Porkkana ruokia – porkkana reseptit
Porkkana resepti on monen mielessä, mutta mitä oikeastaan porkkanasta voi valmistaa? Porkkana on mehukas, makeahko ja monipuolinen juures, jonka herkullisuus ja terveysvaikutus kannattaa napata käyttöön. Porkkanoita kannattaakin pitää aina kotona varmuuden vuoksi. Ne ovat edullista lähiruokaa.
Porkkana keittiössä
Porkkana löytyy jokaisen keittiöstä, se sopii pääruuaksi ja myös lisukkeeksi monille muille ruuille. Porkkanasta saa hyvää mehua, raastetta ja salaateissa se tuo väriä ja voimaa. Jokaisen kannattaisikin syödä kaksi porkkanaa päivässä. Moni syö porkkanan sellaisenaan tai raasteena, mutta tapoja lukemattomia. Kannattaa kokeilla jotain erilaista kuten pieniä porkkana-vihannespiiraita, porkkanamuffinseja tai-sämpylöitä, porkkanasipsejä tai porkkanadippiä. Voit sekoittaa porkkanoita punajuurien ja perunoiden kanssa lohkoina uunijuurespellille, niistä tulee mahtava pääruoka tai lisuke.
Porkkana – reseptivinkit
Porkkanat ovat niin tuttu mutta erittäin monipuolinen ja herkullinen juures, jota voi käyttää monissa eri ruokalajeissa. Porkkanat tuovat makua, väriä ja ravintoaineita kaikkiin aterioihin keitoista ja pataruoista salaatteihin ja pääruokiin.
Porkkana – 20 herkullista tapaa käyttää porkkanoita keittiössäsi
1.Paahdetut porkkanat hunajan ja timjamin kera
Paahtamalla porkkanat saadaan esiin niiden luonnollinen makeus, ja lisäämällä niihin hunajaa ja timjamia saadaan aikaan herkullisen tuoksuva ruokalaji.
2.Porkkanakeitto inkiväärin kanssa
Tämä kermainen keitto on täynnä makua inkiväärin ansiosta.
3.Marokkolaistyylinen porkkanasalaatti
Tämä kirkas ja maukas salaatti sopii täydellisesti kevyeksi lounaaksi tai lisäkkeeksi.
4.Mausteinen porkkanavuoka
Tämä nopea ja helppo porkkanaruoka on täynnä rohkeaa makua korianterin, seesamin ja chilipaprikan ansiosta.
5.Appelsiinimehulla kuorrutetut porkkanat
Yksinkertainen appelsiinimehusta valmistettu kuorrutus antaa näille porkkanoille ihanan makean sävyn.
6.Porkkanakakku
Porkkanat tekevät kakusta erityisen kostean ja maukkaan.
7.Porkkanamuffinit
Porkkanaraastetta sisältävät muffinit sopivat erinomaisesti kahvipöytään tai välipalaksi matkalla.
8.Porkkanakaurakeksit
Porkkanasta ja kaurasta tehdyt keksit ovat herkullinen välipala tai jälkiruoka.
9.Porkkanahalwa
Tämä intialainen jälkiruoka valmistetaan hauduttamalla porkkanoita maidossa, kunnes ne ovat hyvin pehmeitä, makeuttamalla ne sokerilla ja maustamalla ne kardemummajauheella.
10.Papu-seitan-muhennos porkkanoiden kanssa
Tämä runsas muhennos sisältää mureaa seitania ja porkkananpaloja, joten se on runsas ja täyttävä ateria.
11.Runsas porkkanalinssimuhennos
Linssimuhennos porkkanoiden kanssa: Tämä ravitseva muhennos valmistetaan ruskeista linsseistä, ja se saa makeutta porkkanoiden lisäyksestä.
12.Curryriisiä herneiden ja porkkanoiden kera
Tästä helposta reseptistä saa maukkaan ja värikkään lisukkeen tai kasvisruoan pääruoaksi.
13.Uunilohi (tai seitanpaisti) hunajaglaseerattujen porkkanoiden kera
Tämä terveellinen ja maukas ruokalaji valmistuu nopeasti, joten se sopii erinomaisesti arki-illan ateriaksi.
14.Pannulla paistetut ruusukaalit karamellisoitujen porkkanoiden kanssa
Ruusukaalit saavat herkullista makeutta karamellisoitujen porkkanoiden kanssa. Pannulla paistaminen keittämisen tai höyryttämisen sijasta antaa niille rapean rakenteen.
15.Mausteinen korealaistyylinen porkkanakimchi
Tämä perinteinen lisuke valmistetaan fermentoimalla silputtuja porkkanoita mausteisessa seoksessa, jossa on chilipippurihiutaleita, valkosipulia, inkivääriä ja hippu sokeria. Kimchiä voi nauttia tuoreena tai kypsytettynä, riippuen mieltymyksestäsi.
16. Porkkanasmoothie
Porkkanasta, appelsiinista ja inkivääristä saa raikkaan ja huipputerveellisen smoothien. Siinä on vitamiineja, väriä ja antioksidantteja.
17. Porkkanaleipä
Tee kuohkea ja mehevä porkkanaleipä vaikka illanistujaisiin.
18. Pienet suolaiset porkkanapiiraat
Kokeile pieniä suolaisia porkkanasta. Lisäksi porkkanan kanssa sopivat esimerkiksi parsakaali, sipuli, maissi ja valkosipuli.
19. Porkkanadippi – porkkanalevite
Porkkanadipin tai -levitteen voi tehdä joko raa’asta tai höyrytetystä porkkanasta. Raa’asta porkkanasta tehty on tietysti terveellisempi, koska kaikki ravintoaineet ovat tallessa.
20. Porkkanoita välipalaksi
Ja tuikitärkeää: Muista syödä raakoja / tuoreita porkkanoita välipalaksi, aamiaiseksi, iltapalana tai retkieväänä. Tuoreissa on kaikki tallella.
Nauttikaa ihanasta porkkanasta monin tavoin!
Porkkanan naatit voi syödä
Porkkanassa kaikki on käyttökelpoista, nimittäin naatit voi myös nauttia ruoaksi. Porkkanan naateista eli siitä lehtiosasta syntyy herkullinen naattipesto. Porkkanan naatit käyvät myös salaatteihin ja muihin ruokiin. Kesällä kannattaakin kaupasta ostaa naatillisia porkkanoita, hyöty on moninkertainen.