kirsikka resepti Vegefrendit

Kirsikka resepti: Mitä kaikkea kirsikasta?

Mitä kirsikka edustaa, millaista makumaailmaa se tarjoaa? Eikö kirsikka olekin aika eksoottisen makuinen marja kasvaakseen Suomen olosuhteissa, vai onko se sittenkin hedelmä? Lue eteenpäin niin löydät vastauksen paitsi tähän, myös mahtavia reseptejä ja oheista kirsikoista.

Pääruuan sulostuttajaksi kirsikkaa tai leivonnaisiin

Kirsikat ovat loistava lisä mihin tahansa ateriaan, joko pääruuan sulostuttajaksi tai jälkiruuaksi. Ne ovat makeita tai happamia ja täynnä makua. Lisäksi ne ovat täynnä antioksidantteja ja vitamiineja.

Suklaa-kirsikkakerroskakku hurmaa näyttävyydellään

Etsitpä sitten uutta tapaa käyttää tuoreita kirsikoita tai maukasta tapaa sisällyttää kuivattuja kirsikoita ruokiin, tässä artikkelissa on esiteltynä herkullisia kirsikkareseptejä, joista voit todella nauttia. Kirsikka on todellinen makunautinto ja monin tavoin valmistettuna eksoottinen elämys. Makeat kirsikat tai happamat, vaihtoehtoja on on monia kuten makumieltymyksiäkin.

Hedelmäkakku sisältää kirsikkaa vegefrendit
Hyvässä hedelmäkakussa on tietysti kirsikkaa

Mitä kirsikoista?

Kirsikoista voi valmistaa monipuolisesti niin makeita kuin suolaisiakin ruokia. Niitä kannattaa hyödyntää erityisesti silloin, kun sato on runsas ja kirsikoita on enemmän kuin ehtii syödä tuoreena.

  • Hillo ja mehu – Kirsikat keitetään sokerin kanssa hilloksi tai mehuksi. Hillo sopii leivontaan ja lettujen kaveriksi, mehu taas juotavaksi sellaisenaan tai juomasekoituksiin.
  • Pakastaminen – Kirsikat voi pakastaa kokonaisina tai kivet poistettuna. Pakastetut kirsikat säilyvät vuoden ja sopivat hyvin smoothieihin, kiisseleihin ja leivontaan.
  • Kuivaaminen – Kirsikoita voi kuivata uunissa, kuivurissa tai huoneenlämmössä. Kuivatut kirsikat ovat makeita ja säilyvät kuukausia tiiviissä purkissa. Ne sopivat myslin, puuron ja salaattien joukkoon.
  • Leivonta – Kirsikoista saa mehukkaita piiraita, muffineita ja kakkuja. Kirsikkapiirakka on klassikko, mutta myös juustokakut ja pullat saavat niistä raikasta makeutta.
  • Suolaiset ruoat – Kirsikat sopivat yhdistettäväksi fetaan, vuohenjuustoon tai grillattuun kanaan ja possuun. Ne tuovat makean kontrastin suolaisiin makuihin.
  • Juomat ja liköörit – Kirsikoista tehdään kotiviiniä, liköörejä ja maustettuja vesiä.

Kirsikoiden hyödyntäminen kannattaa, sillä ne sisältävät runsaasti antioksidantteja, C-vitamiinia ja kaliumia. Säilömällä, pakastamalla tai kuivaamalla saat kesän maut talteen pitkälle syksyyn ja talveen.

Mitä kirsikasta voi tehdä?

Kirsikka on monipuolinen marja, jota voi käyttää makeissa ja suolaisissa ruokalajeissa. Niin, marja se siis on, luumarja, vaikka usein kirsikkapuista puhutaan hedelminä. Kirsikoita voi syödä tuoreena, pakastettuna, säilykkeinä tai kuivattuna.

Mitä kirsikasta voi tehdä Vegefrendit
Kirsikat sopivat leivonnaisiin, hilloihin, jäätelöön ja mausteeksi moniin suuhunpantaviin

Kirsikoista voidaan valmistaa myös mehuja, hilloja, piirakoita, muffinsseja, keksejä, kakkuja piirakoita ja muita leivonnaisia. Kirsikat sopivat myös mehuihin ja smoothieihin. Hedelmiä voidaan myös kuivata ja käyttää kakkujen ja leivonnaisten koristeena tai täytteenä. Kirsikat ovat erinomainen valinta, halusitpa sitten valmistaa piirakkaa tai lievittää kipeää kurkkua.

kirsikkasmoothie Vegefrendit
Banaani-kirsikkasmoothie on eksoottinen terveyspommi

Kirsikan kanssa smoothieen sopivat esimerkiksi banaani, mango, kookos, mantelimaito ja mansikka.

Kirsikka resepti

Kirsikoista voidaan tuoreena syömisen lisäksi valmistaa erilaisia ruokia, kuten piirakoita, muffineja, kakkuja, hilloja ja jäätelöä.

Kirsikka leivonta

Kirsikka sopii leivontaan paremmin kuin uskotkaan. Ohessa ihania leivonnaisia kirsikoista.

Suklaa-kirsikka muffinit resepti

Suklaa ja kirsikka on klassinen makupari, joka toimii täydellisesti myös muffineissa. Tässä reseptissä kirsikoita on reilusti, jotta lopputulos on mehevä eikä kuiva. Kaakao tuo taikinaan syvyyttä ja tekee muffineista täyteläisen suklaisia.

Ainekset (12 muffinia):

  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl tummaa kaakaojauhetta (makeuttamatonta)
  • 2 dl sokeria
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 100 g voita sulatettuna (tai kookosöljyä pehmeämpään makuun)
  • 1 dl maustamatonta jogurttia (tai kaurajogurttia vegaaniversioon)
  • 1 dl maitoa (tai kaurajuomaa)
  • 2 kananmunaa (tai pellavansiemenkorvike)
  • 3–3,5 dl kirsikoita, kivet poistettuna ja paloiteltuna
  • 100 g tummaa suklaata rouhittuna

Valmistus:

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen ja aseta muffinivuoat pellille.
  2. Sekoita suuressa kulhossa kuivat aineet: jauhot, kaakao, sokeri, leivinjauhe ja suola.
  3. Sulata voi ja anna sen jäähtyä hetki. Yhdistä se jogurtin, maidon ja munien kanssa.
  4. Kaada märät aineet kuivien joukkoon ja sekoita vain sen verran, että taikina sekoittuu – älä vatkaa liikaa.
  5. Kääntele joukkoon kirsikat ja suklaarouhe.
  6. Lusikoi taikina vuokiin noin 2/3 tilavuudesta.
  7. Paista 15–18 minuuttia, kunnes muffinit ovat kypsiä mutta meheviä (testaa tikulla).

Näistä muffineista tulee suklaan täyteläisiä ja kirsikan meheyttämiä – täydellinen yhdistelmä, joka maistuu sekä arkiherkkuna että kahvipöydän tarjottavana.

Kirsikkapiirakka resepti

Kirsikkapiirakka on klassinen ja helppo leivonnainen, joka onnistuu tavallisilla aineksilla. Tuoreet tai pakastetut kirsikat tekevät piirakasta mehukkaan ja makean, ja se sopii sekä arkeen että juhlaan.

Ainekset:

  • 125 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ½ dl maitoa

Täyte:

  • 400 g kirsikoita (tuoreita tai pakastettuja, kivet poistettuna)
  • ½ dl sokeria
  • 1 rkl perunajauhoja

Valmistus:

  1. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna hyvin sekoittaen.
  2. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe, lisää ne taikinaan maidon kanssa. Sekoita nopeasti tasaiseksi.
  3. Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan.
  4. Sekoita kirsikat, sokeri ja perunajauho kulhossa. Levitä täyte taikinapohjan päälle.
  5. Paista 200 asteessa noin 25–30 minuuttia, kunnes piirakka on kauniin ruskea ja täyte hyytynyt.

Tarjoile kirsikkapiirakka vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa – klassinen yhdistelmä, joka toimii aina.

Kirsikkakääretorttu

Ainekset:

  • 4 kananmunaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 dl perunajauhoja
  • ½ dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Täyte:

  • 2 dl vispikermaa
  • 200 g maitorahkaa
  • 2–3 dl kirsikoita (tuoreita tai pakasteita, valutettuina)
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

Valmistus:

  1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
  2. Sekoita kuivat aineet ja lisää varovasti taikinaan.
  3. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 225 °C noin 7–8 minuuttia.
  4. Kumoa sokeroidun leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä.
  5. Vatkaa kerma, sekoita rahkaan, sokeriin ja vaniljasokeriin. Lisää joukkoon paloitellut kirsikat.
  6. Levitä täyte pohjalle, kääri tortuksi ja nosta jääkaappiin hetkeksi ennen tarjoilua.

Kirsikkapullat konjakilla

Pullataikina:

  • 2,5 dl maitoa
  • 25 g hiivaa
  • 1 dl sokeria
  • ½ tl suolaa
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 kananmuna
  • n. 7 dl vehnäjauhoja
  • 100 g voita

Täyte:

  • 2 dl kirsikkahilloa (tai tuoreita kirsikoita pilkottuna)
  • 2 rkl konjakkia (tai rommia)
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl kanelia

Valmistus:

  1. Valmista perinteinen pullataikina: lämmitä maito kädenlämpöiseksi, liuota hiiva ja lisää muut aineet. Alusta jauhot vähitellen, lisää pehmeä voi lopuksi. Kohota 30–40 minuuttia.
  2. Kauli taikinasta levy. Sekoita kirsikkahillo, konjakki, sokeri ja kaneli → levitä taikinan päälle.
  3. Rullaa levy ja leikkaa pulliksi. Kohota pellillä 20 minuuttia.
  4. Voitele munalla ja paista 200 °C noin 12–15 minuuttia, kunnes kauniin ruskeita.

Lopputulos: makea, pehmeä pulla, jossa kirsikka ja konjakki muodostavat täyteläisen yhdistelmän.

Muita reseptejä kirsikoista

Kirsikkahillo

Kirsikkahillo on klassinen tapa säilöä kirsikoita ja nauttia niiden mausta ympäri vuoden. Hillo onnistuu sekä makeista että hapokkaista kirsikoista, ja sokerimäärää voi säätää marjojen mukaan.

Ainekset (n. 4 pientä purkillista):

  • 1 kg kirsikoita (kivet poistettuna)
  • 500–600 g sokeria
  • 1 rkl sitruunamehua
  • (halutessa 1 tl vaniljasokeria tai pala kanelitankoa)

Valmistus:

  1. Poista kirsikoista kivet ja laita marjat kattilaan sokerin ja sitruunamehun kanssa. Jos haluat mausteisen vivahteen, lisää joukkoon vaniljasokeri tai kanelitanko.
  2. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes sokeri sulaa ja kirsikoista alkaa irrota nestettä.
  3. Keitä hilloa noin 20–30 minuuttia, välillä sekoittaen. Kuori pinnalle mahdollisesti muodostuva vaahto pois.
  4. Testaa koostumus: laita pieni nokare hilloa kylmälle lautaselle. Jos hillo jähmettyy, se on valmis.
  5. Purkita kuuma hillo puhtaisiin, kuumennettuihin lasipurkkeihin ja sulje kannet heti. Säilytä viileässä ja pimeässä.

Kirsikkahillo sopii täydellisesti leivän päälle, jogurtin ja puuron kanssa tai vaikka kakkujen ja keksien täytteeksi.

kirsikkahillo Vegefrendit

Kokonaisena säilötyt kirsikat

Kokonaisena säilötyt kirsikat ovat klassinen tapa hyödyntää runsas kirsikkasato talven varalle. Kun marjat säilytetään siirappiliemessä, niiden väri, rakenne ja maku pysyvät upeina, ja ne sopivat sellaisenaan jälkiruokiin, kakkujen koristeluun, juustolautasille tai vaikka lihan lisukkeeksi.

Ainekset (n. 2 purkkia):

  • 1 kg kirsikoita (kivet poistettuna tai kokonaisina kivien kanssa)
  • 5 dl vettä
  • 3 dl sokeria
  • 1 kanelitanko tai pala vaniljatankoa (valinnainen)

Valmistus:

  1. Pese kirsikat ja poista halutessasi kivet. Kokonaisina ne säilyvät paremmin napakoina, mutta kivettömät ovat helpompia käyttää.
  2. Mittaa kattilaan vesi ja sokeri, keitä muutama minuutti, kunnes sokeri on täysin liuennut.
  3. Lisää joukkoon mauste (esim. kaneli tai vanilja), jos haluat.
  4. Lado kirsikat puhtaisiin lasipurkkeihin ja kaada kuuma liemi päälle niin, että marjat peittyvät.
  5. Sulje purkit heti ja anna jäähtyä rauhassa.
  6. Säilytä viileässä ja pimeässä.

Kokonaisena säilötyt kirsikat säilyvät useita kuukausia ja sopivat sekä makeisiin että suolaisiin resepteihin.

Pakastekirsikka resepti – Suussasulava kirsikka-kaurapaistos

Pakastekirsikoista irtoaa paljon nestettä. Tämä paistos on rakennettu niin, että mehu sitoutuu eikä lopputulos ole liru.

Ainekset 4–6 annosta
Täyte

  • 700 g pakastekirsikoita, kivet poistettuna
  • 0,75 dl sokeria
  • 2 rkl perunajauhoa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 tl vaniljasokeria

Murut

  • 1,5 dl kaurahiutaleita
  • 1,25 dl vehnäjauhoja
  • 0,75 dl fariinisokeria tai sokeria
  • 100 g voita kylmänä kuutioituna
  • ripaus suolaa

Valmistus

  1. Kuumenna uuni 200 °C.
  2. Sekoita jäiset kirsikat kulhossa sokerin, perunajauhon, sitruunamehun ja vaniljasokerin kanssa. Kaada uunivuokaan.
  3. Nypi murut: kaurahiutaleet, jauhot, sokeri, suola ja voi murumaiseksi. Ripottele kirsikoiden päälle.
  4. Paista 25–35 minuuttia, kunnes reunoilla kuplii ja pinta on kullanruskea. Anna vetäytyä 10–15 minuuttia ennen tarjoilua.

Nopea pelastus jos kirsikat ovat jo valuneet

  • Valuta irronnut mehu talteen. Sekoita kylmään mehuun 1 rkl perunajauhoa per 1 dl mehua. Kuumenna kattilassa juuri ja juuri pulpahtamiseen asti, kunnes kirkastuu ja sakenee. Kaada sakennettu mehu kirsikoiden sekaan vuokaan, lisää murut ja paista ohjeen mukaan.

Tarjoa vaniljakastikkeen, jogurtin tai jäätelön kanssa. Tämä toimii myös muilla valuvilla pakastemarjoilla samoilla suhteilla.

kirsikkakakku  resepti Vegefrendit
Kokeile runsasta kirsikkakakkua jouluksi tai muuksi juhlapäiväksi

Kirsikka – rommijäätelö resepti

Ainekset (n. 1 litra):

  • 300–400 g kirsikoita (tuoreita tai pakastettuja, kivet poistettuna)
  • 3–4 rkl rommia (oman maun mukaan)
  • 2–3 rkl sokeria (kirsikoiden happamuuden mukaan)
  • 5 dl kuohukermaa
  • 2 dl täysmaitoa
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

Valmistus:

  1. Paloittele kirsikat ja kuumenna kattilassa 2–3 rkl sokerin kanssa noin 10 minuuttia, kunnes ne pehmenevät ja mehua irtoaa. Lisää rommi ja kiehauta kerran. Jäähdytä hyvin.
  2. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi.
  3. Sekoita maito, 1 dl sokeria ja vaniljasokeri kulhossa. Lisää se varovasti kermavaahdon joukkoon.
  4. Nostele lopuksi jäähtynyt kirsikka-rommiseos mukaan.
  5. Kaada massa kannelliseen astiaan ja pakasta vähintään 6 tuntia. Sekoittele pari kertaa jäätymisen aikana, jotta rakenne pysyy pehmeänä.

Jäätelö on kermaisen pehmeä, kirsikan mehukas ja rommilla maustettu herkku. Nam!

Kirsikka rommijaatelo resepti Vegefrendit

Kirsikoita suolaisiin ruokiin

Kirsikka-kanakastike resepti

Kirsikka sopii mainiosti myös suolaisiin ruokiin, ja sen makeus tasapainottaa hyvin kanan mietoa makua. Tämä kastike on helppo valmistaa ja se käy sekä grillatulle että paistetulle kanalle.

Ainekset (4 annosta):

  • 400 g kanan rintafileitä (vaihtoehtoisesti savutofua tai seitania)
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan
  • 300 g kirsikoita (tuoreita tai pakastettuja, kivet poistettuna)
  • 1 pieni sipuli silputtuna
  • 2 rkl hunajaa tai fariinisokeria
  • 2 rkl balsamiviinietikkaa
  • 1 dl kanalientä (tai vettä + fondia)
  • 1 tl soijakastiketta
  • tuoretta timjamia tai rosmariinia

Valmistus:

  1. Mausta kana suolalla ja pippurilla. Ruskista fileet tai suikaleet pannulla öljyssä ja siirrä sivuun.
  2. Kuullota samassa pannussa sipuli, lisää kirsikat ja anna niiden pehmetä muutama minuutti.
  3. Lisää hunaja, balsamiviinietikka, kanaliemi ja soijakastike. Anna kiehua 5–10 minuuttia, kunnes kastike hieman sakenee.
  4. Laita kana takaisin pannulle, sekoita kastikkeeseen ja anna hautua pari minuuttia.
  5. Ripottele päälle tuoretta timjamia tai rosmariinia.

Tarjoa kirsikka-kanakastike riisin, couscousin tai vaalean leivän kanssa – makean ja suolaisen yhdistelmä tekee ruoasta yllättävän herkullisen.

Hirvenfilee kirsikkakastikkeella

Ainekset (4 annosta):

  • 600 g hirvenfileetä (sisä- tai ulkofileetä)
  • 2 rkl voita
  • suolaa

Kastike:

  • 2 dl kirsikoita (tuoreita tai pakasteesta, kivet poistettuna)
  • 1 dl punaviiniä (tai riistalientä)
  • 1 dl lihalientä
  • 1 salottisipuli
  • 1 rkl voita
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • ripaus suolaa

Valmistus:

  1. Ota hirvenfilee huoneenlämpöön n. 30 min ennen paistoa.
  2. Kuumenna voi pannulla, mausta filee suolalla ja ruskista nopeasti ympäriinsä.
  3. Kypsennä uunissa 180 °C, kunnes sisälämpötila on n. 54–56 °C (medium). Anna vetäytyä foliossa 10 min.
  4. Kastike: hienonna sipuli ja kuullota voissa. Lisää kirsikat, hunaja ja balsamiviinietikka. Kaada joukkoon punaviini ja lihaliemi, anna kiehua kasaan 10–15 min.
  5. Soseuta kastike sileäksi tai jätä kirsikat osin kokonaisiksi, mausta suolalla.

Tarjoa hirvenfilee viipaleina, päälle kirsikkakastiketta. Lisukkeeksi sopii esim. uunijuurekset tai perunamuusi.

Näin syntyy täyteläinen ja arvokas annos, jossa kirsikka nostaa hirven maun uudelle tasolle.

Kirsikoita on monenlaisia:

Amarena-kirsikat ovat hapankirsikoita, jotka on liotettu siirapissa ja sitten säilötty. Ne ovat voimakkaan makuisia ja väriltään syvän punaisia.

Maraschinokirsikat ovat hapankirsikoita, jotka on liotettu suolavedessä ja sitten värjätty punaisiksi elintarvikevärillä. Niitä käytetään usein cocktailien tai jälkiruokien koristeena.

suklaakuorrutetut kirsikat vegefrendit
Ihania suklaaseen kastettuja kirsikoita

24 herkullista kirsikka ruokaa

Kirsikkapiirakka, kirsikka Vegefrendit
Kesällä puutarhan varjossa voi syödä kirsikkapiirakkaa
  • Kirsikkapiirakka: Klassinen piirakka, joka valmistetaan tuoreista kirsikoista ja kuohkeasta taikinasta.
  • Suklaapannukakkuja kirsikoilla: Paranna pannukakkupeliäsi lisäämällä taikinaan kuutioituja tuoreita kirsikoita ennen kypsennystä – näin saat lisää makeutta jokaiseen suupalaan.
  • Kirsikkahillo: Keitetyistä kirsikoista ja sokerista valmistettu hillo, joka sopii hyvin paahtoleivän tai pannukakkujen kanssa.
  • Kirsikkaa mausteeksi alkoholiin: Voit valmistaa itse kirsikalla maustettua alkoholia.
  • Suklaakuorrutetut kirsikat: Kasta joko tummaan tai vaaleaan suklaaseen kirsikoita ja koristele nomparelleilla.
  • Kirsikkajäätelö: Runsas ja raikas jälkiruoka, joka voidaan valmistaa joko tuoreista tai pakastetuista kirsikoista.
  • Cherry Clafoutis: Ranskalainen jälkiruoka, jossa kirsikat paistetaan taikinassa.
  • Suklaakuorrutetut kirsikat: Tuoreet tai säilötyt kirsikat, jotka on kastettu sulatettuun suklaaseen.
  • Kandeeratut kirsikat: Makeutetut kirsikat, jotka on päällystetty sokerisiirapilla 
  • Maraschinokirsikat: Sokerisiirappiin säilötyt ja sitten punaiseksi värjätyt kirsikat.
  • Black Forest Cake: Saksalainen kakku, joka valmistetaan suklaasta, kermavaahdosta ja kirsikoista.
  • Cherry Cobbler: Jälkiruoka, joka valmistetaan tuoreista tai säilötyistä kirsikoista ja keksimäisestä taikinakuorrutteesta.
  • Cherry Compote: Tuoreista tai pakastetuista kirsikoista ja sokerista valmistettu hedelmämuhennos.
  • Kirsikka-sitruunapatukat: Näissä sitruunapatukoissa on makea ja kirpeä täyte, joka on valmistettu tuoreista kirsikoista ja sitruunoista. Ne sopivat täydellisesti kesän herkkuihin!
  • Cherry Crumble: Tässä klassisessa crumble-reseptissä makeat kirsikat yhdistyvät rapeaan kauraan, ja se on täydellinen kuorrute jäätelölle tai jogurtille.
  • Kirsikkaleivokset: Nämä leivokset ovat kevyitä ja kuohkeita ja täynnä mehukkaita kirsikoita. Tarjoa ne uunista lämpiminä voin tai tuorejuuston kera, niin ne ovat täydellinen lisäke tee- tai kahvipöytään.
  • Suklaa-kirsikkakerroskakku: Tämä dekadentti kerroskakku on valmistettu tummasuklaakakkukerroksista, jotka on täytetty kermavaahdolla ja kruunattu tuoreilla kirsikoilla ja suklaalastuilla, jotka tekevät jälkiruoasta näyttävän!
  • Lämmintä Brie -juustoa kirsikoilla: Tämä suolainen alkupala yhdistää sulatettua brie-juustoa, manteleita, hunajaa ja kuivattuja tai marinoituja kirsikoita yhdessä herkullisessa suupalassa.
  • Kookos-kirsikka-granolapatukat: Nämä mukavasti pureskeltavat granolapatukat on maustettu kookoshiutaleilla, mantelivoilla, hunajalla, vaniljauutteella ja kuivatuilla kirsikoilla – terveellinen välipalavaihtoehto, joka maistuu jälkiruoalta.
  • Suklaa-kirsikka-smoothiekulho: Aloita päiväsi oikein sekoittamalla tämä smoothiekulho, joka on valmistettu jäädytetyistä banaaneista, mantelimaidosta, raakakaakaojauheesta ja kirsikoista – ja jonka päälle on laitettu rapeita pähkinöitä.
  • Kirsikkahillo. Valmista oman puutarhan kirsikoista makeaa hilloa.
  • Kirsikkahillolla sekoitetut browniet: Tee brownieista erityisen erikoisia sekoittamalla niihin kotitekoista kirsikkahilloa ennen leivontaa – näin saat joka suupalassa tahmean yllätyksen!
  • Englantilainen hedelmäkakku. Tee mehevä hedeelmiä pursuava kakku jouluksi tai muihin juhlatilaisuuksiin.
  • Juustokakku kandeeratuilla kirsikoilla: Herkullisen kermainen juustokakku saa päivityksen, kun se kruunataan kandeeratuilla tai hillotuilla kirsikoilla – täydellinen päätös mihin tahansa tilaisuuteen!
kirsikka-juustokakku vegefrendit
Juustokakussa kirsikka loistaa kirpeydellään

Mikä sopii kirsikan kanssa?

Kirsikan kanssa sopivia makupareja ovat esimerkiksi kookos, hunaja, omena, mansikka, suklaa, kinuski, kaakao, banaani, vanilja, pähkinät ja manteli.

mikä sopii kirsikan kanssa? Vegefrendit
Kirsikan kanssa sopii erittäin hyvin esimerkiksi kookos

Mausta alkoholia oman puutarhan kirsikoilla.

kirsikkaa mausteeksi alkoholiin Vegefrendit
Voit maustaa monia alkoholijuomia kirsikalla

Katso lisätietoa kirsikasta täältä.

Miten kirsikoista saa kiven pois?

Halkaisemalla (selkeät vaiheet):

  1. Irrota kanta.
  2. Tee veitsellä viilto kirsikan ympäri kiven kohdalta (kuten avaisi avokadon).
  3. Kierrä puolikkaat eri suuntiin, jolloin ne irtoavat.
  4. Nosta kivi pois sormin tai pienen lusikan kärjellä.

Kirsikankivenpoistajalla: purista kivi ulos yhdellä painalluksella; nopein tapa isoihin määriin.

Sormin puristamalla: pehmeistä kirsikoista kivi lähtee painamalla puolikkaita varovasti vastakkaisiin suuntiin ja pyyhkäisemällä kiven pois.

Mitä tehdä happamista kirsikoista?

Hapokkaat kirsikat sopivat parhaiten sellaisiin resepteihin, joissa niiden kirpeys tasapainotetaan makeudella. Ne eivät yleensä maistu parhailta sellaisenaan, mutta keittiössä niistä saa paljon irti:

  • Hillo ja mehu: Lisää sokeria hieman enemmän kuin makeisiin kirsikoihin (n. 600–700 g sokeria per kilo marjoja). Näin saat tasapainoisen maun.
  • Leivonnaiset: Käytä piirakoissa, muffineissa tai kakkujen täytteissä. Sokeri ja taikina pehmentävät happamuuden.
  • Jälkiruoat: Yhdistä vaniljakastikkeen, jäätelön tai kermavaahdon kanssa – kirsikan kirpeys ja makea lisuke täydentävät toisiaan.
  • Juomat: Keitä happamista kirsikoista mehua tai tee makuvesi. Niiden raikas hapokkuus tekee juomasta virkistävän.
  • Suolaiset ruoat: Käytä kastikkeisiin esimerkiksi kanan tai porsaan kanssa. Happamuus toimii hyvin rasvaisemman ruoan vastaparina.

Mitä tehdä pakastekirsikoista?

Pakastetut kirsikat säilyttävät hyvin makunsa ja sopivat moniin samoihin käyttötapoihin kuin tuoreetkin. Niitä voi hyödyntää ympäri vuoden, ja ne ovat kätevä raaka-aine esimerkiksi:

  • Smoothiet: Lisää kirsikat tehosekoittimeen yhdessä banaanin, jogurtin tai kaurajuoman kanssa → saat raikkaan ja vitamiinipitoisen juoman.
  • Piirakat ja muffinit: Käytä suoraan pakastimesta taikinan joukkoon. Lisää hieman perunajauhoa täytteeseen, jotta ylimääräinen neste sitoutuu.
  • Hillo: Keitä pakastetuista kirsikoista hillo normaalilla reseptillä. Anna kirsikoiden sulaa ensin ja valuta ylimääräinen mehu pois, jos et halua liian juoksevaa hilloa.
  • Kastikkeet: Valmista makeanhappamia kastikkeita esimerkiksi kanan, porsaan tai juustojen kylkeen. Pakastetut kirsikat toimivat tähän yhtä hyvin kuin tuoreet.
  • Jälkiruoat: Tarjoile jäätelön, jogurtin tai puuron päällä. Voit makeuttaa nopeasti kuumennetuilla kirsikoilla myös esimerkiksi vohvelit tai letut.

Samankaltaiset artikkelit