Mansikka terveysvaikutukset

Mansikan terveysvaikutukset

Tiedätkö, että mansikka, tämä suosittu kesäaikainen herkku on täynnä tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita sekä ravintokuituja? Mansikat ovat esimerkiksi täynnä antioksidantteja, jotka ovat hyödyllisiä sydämen terveydelle ja tulehduksien ehkäisyssä. Tässä artikkelissa tarkastelemme mansikoiden vitamiineja, kaloreita, terveysvaikutuksia ja sitä, mitä hyötyä mansikoiden syömisestä on terveydellesi. Miksi mansikoiden tulisi kuulua ruokavalioosi. Lue eteenpäin niin tiedät!

Mansikka ravintosisältö

100 g mansikkaa sisältää

  • Energia 45 kcal
  • Rasva 0,3 g
  • Tyydyttynyt 0,1 g
  • Kertatyydyttymätön 0,1 g
  • Monityydyttymätön 0,1 g
  • Hiilihydraatti 7,7 g
  • Sokeri 7,0 g
  • Proteiini 0,5 g
  • Suola 0,0 g
  • Kuitu 1,9 g

Mansikka ravintoarvo

Mansikoiden ravintoarvo Vegefrendit
Suomalaisia mansikoita koivun tuohessa – mansikoiden ravaintoarvo on hyvä

Mansikassa on runsaasti c-vitamiinia ja muita ravintoaineita

Mansikka sisältää runsaasti c-vitamiinia, antioksidantteja ja folatteja. Mansikassa on C-vitamiinia enemmän kuin appelsiinissa. 100 grammassa mansikoita on C-vitamiinia 60 milligrammaa, eli kahdessa desissä mansikoita on päivän C-vitamiiniannos. C-vitamiini säilyy pakastettunakin melko hyvin.

Mansikassa on runsaasti c-vitamiinia ja muita ravintoaineita Vegefrendit
Mansikoissa on runsaasti terveyttä

Mansikat sisältävät runsaasti myös kuituja.

Kahdessa desilitrassa mansikoita on yhtä paljon kuitua kuin palassa ruisleipää. Mansikan kuitupitoisuus on 2,4 prosenttia tuorepainosta. Mansikka sisältää runsaasti fenoliyhdisteitä, jotka vahvistavat elimistön suojamekanismeja, toimivat antioksidantteina ja estävät haitallisten mikrobien kasvua.

Yksi kupillinen mansikoita sisältää noin 50 kaloria ja tarjoaa 8 grammaa hiilihydraatteja sekä 3 grammaa kuitua. Se sisältää myös B-ryhmän vitamiineja, kuten folaattia, niasiinia, riboflaviinia, tiamiinia ja pantoteenihappoa. Kaikki nämä ravintoaineet auttavat terveyttäsi ja tuottavat energiaa, jotta kehosi voi toimia kunnolla.

Mansikka kalorit

Mansikoissa on sadassa grammassa eli noin kahdessa desilitrassa 45 kilokaloria. Mansikoiden kalorimäärä ei ole kovin korkea verrattuna siihen, mitä herkkua ne ovat. Esimerkiksi banaaniin ja omenaan verrattuna mansikat ovat kevyttä ja vähäkalorista ruokaa, banaanissa kaloreja on 88,7 kaloria / 100 grammassa ja omenassa 52,1 / 100 g.

Mansikka kalorit Vegefrendit
Mansikkasmoothie on vähäkalorinen herkku

Mansikan terveysvaikutukset

Mansikan terveysvaikutukset ovat kiistattomat.

Mansikat ovat ihastuttavia, tuoksuvia, rubiininpunaisia marjoja, jotka pursuavat makua ja ravintoa. Vaikka ne ovat makeita, niissä on suuri ravintoarvo, ja niillä on lukuisia terveysvaikutuksia.

mansikan terveysvaikutukset Vegefrendit
Mansikka on tervellistä namia

Terveysasiantuntijat sanovat, että mansikat tarjoavat monia terveyshyötyjä ravintosisältönsä ansiosta. Ne ovat hyvä C- ja K-vitamiinin sekä folaatin lähde. Lisäksi mansikat sisältävät merkittäviä määriä antosyaaneja ja flavonoideja, jotka ovat voimakkaita antioksidantteja. Nämä ravintoaineet auttavat suojaamaan elimistöä syövän ja sydänsairauksien kaltaisilta sairauksilta. Lisäksi mansikoiden korkea kuitupitoisuus auttaa säätelemään ruoansulatusta ja edistämään suoliston terveyttä.

Mansikan terveysvaikutukset Vegefrendit
Mansikoita kannattaa lisätä tuoreena myös salaatteihin ja pääruokiin

Terveydellisesti mansikat ovat erinomainen C-vitamiinin ja antioksidanttien lähde. Ne on myös yhdistetty kolesterolitason alenemiseen ja sydämen terveyden paranemiseen. Kahdeksan mansikan annos sisältää enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini.

Ne sisältävät myös ellagiinihappoa, jolla on todettu olevan syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia. Lisäksi mansikoiden korkea vesipitoisuus auttaa pitämään sinut nesteytettynä ja niiden kuitupitoisuus auttaa ruoansulatusta. Pienet siemenet mansikan pinnalla tuovat mansikkaan melko paljon kuitua.

Mansikka Ellagiinihappo Vegefrendit
Mansikassa on ellagiinihappoa, joka ehkäisee mm. syöpää

Aivan kuin tämä ei riittäisi, mansikat ovat myös vähäkalorisia ja hyvänmakuisia, joten ne ovat täydellinen lisä terveelliseen ruokavalioon. Nautitpa niitä sitten tuoreena, pakastettuna tai herkullisessa smoothieessa, älä unohda lisätä mansikoita ostoslistallesi!

Mansikka kuume

Mansikan yhteydessä puhutaan usein kuumesta, jonka mansikoiden syöminen kuulopuheiden mukaan aiheuttaisi. Mansikkakuume ei ole totta. Lääketieteessä kyseistä sairautta ei tunneta. Mansikkakuumeella kielenkäytössä tarkoitetaan liiallisesta mansikansyömisestä johtuvaa kuumetta ja pahoinvointia, mutta tämä on ainoastaan ihmisten keksintöä. Tai jos ajatellaan että se on totta, niin mansikan syömismäärä on ollut todella suuri, jos näin on käynyt. Minkä tahansa aineen liiallisesta nauttimisesta seuraa pahoinvointia ja mahdollisesti kuumettakin. Vesi on terveellistä, mutta sitäkään ei saa juoda kerralla liikaa, siitä seuraa vatsakipuja ja huonovointisuutta, saatika sitten, jos ajatellaan mitä seuraa liiallisesta lihapiirakoiden tai pullan syömisestä. Omaa harkintaa kannattaa käyttää kun ylipäänsä syö ja juo elintarvikkeita. Jos ostaa mansikat luomuna niin välttää myös kasvinsuojelumyrkyt ja muut mansikkaan kuulumattomat aineet, jotka nekin voivat aiheuttaa pahoinvointia.

Mansikoiden terveyshyödyt – Huippua

Mansikoita kannattaa syödä tuoreena aina kuin vain voi. Suomessa onneksi kesäisin on tarjolla maailman parasta mansikkaa.

Mansikat auttavat moneen vaivaan ja ehkäisevät niitä tehokkaasti.

Mansikka auttaa myös painonhallinnassa, sillä ne ovat vähäkalorisia, mutta täyttäviä.

Mansikoiden terveyshyödyt laihdutus vegefrendit
Mansikat auttavat myös painonhallinnassa ja laihdutuksessa

Mansikat kuten marjat muutenkin ovat erinomaisia antioksidantti- ja flavonoidilähteitä. Erinomaisina ja edullisina terveys- ja vitamiini pommeina niitä kannattaa pakasta joka kesä talven varalle.

Mansikoissa olevan suuren kuitupitoisuuden ansiosta ne sopivat erinomaisesti terveen ruoansulatusjärjestelmän ylläpitämiseen. Kuitu auttaa pitämään asiat liikkeessä lisäämällä ulosteen määrää ja edistämällä säännöllisyyttä, mikä ehkäisee ummetusta ja muita ruoansulatusongelmia, kuten ärtyvän suolen oireyhtymää (IBS). Lisäksi kuitu auttaa alentamaan kolesterolitasoja, mikä voi parantaa yleistä sydän- ja verisuoniterveyttä.

Mansikoiden terveyshyödyt ovat kiistattomat. Nauti niitä aina kun voit.

Mikä on sopiva määrä mansikoita päivässä?

Mikä määrä mansikoita on paljon? Jokaisella on oma määränsä ja riippuu myös ihmisen koosta. Kun vatsassa alkaa tuntua liikaa turvotusta tai kun mansikoissa oleva veden määrä ylittää sietokyvyn on jo varmasti syöty liikaa mansikkaa yhden päivän osalta. Puolesta litrasta kahteen litraan on varmaan vielä melko normaali määrä mansikkaa päivän osalta.

Voiko mansikoita syödä joka päivä?

Mansikoita voi huoletta syödä joka päivä. Parhaimpia olisivat kotimaiset luomumansikat ympäri vuoden. Mansikassa on runsaasti antioksidantteja. Mansikalla on lukuisia terveysvaikutuksia ja joka päivä syötynä mansikka vaikuttaa suotuisasti muistiin, immuunipuolustukseen, sydämen toimintaan ja stressinhallintaan. Mansikka toimii myös painonhallinnassa hyvin vähäkalorisena marjana.

Voiko mansikkaa syödä joka päivä? Vegefrendit
Ihaniin hedelmäaamiaisiin ja -salaatteihin kuuluu mansikka kesällä

Lue lisää mansikasta täältä.

Sydän voi hyvin kun syödään mansikoita, vai?

On todettu, että mansikka alentaa kolesterolia veressä ja mansikoiden antioksidantit auttavat tulehdusten torjunnassa. Mansikoiden ansiosta myös sydän voi paremmin. Kun mansikat sisältävät huippumääriä antosyaaneja ja flavonoideja, jotka ovat voimakkaita antioksidantteja, niin mansikat auttavat suojaamaan elimistöä syövän ja sydänsairauksien kaltaisilta sairauksilta.

Mansikka sydan terveys vegefrendit
Sydän voi hyvin kun syömme mansikoita

Antioksidantit auttavat siis vähentämään elimistön tulehduksia, jotka voivat johtaa sydänsairauksiin, jos niitä ei valvota. Lisäksi mansikoiden korkea C-vitamiinipitoisuus voi auttaa estämään plakin muodostumista valtimoihin, mikä voi aiheuttaa ateroskleroosia (valtimoiden kovettumista). Tämä tekee mansikoista erinomaisen elintarvikevalinnan niille, jotka haluavat ylläpitää sydän- ja verisuoniterveyttään.

Yhteenveto Mansikan terveysvaikutukset

Mansikat ovat uskomattoman monipuolinen marja, jota voi syödä tuoreena sellaisenaan, hilloksi tai leivonnaisiksi valmistettuna, soseutettuna, jogurtin päällä tai smoothiessa. Mutta tiesitkö tätä ennen, että tämä suosittu kesäaikainen herkku on myös täynnä tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita? Yhteenvetona voidaan todeta, että mansikat ovat herkullinen kesäaikainen välipala, joka tarjoaa monia terveyshyötyjä, kun se lisätään ruokavalioon. Ne sisältävät paitsi välttämättömiä vitamiineja ja kivennäisaineita myös antioksidantteja, jotka voivat auttaa vähentämään tulehduksia koko kehossa. Mansikoiden korkea kuitupitoisuus auttaa pitämään ruoansulatuselimistön toiminnassa ja alentaa samalla kolesterolitasoa. Jos etsit tapaa lisätä ravintoa ruokavalioosi mausta tinkimättä, sinun kannattaa ehdottomasti lisätä mansikoita viikottaiseen ruokavalioosi!

Onko mansikka tervellistä?

Onko mansikka terveellistä?

Mansikka on erittäin tervellistä. Mansikassa on runsaasti ravintokuituja ja C-vitamiinia. Kahdeksan mansikan annos sisältää enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini. Lisäksi siinä on runsaasti foolihappoa eli folaattia, joka toimii kehossa sydän- ja verisuonisairauksien sekä muistisairauksien riskin vähentäjänä. Folaatti myös lievittää uupumusta ja stressiä. Mansikka parantaa myös immuunipuolustusta.

Voiko mansikoita syödä joka päivä?

Voiko mansikoita syödä joka päivä?

Mansikoita voi huoletta syödä joka päivä. Parhaimpia olisivat kotimaiset luomumansikat ympäri vuoden. Mansikassa on runsaasti antioksidantteja. Mansikalla on lukuisia terveysvaikutuksia ja joka päivä syötynä mansikka vaikuttaa suotuisasti muistiin, immuunipuolustukseen, sydämen toimintaan ja stressinhallintaan.

Voiko mansikoita syödä liikaa?

voiko mansikoita syoda liikaa

Mansikoita mahdollisesti voi syödä liikaa, kuten mitä tahansa ruokaa liikaa syötynä voi jotain vaikutuksia olla. Ainakin vatsa voi tulla kipeäksi. Mutta yleisesti ottaen mansikan syöminen on terveydelle hyväksi. Voit huoletta syödä kolme desilitraa päivässä mansikoita ja enemmänkin. Riippuu tietysti ihmisen koosta, mikä kenellekin on liikaa, ja kuinka paljon napa vetää.

Onko mansikkakuume totta?

onko mansikkakuume totta

Mansikkakuume ei ole totta. Lääketieteessä kyseistä sairautta ei tunneta. Mansikkakuumeella kielenkäytössä tarkoitetaan liiallisesta mansikansyömisestä johtuvaa kuumetta ja pahoinvointia, mutta tämä on ainoastaan ihmisten keksimä termi.

Samankaltaiset artikkelit