Romanesco
Oletko nähnyt kaupassa erikoisen näköistä Romanesco kukkakaalia? Tässä artikkelissa käydään läpi romanescon käyttöä ja potentiaalisia terveysvaikutuksia.
Mikä Romanesco brassica oleracea on?
Brassica oleracea Romanesco on Italiasta kotoisin oleva kaalilaji. Se tunnetaan myös nimellä Romanesco parsakaali, roomalainen kukkakaali tai broccolo Romanesco. Tällä ristikukkaisella vihanneksella on kaunis fraktaalimainen muoto ja herkullisen pähkinäinen maku. Kaali on ihmeellisen näköinen spiraalimaisesti muotoutunut harvinaisen kaunis kaali, joka kasvaa hyvin aurinkoisessa ja suojaisessa paikassa, jossa on hyvin ojitettu, kostea maaperä.
Terveysvaikutukset
Romaneskon terveysvaikutuksiin kuuluu sen kyky vahvistaa immuunijärjestelmää, parantaa ruoansulatusta, suojella sydän- ja verisuoniterveyttä ja lisätä kognitiivisia toimintoja. Lisäksi romenesco sisältää runsaasti monia tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten C-vitamiinia, K-vitamiinia, folaattia, kaliumia ja koliinia. Tämä ristikukkainen vihannes on myös hyvä antioksidanttien lähde, joka voi auttaa suojaamaan soluvaurioilta ja vähentämään syöpäriskiä.
Kuten kaikki ristikukkaiset vihannekset, romanesco on täynnä vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Tämä kaalilaji sisältää erityisen paljon A-, C- ja K-vitamiinia. Se sisältää myös kuitua, folaattia ja mangaania
Romaneskon terveyshyötyjä siis ovat muun muassa ruoansulatuksen paraneminen, tulehdusten väheneminen, immuniteetin vahvistuminen ja syövän ehkäisy. Korkean antioksidanttipitoisuutensa ansiosta romanesko sopii myös erinomaisesti terveen ihon ja näkökyvyn ylläpitämiseen.
Hyvät reseptit
Tee ihana täyteläinen romanesco-murusalaatti
Paahdettu Romanesco – Tämä yksinkertainen paahdettu romanesco-resepti sopii täydellisesti arkipäivän illalliselle. Romanescoa paahdetaan valkosipulin ja oliiviöljyn kanssa ja tarjoillaan parmesaanin kera.
Valkosipuliparmesaanilla paahdettu – Jos rakastat valkosipulia ja parmesaania, rakastat tätä ruokalajia! Tämä romanesco-parsakaali paahdetaan uunissa valkosipulin ja parmesaanin kanssa, kunnes se on mukavan rapeaa.
Oliiviöljyssä ja balsamiviinietikassa paahdettu – Tämä balsamicolla paahdettu romanesco on yksinkertainen mutta maukas lisuke, joka sopii mihin tahansa tilaisuuteen. Balsamietikka tuo vihannekselle ripauksen kipakkuutta.
Romanesco-murusalaatti – Raasta romaesco muruksi ja tee ihana täyteläinen salaatti tomaatin, kesäsipulin ja muiden kasvisten kanssa.
Helppo grillattu Romanesco – Tämä helppo grillattu romanesco-resepti sopii täydellisesti kesän grillijuhliin! Sivele romanesco yksinkertaisesti oliiviöljyllä ja grillaa, kunnes se on pehmeää ja hieman hiiltynyt.
Kermainen polenta grillatun Romanescon kanssa – Tämä kermainen polenta on täydellinen pari grillatuille vihanneksille! Polenta kypsennetään kasvikerman ja parmesaanin tai vegejuuston kanssa, ja sen päälle laitetaan grillattua romanescoa.
Rapeaksi paistettua Romanescoa – Jos etsit rapeaa, rapeaa lisuketta, etsi tätä rapeaksi paistettua romanescoa! Romanesco paistetaan ensin jauho-muna-maitoseoksessa ja paistetaan sitten kullanruskeaksi.
Yksinkertaiset vegaaniset kastikkeet paahdetulle romanescolle
Pestopastaa grillattujen romanescojen kanssa – Tämä pestopastaruoka on täynnä makua! Pestokastike valmistetaan basilikasta, parmesaanijuustosta, pinjansiemenistä ja valkosipulista, ja se sekoitetaan sitten grillatun romanescon ja pastan kanssa.
Mausteisia sieniä ja vihreitä vihanneksia grillattujen romanescojen päällä – Tämä mausteinen sieniä ja vihreitä vihanneksia sisältävä ruokalaji sopii loistavaksi lisäkkeeksi tai pääruoaksi! Sienet kypsennetään mausteisessa tomaattikastikkeessa ja tarjoillaan grillatun romanescon päällä.
Kesäkurpitsa-romanescopasta Alfredo
Salaatti romanescokaalista, saksanpähkinöistä ja kevyesti paahdetuista valkoisesta parsasta ja paprikasta.
Kuorrutettu romanesco gratiini.
Kokeile gratinoida romanescoa uunissa. Romanescon maku on pehmeän runsas
Käyttömahdollisuudet
Romanesco voidaan kypsentää monella eri tavalla. Optimaalinen itämislämpötila on 15-18 asteessa. Tätä monipuolista vihannesta voi höyryttää, paahtaa, muhennella tai käyttää raakana salaateissa. Istutuksen jälkeen on tärkeää suojata taimet välittömästi. Romaneskoa keitettäessä on parasta pitää asiat yksinkertaisina ja aika mahdollisimman lyhyenä, jotta kaalin herkkä maku pääsee esiin.
Yksi suosikeistamme on paahtaa romanesco uunissa. Romansecoon pirskotetaan oliiviöljyä ja ripotellaan merisuolaa. Paahtaminen tuo esiin kaalin luonnollisen makeuden ja tekee siitä vain pikkuisen pehmeää. Romanesco voidaan korjata heinäkuusta lokakuuhun.
Jos olet herkkuhipiä, voit myös kokeilla romanescon yhdistämistä muihin kauden aineksiin, kuten paahdettuihin perunoihin, grillattuihin juustoihin tai vuustoihin, sekä rapeisiin pähkinäisiin levänpaloihin. Riippumatta siitä, miten päätät nauttia sen, toivomme, että käytät aikaa tutustuaksesi tähän outoon ja ihmeelliseen vihannekseen!