Kirsikka

kirsikka
Kirsikkapuu on kasvi, joka tuottaa pieniä, syötäviä kivellisiä hedelmiä, kirsikoita. Kirsikat ovat luumarjoja. Marjoja käytetään elintarvikkeissa, ja niillä on monia terveysvaikutuksia. Kirsikkapuu on kotoisin Euroopasta ja Aasiasta, mutta nykyään sitä tavataan myös Pohjois-Amerikassa ja muualla maailmassa.

Mikä kirsikka on?

Kirsikka, Prunus avium makea kirsikka ja Prunus cerasus hapankirsikka, on ruusukasveihin kuuluva kukkiva kasvi. Kirsikka on englanniksi cherry.

mikä kirsikka on?
Kirsikka on kaunis pieni puu

Se on lehtipuu, joka voi kasvaa 10-12 metriä korkeaksi. Suomessa kirsikat kasvavat yleensä 2-3 metrisiksi. Lehdet ovat yksinkertaisia, soikeanmuotoisia ja reunoiltaan sahalaitaisia. Kukka on valkoinen, siinä on viisi terälehteä ja se kukkii aikaisin keväällä. Hedelmä on pieni, punainen tai tummanpunainen, joskus mustaankin vivahtava marja jossa on kivi sisällä. Sitä sanotaan luumarjaksi. Marjat kypsyvät keskikesällä tai loppukesällä. Kirsikoiden hedelmäliha on yleensä makeaa ja mehukasta, jotkin lajikkeet ovat varsin happamia ja eivät myöskään niin mehukkaita.

Kreikkalaisen mytologian mukaan kirsikat olivat aikoinaan valkoisia, mutta muuttuivat punaisiksi, kun Zeuksen lintu Skia (joka tarkoittaa “varjoa”) puri niitä.

Missä kirsikka kasvaa?

Kirsikkapuu on kotoisin Euroopasta ja Aasiasta, mutta nykyään sitä tavataan myös Pohjois-Amerikassa ja muualla maailmassa. Kirsikkaa voi Suomessakin viljellä. Varsinkin Etelä-Suomessa kirsikka viihtyy hyvin.

missa kirsikka kasvaa 1
Kirsikan kukat on ihania

Kirsikanviljely Suomessa ei ole heikkohermoisille – se vaatii omistautunutta ihmistä, jolla on intohimo tähän herkulliseen hedelmään. Tärkeintä kirsikoita viljeltäessä on muistaa, että ne vaativat paljon auringonvaloa, joten valitse paikka, joka saa vähintään kuusi tuntia suoraa auringonvaloa päivässä. Toinen kriittinen tekijä on lämpötila – kirsikat tarvitsevat lämpimiä kesiä tuottaakseen hedelmiä. Kun olet valinnut täydellisen paikan, sinun on valmisteltava maaperä lisäämällä orgaanista ainesta ja varmistamalla, että pH-arvo on 6,0-7,0. Kun puu on istutettu, muista kastella sitä säännöllisesti ja tukea painavia oksia. Rakkaudella ja huolenpidolla voit nauttia runsaasta sadosta herkullisia kirsikoita joka vuosi!

miksi syödä kirsikkaa?
Kirsikoita kannattaa syödä

Kirsikkalajikkeet

Kirsikoita on monia eri lajikkeita, joista jokaisella on oma ainutlaatuinen makunsa ja ulkonäkönsä.

Makea kirsikka Prunus avium

Makea kirsikka on yleisnimitys makeista lajikkeista, useimmiten tuoreina syötävistä kirsikoista. Niiden hedelmäliha on mehukas ja makea, ja niiden väri vaihtelee vaaleanpunaisesta syvänpunaiseen.

 • Mustat kirsikat ovat makeiden kirsikoiden laji, jonka hedelmäliha ja kuori ovat tumman violetit. Ne ovat hieman pienempiä kuin muut makeat kirsikat, ja niiden maku on täyteläisempi.
 • Bing-kirsikat: Yksi suosituimmista makean kirsikan lajikkeista, joka on nimetty puutarhanviljelijä Ah Bingin mukaan. Ne ovat suuria ja tummanpunaisia, ja niiden hedelmäliha on makea ja mehukas.
 • Rainier-kirsikat: Makea kirsikkalaji, jolla on kellertävän punainen kuori ja joka on nimetty Rainier-vuoren mukaan. Rainier-kirsikat ovat makeiden kirsikoiden tyyppi, joka on vaaleankeltainen ja siinä on vaaleanpunainen häivähdys. Ne on nimetty Washingtonin osavaltiossa sijaitsevan Mount Rainierin mukaan, jossa niitä alun perin kasvatettiin.
 • Meelika
 • Chokoladnaja
 • Arthur, makeakirsikka eli imeläkirsikka. Eräs makea kirsikkalajike.
 • Tontu, makeakirsikka. Tummanpunainen makea kirsikkalaji. 
 • Liettuan keltainen
 • Leningradin musta
 • Sunburst
 • Stella
kirsikka lajikkeet
Kirsikoista saa mahtavaa hilloa, marmeladia ja hyytelöä

Hapankirsikka Prunus cerasus

Hapankirsikoita käytetään useammin ruoanlaitossa niiden happaman maun vuoksi. Ne ovat pieniä ja tummanpunaisia, ja niiden kuori on ohuempi kuin makeiden kirsikoiden.

Hapankirsikkalajikkeita

 • Fanal
 • Varjomorelli
 • Sikkolan kuulasmarja
 • Pohjolan helmi
 • Arttulan kirsikka

Johtopäätös Kirsikka

Kuten näet, on monia syitä rakastaa kirsikoita! Ne eivät ole vain herkullisia, vaan niillä on myös monia terveyshyötyjä. Kirsikkapuut ovat ihastuttava lisä mihin tahansa pihaan tai puutarhaan, ja ne voivat tuottaa herkullisia hedelmiä monien vuosien ajan. Kirsikoita on kahta päätyyppiä – Prunus avium ja Prunus cerasus. Molemmat tyypit ovat yleensä pieniä lehtipuita, joilla on tummanvihreät lehdet ja valkoiset tai vaaleanpunaiset kukkatertut. Molempien tyyppien hedelmiä pidetään drupeina, mikä tarkoittaa, että niissä on yksi siemen, joka on lihaisan ulkokuoren sisällä. Avium-kirsikoita kutsutaan makeiksi kirsikoiksi ja niitä tavataan yleensä ruokakaupoissa. Cerasus-kirsikat taas ovat hapankirsikoita, ja niitä kasvattavat ihmiset omilla pihoillaan makeakirsikoiden lisäksi. Tyypistä riippumatta kaikki kirsikat tarvitsevat menestyäkseen täyttä aurinkoa ja hyvin ojitettua maaperää. Asianmukaisella hoidolla nämä kauniit puut voivat tarjota vuosien ajan iloa. Nauti siis kirsikoiden kauneudesta ja mausta.

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta