parsakaali voi olla monipuolinen ja maukas ainesosa. Ole siis luova keittiössä ja katso, mitä keksit!

Parsakaali keittäminen kattilassa

Parsakaalia keitetään herkällä otteella.

parsakaalin keittäminen vegefrendit
Parsakaalia keitettäessä kannattaa olla tarkkana

Parsakaalia keitettäessä pitää olla erityisen tarkkana, etteivät parsakaalin nuput ja varretkaan muutu harmaiksi ja sameksi sekä liian veteliksi. Kannattaa olla koko ajan kattilan äärellä, kun keittää parsakaalia. Usein näkee ravintoloissakin tarjoiltavan parsakaalia, joka on aivan liian pehmeää. Se on liikaa keitettyä ja menettänyt jo ravintoarvojaan.

Parsakaalin keittoaika

Parsakaalin keittoaika on 4-6 minuuttia. Jossain suositeltu 6-8 minuutin keittoaika parsakaalille saattaa olla jo liian pitkä, sillä keittoaika on pitkälti kiinni parsakaalin iästä. Jos parsakaali on vanhempaa ja varret paksuja keittoaika voi olla hieman pidempi kuin nuorella parsakaalilla. Itse kuitenkin suosin mieluummin höyryttämistä parsakaalin valmistuksessa keittämisen sijaan. Parsakaalin ravintoarvotkin säilyvät paremmin höyryttäessä.

Parsakaali höyrytys

Parsakaalin höyrytys tapahtuu siis höyrytyskattilassa, jossa on valmiina taso höyrytettäville elintarvikkeille tai sitten hörytysritilän avulla. Parsakaalia höyrytettäessä kannattaa tarkistaa, että vettä on riittävästi ainakin muutama sentti kattilan pohjalla.

parsakaalin höyrytys vegefrendit
Sopivasti höyrytettyjä kirkkaita parsakaaleja

Parsakaalin höyrytysaika

Parsakaalin höyrytysaika on 8 – 12 minuuttia yleensä. Höyrytysaikoja suositellaan ohjeissa yleensä liian pitkiksi. Riippuu tietysti siitä millaisena oman parsakaalinsa halua syödä. Itse pidän freesistä ja pikkaisen sisältä rapeasta parsakaalista. Sen vuoksi keitto- ja höyrytysaika kannattaa pitää mahdollismman lyhyenä.

Parsakaali -pizza

Parsakaali sopii mielettömän hyvin pizzaan. Siitä muokkautuu aivan uudenlainen maku pizzan päällä. Se tulee täyteläiseksi ja pehemeäksi, mutta silti säilyttäen tyypillisen makunsa. Lue parhaat kasvispizza täytteet artikkelista lisää parhaista kasvispizzoista ja niiden täytteistä.

parsakaali pizza vegefrendit
Parsakaali on pizzassa ilmiömäinen täyte

Kuinka kauan parsakaali säilyy?

Useimmat ihmiset tuntevat ajatuksen elintarvikkeen säilyvyydestä eli siitä, kuinka kauan sitä voidaan säilyttää ennen kuin se pilaantuu. Monet eivät kuitenkaan tiedä, että eri elintarvikkeilla on erilaiset säilyvyysajat. Esimerkiksi parsakaali on suhteellisen herkkä vihannes, ja sen säilyvyysaika on melko lyhyt. Parsakaali tulisi syödä muutaman päivän kuluessa siitä, kun se on ostettu, sillä muuten se alkaa menettää makunsa ja ravintoaineensa. Jos parsakaalia viljelee itse kannattaa se poiminnan jälkeen heti siirtää viileään, etteivät nuput ala aukeamaan.

Parsakaali ruokia jokaiselle – Resepti vinkki lista

Kasvisgratiini tai parsakaaligratiini vegefrendit
Kasvisgratiini parsakaalilla

Parsakaalista onnistuvat erityisen hyvin esimerkiksi kasvisgratiini, parsakaalipiirakka, paahdettu parsakaali, parsakaalisalaatti sekä samettinen parsakaalikeitto.

Feta-parsakaalipiirakka vegefrendit
Feta ja parsakaali toimivat hyvin yhdessä piirakassa

Helppo parsakaaligratiini uunissa

Parsakaalista tehty gratiini on yksi suosituimmista parsakaaliruuista. Se kannattaa opetella, sillä se on hyvin helppo ja nopea. Parsakaaligratiinissa on yleensä juustoa, mutta gratiinin voi tehdä myös vegaanisena. Parsakaalit paloitellaan ja laitetaan uunivuokaan. Mukaan reilusti mausteita kuten paprikajauhetta, timjamia tai oreganoa, suolaa, valkosipulia tai valkosipulijauhetta tai -rouhetta, valkopipuuria ja ripaus chilipippuria. Kastikkeen gratiiniin voi tehdä kasvikermasta kuten kaurakermasta ja vegaanisesta juustosta tai ravintohiivahiutaleista. Syö lämpöisen patongin tai kasvispihvien ja raikkaan tuoresalaatin kera. Jos haluat gratiinista proteiinipitoisempaa, lisää siihen esimerkiksi edamame papuja tai valkoisia papuja.

Parsakaali-fetapiirakka on suosittu ja erittäin hyvin sopivat yhteen nämä kaksi ruoka-ainetta. Parsakaalipaistos taas on moniulotteinen, siihen käy monenlaiset kasvikset parsakaalin lisäksi. Parsakaalivuoka on uunissa tehtävä kasvisvuoka, jonka voi kuorruttaa juustolla.

Parskaalipihvit ovat täyttävää ja maistuvaa ruokaa.

parsakaalipihvit vegefrendit
Tee täyttäviä pihvejä parsakaalista

Parsakaali uunissa, tai yleisesti uunikasvikset ovat herkullisia, ja niistä voi tehdä joko rapeita tai pehmeitä. Parsakaali, porkkana, peruna sopivat yhteen ja lisäksi esimerkiksi punajuuri, lanttu sekä sipuli.

Kasvispasta parsakaalista on herkullinen ja täyttävä pastaruoka, jonka kastikkeesta voi tehdä monenmakuisen.

parsakaalipasta vegefrendit
Pastassa parsakaali tuo terveyttä

Kasvislasagne parsakaalista, kokeile lasagnea jonka pääosassa on parsakaali.

Samettinen parsakaalikeitto voidaan tehdä myös kukkakaali-parsakaalikeittona, tai sitten esimerkiksi romanesco kaalin kera. Keitto tehdään sosekeitoksi ja siihen voi lisätä kermaa, kasvikermaa ja juustoa.

parsakaalikeitto vegefrendit
Samettisen parsakaalikeiton voi tehdä nopeasti

Parsakaali grillissä on kesällä oivaa ruokaa pääruuan lisukkeena.

Paahdetut parsakaalit voidaan tehdä joko uunivuoassa tai suoraan pellillä.

Parsakaali wings tehdään kuten kukkakaali-wings.

Parsakaali pasteijat ja pikkupiiraat.

Vegepasteijat parsakaalista vegefrendit
Kokeile täyttäviä vegepasteijoita parsakaalista

Kauanko parsakaali säilyy jääkaapissa?

Tuore parskaali säilyy jääkaapissa muovissaan hyvin, noin kaksi viikkoa ainakin on sen säilymisaika, jopa enemmän.

Keitetty parsakaali säilyvyys

Kun parsakaali keitetään tai höyrytetään, se kannattaa syödä mahdollisimman nopeasti kuten muutkin itse tehdyt valmiit ruuat. Syö keitetty parsakaali viimeistään viiden päivän kuluttua. Voit toki pakastaa keitettyä tai höyrytettyä parsakaalia tai sitä sisältävää ruokaa, niin se säilyy paremmin.

Parsakaali FAQ

Voiko raakaa parsakaalia syödä?

voiko raakaa parsakaalia syoda vegefrendit

Raakaa parsakaalia voi syödä, ja voisi melkein sanoa, että raakaa parsakaalia pitääkin syödä. Koska parsakaali on erityisen terveellistä juuri raakana ja sen kaikki vitamiinit on tallessa raakana ja kuidut ovat parhaimillaan suoliston toimintaa ajatellen.

Mitä parsakaalista syödään?

mitä parsakaalista syödään? vegefrendit

Parsakaalista voi syödä kaikki osat. Nuput eli kukinto-osa ja pienet lehdet ovat herkullisimpia, mutta myöskään vartta ei kannata heittää pois. Jos sinulla on jääkaapissa pelkästään parsakaalin varsi jäljellä, sen voi paloitella ruokaan, laittaa smoothien joukkoon, tai höyryttää sellaisenaan.

Miten Parsakaalista saa hyvää?

miten parsakaalista saa hyvää vegefrendit

Parsakaalista saa hyvää monella tavalla. Voit esimerkiksi paistaa parsakaalin iänikuisen keittämisen tai höyryttämisen sijaan. Laita reilusti mieluisia mausteita paistinpannulle ja nauti. Tai sitten voit paahtaa parsakaalit uunissa noin 10 minuuttia 175 asteessa oliiviöljyn, suolan ja valkosipulin kera. Grillissä on mukava kesällä grillata parsakaaleja esimerkiksi voin tai juuston kanssa. Tai tee parsakaalista gratiini uunissa. Lisää mieluista joko maito-juustopohjast kastiketta ja kuorrutetta ja paahda, tai sitten vegaanista vastaavaa. Moni ei tiedä, että parsakaalit on aivan mahtavia pizzan päällä. Todella herkullista. Myös piirakkaan parsakaalista saa oivan täytteen.

Pitääkö parsakaali huuhtoa?

pitääkö parsakaali huuhtoa vegefrendit

Parsakaali pitää huuhtoa ennen käyttöä ravinnoksi. Parsakaali saattaa sisältää monia eliöitä, jotka kannattaa pestä huolellisesti pois ennen kuin parsakaalista tekee ruokaa. Avaa parsakaali muovista, erottele kaalit, jos niitä on useampia. Ota vain sen verran kuin syöt kerralla. Huuhtele kaali huolella, ja jos se on iso leikkaa halki, jotta näet onko sisällä likaa. Leikkaa tai revi sormilla parsakaalin nuppuja, erikseen. Pilko veitsellä paksu varren osa ja käytä se ruuanlaitossa.

Voiko parsakaalia paistaa pannulla?

voiko parsakaalia paistaa pannulla vegefrendit

Parsakaalia voi ja kannattaa paistaa pannulla, sillä se on erittäin herkullista. Parsakaalista saa hyvää joko tavallisella paistinpannulla tai wokkipannulla paistettuna. Parsakaalin kanssa sopivat esimerkiksi porkkana, sipuli, kesäkurpitsa, paprika ja pinaatti. Paistettuna parsakaali saa täyteläisemmän maun kuin keitettynä tai höyrytettynä. Mausteiksi käyvät hyvin valkosipuli, chili, paprika ja soijakastike. Myös erilaisten lihankorvikkeiden kuten seitanin ja härkiksen kanssa paistettuna parsakaali on herkullista.

Samankaltaiset artikkelit