Peruna reseptit: Mitä ruokaa perunasta?
Peruna on ihana rakas juures, jota melkein voitiin nimittää Suomen kansallisruuaksi kunnes pasta ja riisi valloittivat alaa. Perunasta on helppo valmistaa ruokaa ja se on oikeastaan aina hyvää, kunhan perunat ovat tuoreita ja oikein säilytettyjä. Esimerkiksi perunasalaatti, paistetut perunat, keitetyt perunat ja uunissa kypsytetyt paahdetut perunat ovat jo sellaisenaan merisuolan kanssa mahtavaa ruokaa. Perunasta saa monenlaista hyvää, sekä makeaa että suolaista. Lue eteenpäin ja löydät hyviä reseptivinkkejä perunasta ja ehkä opit muutaman kikan, jolla perunasta taiotaan gourmet herkku. Katso ja ylläty.
Perunan monipuolisuus on vertaansa vailla. Peruna on täyttävä herkullinen ruoka ja perinneruoka. Perunoita voi käyttää monissa eri ruokalajeissa ja eri puolilla maailmaa niitä käytetäänkin, aina muusista paahtamiseen, ranskalaisista perunoista röstiperunoihin, salatteihin ja vuokaruokiin.
Peruna resepti
Kun valitset perunaa, etsi kiinteää perunaa, jossa on sileä ja ehjä kuori. Vältä perunoita, joissa on virheitä, mustelmia, vihreää väriä tai versoja. Perunoita voi säilyttää viileässä ja pimeässä paikassa jopa kuukausia. Perunaa voi kypsentää paistamalla, paahtamalla, grillaamalla, höyryttämällä tai keittämällä.
Keittäminen on suosituin perunoiden kypsennysmenetelmä, koska se on tunneituin. Paistaminen tai paahtaminen antaa perunoille kuitenkin rapean kuoren, josta monet pitävät. Riippumatta siitä, millä tavalla valmistat perunat, ne ovat herkullinen ja monipuolinen ruoka, jota voi nauttia monella eri tavalla.
Perunoiden keittoaika
Perunoita keitetään koosta riippuen 7 – 25 minuuttia. Tarkista välillä perunoiden kypsyys haarukalla etteivät ne halkea. Raaka peruna ei ole syötävä, se ei ole hyvän makuinen eikä sitä raakana edes kuulu syödä, sillä siinä on aineista joita ihmisen keho ei siedä raakana syötäessä.
Perunoiden höyrytys
Perunoiden höyrytys on kannattavaa ja helppo tapa valmistaa perunoita. Itse suosin mieluummin höyryttämistä kuin keittämistä. Perunoiden maku pysyy parempana kuin keitettäessä. Höyrytysaika riippuu niinikään perunoiden koosta ja on 15 – 40 minuuttia. Voit ostaa höyrytyskattilan, joka on hyvä myös muiden kasvisten kanssa. Tai käyttää kattilaan sisälle sijoitettavaa höyrytysritilää.
Perunaa moneen käyttöön
Yksi suosituimmista tavoista käyttää perunaa on keitto. Riippumatta siitä, teetkö kermaista perunapurjokeittoa vai runsasta perunakukkakaalikeittoa, kuutioidut perunat antavat keitolle täyteläisyyttä ja sisältöä.
Toinen hyvä tapa nauttia perunoista on paahtaminen. Leikkaa ne lohkoiksi, sekoita niihin oliiviöljyä ja suosikkimausteita ja paahda ne kuumassa uunissa rapeiksi ja kullanruskeiksi.
Voit paahtaa ne myös kokonaan ilman öljyä. Paahdetut perunat sopivat erinomaisesti minkä tahansa aterian lisukkeeksi, mutta erityisen maukkaita ne ovat grillattujen kasvispihvien, sienien tai paahdettujen vihannesten kanssa. Paahdettu peruna sopii hyvin kasvispizzaan. Lue perunan käytöstä lisää parhaimpien kasvipizzojen täytteenä artikkelissa Parhaat kasvispizza täytteet.
Peruna jälkiruoka
Jos kaipaat jotain hieman erilaista, kokeile perunoiden käyttöä jälkiruoassa. Tiesitkö muuten, että perunamuusia voi käyttää myös kakkuihin ja kekseihin? Kannattaa kokeilla. Herkullista! Voit lisätä hieman hunajaa tasapainottamaan perunan luonnollista tärkkelyspitoisuutta.
Riippumatta siitä, miten haluat käyttää perunoita, on selvää, että perunat ovat herkullinen ja monipuolinen ainesosa, jota ei kannata unohtaa minään aikoina. Peruna kannattaa säilyttää keittiössä tavalla tai toisella.
Suomalaiset perinneruuat perunasta
Oletko valmistanut suomalaisia perinneruokia perunasta? Niitä riittää. Vanhat keittokirjat ja perunareseptit kuuluvat yhteen. Parhaat perinneruuat sisältävät usein perunaa.
Osa perinneruuista on todella herkullisia, kuten itsetehdyt perunapiirakat, perunalaatikko omilla suosikkilisäyksillä, kesäkeitto, täytetyt uuniperunat tai varhaisperunat tillillä ja voinokareella tai sillillä ja tillillä.
Perunoista saa vaikka mitä
Perunasta on myös gourmet-ruuaksi tai erikoisiksi ennen maistamattomiksi aterioiksi. Oletko kokeillut pähkinä-perunasalaattia, peruna-sienipiirasta, peruna-hapankaalilettuja, perunamunkkeja, perunapizzaa, perunoita nokkospestolla tai peruna-savutofuvuokaa? Kannattaa laittaa mielikuvitus töihin ja käydä ostamassa pari kiloa pottuja. Ne maksavatkin vain alle euron kilo.
Reseptejä perunasta – 10 lyömätöntä
Etsitpä sitten jotain nopeaa ja helppoa tai vaikuttavaa ruokalajia, joka saa illallisvieraat ihastumaan, tässä on 10 pakollista perunareseptiä!
1. Perunamuusi – Yksi klassisimmista perunaruoista on myös yksi helpoimmista! Keitä kuoritut perunat yksinkertaisesti pehmeiksi ja soseuta ne sitten voin ja maidon kanssa kermaiseksi perunamuusiksi, jota voi tarjoilla lisukkeena tai osana pääruokaa. Perunamuussi maistuu kaikille ja se tekee ateriasta täyttävän ja maukkaan.
2. Ranskalaiset perunat – Kukapa ei rakastaisi ranskalaisia perunoita? Tämä klassinen välipala sopii mihin tahansa tilaisuuteen. Viipaloi perunat tikuiksi ja paista ne kullanruskeiksi. Tarjoile ketsupin, majoneesin tai suosikkikastikkeesi kanssa!
3. Paahdetut perunat – Toinen helppo mutta herkullinen tapa nauttia perunoista on paahtaa ne uunissa oliiviöljyn, suolan ja pippurin kanssa. Paahda perunoita, kunnes ne ovat rapeat ulkoa ja kuohkeat sisältä. Tarjoa lisäkkeenä tai lisää juustoa ja tuoreita yrttejä jos haluat herkutella!
4. Lohkoperunat – Jos etsit jotain hieman erilaista kuin ranskalaiset perunat, mutta yhtä maukasta, kokeile tehdä lohkoperunoita! Leikkaa perunat lohkoiksi (tai viipaleiksi), sekoita öljyyn ja haluamiisi mausteisiin (valkosipulijauhe sopii mainiosti!) ja paista kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapeita ulkoa, mutta pehmeitä keskeltä. Voit tehdä lohkoperunoita myös grillissä ulkona.
5. Hash Browns tai röstiperunat – Rösti sopii täydellisesti brunssiruokiin! Raasta raa’at perunat pieniksi paloiksi tai raasteeksi, sekoita joukkoon kananmunan valkuaista taio vegaanista vastiketta ja haluamiasi mausteita (sipulijauhe sopii hyvin!) ja paista pannulla voissa tai muussa rasvassa, kunnes ne ovat kullanruskeita molemmin puolin. Tarjoa nämä lämpimät ruskistetut perunat pääruuan lisukkeena tai salaatin kera!
6. Perunagratiini – Klassinen ranskalainen ruokalaji, joka tekee varmasti vaikutuksen kaikkiin, joille tarjoilet sitä! Kerrotaan ohuiksi viipaloituja perunoita, kermaatai vegevastaavaa, voita, valkosipulinkynsiä ja timjaminlehtiä vuoassa ja paistetaan, kunnes pinta on kullanruskea ja kupliva (noin 45 minuuttia). Tarjoile gratiini kuumana suoraan uunista!
7. Uuniperunat – Uunissa paistetut perunat ovat yksi yksinkertaisimmista mutta tyydyttävimmistä tavoista nauttia tästä tärkkelyspitoisen vihanneksen antimista! Pistele reikiä muutamaan pestyyn perunaan ennen kuin paistat niitä noin tunnin ajan, kunnes ne ovat sisältä haarukkamureita; halkaise ne vielä kuumina, jotta höyry pääsee ulos, ja lisää sitten suosikkipäällysteesi, kuten juustoa, vegejuustoa, yrttejä ja mausteita, ennen kuin tarjoat ne lämpiminä uunista. Tai voit jo uuniin laittaa esimerkiksi sienitäytteen perunoihin kun ne ovat puolikypsiä.
8. Perunakeitto – Lohturuokaa parhaimmillaan! Hauduta kuoritut perunakuutiot kasvisliemessä yhdessä sipulin, sellerin ja porkkanoiden kanssa; soseuta, kun ne ovat kypsiä, ja sekoita joukkoon kerma tai vegaaninen vastaava ennen tarjoilua lämpimänä, ja koristele halutessasi höyläämällä parmesan tai cheddar-juustoa täyteläisyyttä tuomaan.
9. Perunasalaatti– Täydellinen lisukkeeksi tai kevyeksi lounasvaihtoehdoksi – Tee perunasalaatti esimerkiksi öliiviöljystä ja kapriksista tai oliiveista ja tuoreesta basilikasta. Tai toinen vaihtoehto perunasalaatista: sekoita keitetyt perunakuutiot majoneesin, keitettyjen kananmunien, suolakurkkujen, sellerin, sipulin, persiljan ja haluamiesi mausteiden kanssa ja tarjoile jäähdytettynä.
- 10. Smashed potatoes – Mäiskyperunat / mäiskypotut – Lyttyperunat – Litistetyt perunat – Herkullinen ja ihana tarjottava. Keitä perunat ensin ja laita ne sitten leivinpaperille uunipellille. Pamauta ne nyrkillä lyttyyn tai jos et halua käyttää nyrkkiäsi, niin voit litistää ne esimerkiksi kauhalla tai lusikalla. Laita perunoiden päälle valkosipulilla ja suolalla maustettua voita tai vegaanista vastaavaa. Paista niitä sen jälkeen 5-15 minuuttia uunin yläosassa noin 175 – 200 asteessa riippuen uunisi tehosta. Kun ne ovat kauniisti ruskettuneet, voit vielä ripotella niiden päälle ruohosipulia, persiljaa tai silputtua kesäsipulin vartta tai jos haluat tulista niin ripaus chiliä. Mäisky peruna on mahtava lisä esimerkiksi illallisille tai kesän griilijuhlille.