Juustotarjotin – Mitä juustoja tarjottimelle?
Juustotarjotin tai juustolautanen on klassinen tapa ilahduttaa vieraita ja lisätä hienostuneisuutta mihin tahansa tilaisuuteen. Olipa kyseessä sitten illanistujaiset tai intiimi tapaaminen ystävien kanssa, on tärkeää tietää, millaisia juustoja juustotarjottimella pitäisi olla vieraille. Tässä artikkelissa tutustumme 8 parhaaseen juustotarjottimeen ja siihen, mitä juustoja ja muita aineksia ne sisältävät. Kun luet eteenpäin, saat myös vinkkejä juustoista ja mitä niistä ja niiden tarjoilusta tulee tietää.

Paljonko juustoa juustotarjottimelle? – Näin kokoat juustotarjottimen
Juustotarjottimelle varataan noin 200 – 250 grammaa juustoa per henkilö. Varsmista että tarjotin tai tarjottimet ovat tarpeeksi suuria. Juustot tykötarpeineen ja muine tarjottavineen vievät melko paljon tilaa. Juustoja pitäisi tarjottimella olla vähintään kolme mieluummin tietysti enemmän. 3-8 juustolajia on hyvä kattava valikoima juustoja.

Jokaiselle juustolle oma veitsi tai otin
Muista laittaa kaikille juustoille oma veitsensä, jotta aromit ja maut eivät mene sekaisin ja jos juustoja jää niitä on kivampi syödä myöhemminkin kun eivät ole tahriintuneita.

Mitä juustotarjottimen kanssa?
- Hedelmät – sekä kuivatut että tuoreet hedelmät – Päärynä, aprikoosi, persikka, viinirypäleet, omena, eri melonit kuten hunajameloni, cantaloupe ja verkkomeloni, luumu, granaattiomenan siemenet, viikuna sekä persimon
- Marjat – mansikka, kirsikka, vadelma, ananaskirsikka ja karhunvatukka. Suuremmat marjat käyvät yleensä paremmin kuin pikkumarjat. Myös kuivattuja marjoja voi laittaa esimerkiksi karpalot kuivattuna käyvät hyvin.
- Suolakeksit, piparkakut, hapankorput, ruisleipä palat, ruisnapit, patongin palat ja vaalea leipä
- Säilykkeet – Oliivit, kaprikset, säilyke artisokat, pikkukurkut eli cocktailkurkut, aurinkokuivattu tomaatti, marinoitu paprika ja pepperonipaprikat, pikkelöidyt pienet sienet, hillosipulit, säilyke- tai marinoitu valkosipulin kynnet
- Hillot, marmeladit ja hyytelöt – Viikunahillo, kirsikkamarmeladi tai -hyytelö, appelsiinimarmeladi, aprikoosimarmeladi, sitruunamarmeladi, mandariinihillo

Milloin juustot huoneenlämpöön?
Kun valmistelet juhlia tai illanviettoa / illanistujaisia mietit varmaan, että mikä on sopiva hetki nostaa juustot huoneenlämpöön eli jääkaapin uumenista esiin. Juustot huoneenlämpöön aina eri aikoina, riippuen juustosta. tuorejuustoja ei oteta ollenkaan huoneenlämpöön ennen tarjoilua, kun taas homejuustot ja muut “vanhat” kypsytetyt juustot otetaan noin 1-2 h tuntia ennen tarjoilua huoneenlämpöön.

Parhaat juustot juustotarjottimelle
Varmista että mahdollisimman juhlava juustotarjotin on mielessäsi kun rakennat juustotarjotinta. Kukaan ei halua syödä arkisia juustoja kuten pelkästään edamia, kermajuustoa ja emmentalia. Erityisesti “vanhat” juustot eli kauan kypsytetyt juustot ja erilaisissa olosuhteissa tehdyt (kuten luolissa) juustot tarjoavat mielenkiintoisia makuelämyksiä eivätkä jätä ketään kylmäksi. Esittelemme ohessa parhaat juustot juustotarjottimelle.

Juhlava juustotarjotin
Juhlava juustotarjotin on runsas, värikäs ja moniulotteinen. Siinä on monenlaisia juustoja, sekä mietoja että väkeviä, ja muut tarjottavat on mietitty suhteessa niihin. Myös viini sopii juustojen juuri kyseisten kanssa.

Aloittelijan Juustotarjotin – Basics
Jos etsit jotain yksinkertaista peruskamaa juustotarjottimelle, mutta tyylikkäästi herkullista, kokeile Basics-tarjotinta. Se sisältää cheddaria, brietä, sinihomejuustoa, goudaa, italialaista provolonea ja parmesaania. Sisällytä myös mukaan joitakin hedelmiä, kuten omenoita tai viinirypäleitä sekä suolaisia pikkupurtavia kuten oliiveja ja suola-hunajapähkinöitä antamaan sille pirteää makua, väriä ja eloisan ilmeen. Voit vaihtaa tietysti jonkin juuston toiseen ja silti tarjottimessa pysyy ryhti.

Juustotarjotin – Välimerellinen
Tässä juustotarjottimessa on tuulahdus Välimerta, Kreikkaa, Espanjaa ja Italiaa. Se koostuu fetajuustosta, vuohenjuustosta, Manchegosta, Ricotta salatasta ja Kasserista. Välimerellisen teeman täydentämiseksi lisää mukaan tietysti erilaisia oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja, päärynää, melonisiivuja esim hunajamelonia tai verkkomelonia. Myös kaprikset ja yrtit sopivat Välimeren ruokavalioon.

Juusto tarjotin – Italialainen
Tämä juusto tarjotin sopii niille, jotka pitävät perinteisemmistä mauista. Se sisältää jännittävät ja voimakkaat Asiago fresco, Fontina val d’aosta, Grana padano tai Parmigiano reggiano sekä Gorgonzola, täyteläinen sinihomejuusto. Italiasta voidaan ottaa myös Bufala Mozzarella juusto tarjottimelle, se on pehmeä ja mieto vastapainoksi muille juustoille. Tarjoile tämä tarjotin italialaisten leipätikkujen tai keksien kanssa, lisänä eri oliiveja, hunajamateleita ja viinirypäleitä. Myös luumut sopivat hyvin tälle tarjottimelle. Puolita osa luumuista, varmista että eivät ole ylikypsiä vaan napakoita.

Juustotarjotin Ranskalainen
Tämä on täydellinen Ranskaa rakastaville. Tarjolla on Camembert de Normandie (pehmeää lehmänmaitojuustoa), Comte (kypsytettyä kovaa juustoa), Roquefort (sinistä homejuustoa, lampaanmaitojuustoa) ja Morbier (puolipehmeää lehmänmaitojuustoa). Tarjoile rapeiden patonkiviipaleiden, säilyke artisokkien, viikunahillon tai viikuna lohkojen, periskan siivujen sekä marinoitujen valkosipulin kynsien ja mini kurkkujen (cocktailkurkut) kera. Tämä tarjotin on täydellinen niille, jotka rakastavat rohkeita ranskalaisia makuja.

Juustotarjotin Brittiläinen
Peribrittiläinen ihana juustotarjotin sisältää cheddaria (tietenkin!), Wensleydalea (mureneva valkoinen lehmänmaitojuusto), Double Gloucesteria (oranssin värinen puolikova lehmänmaitojuusto), Red Leicesteriä (miedon makuinen puolikova oranssin värinen lehmänmaitojuusto) sekä viimein iki-ihana Blue Stilton joka on mahtavan täyteläinen sinihomejuusto. Tarjoile tämä lautanen suolakeksien / vesikeksien (water bisquits) kera, niin saat todellista brittiläistä tunnelmaa. Lisänä lautasella on karpalohilloa tai kirsikkamarmeladia, viikunalohkoja, hunajamateleita tai saksanpähkinöitä sekä persikkaa ja kirsikoita.

Juustotarjotin Espanjalainen
Tapaksia rakastaville ei ole mitään parempaa kuin espanjalaisvaikutteinen juustotarjotin. Tässä tarjottimessa on Manchego (puolikova lampaanmaitojuusto), Tetilla (pehmeä kermainen lehmänmaitojuusto), Cabrales (sinisuoninen lehmän-, lampaan- ja vuohenjuustoseoksesta tehty homejuusto) ja Majorero (kiinteä vuohenmaitojuusto). Tarjoa tällä juustotarjottimella oliiveja, pikkuisia kurkkuja, päärynää ja aprikoosia, paahdettuja manteleita, tuoreita leipäpaloja ja paahdettuja Piquillo paprikoita.

Juustotarjotin Hollantilainen
Juustotarjotin Hollannista koostuu seuraavista: Gouda (puolikova lehmänmaidosta valmistettu kellertävä juusto) tai goudan tilalle laadukas Boerenkaas (käsintehty lehmän-, lampaan- vuohen- tai puhvelinmaidosta, sisältää usein myös mausteita kuten yrttejä ja kuminaa), Leerdammer (kiinteä kermainen kellertävä lehmänmaidosta valmistettu juusto) tai Maasdammer (puolikova kermainen kellertävä lehmänmaidosta valmistettu emmental tyyppinen juusto) sekä mahdollisesti Roomano (voimakkaampi juusto jota on vaikea löytää Suomesta). Tämä juustotarjotin on melko mieto ja sopii myös aloitteleville juustonystäville. Tarjoile tuoreen vaalean leivän tai pretzeleiden kanssa, sekä lisänä piparkakkuja, mansikoita, pinjansiemeniä, lakritsia (hollantilaiset syövät eniten lakritsia maailmassa), oliiveja ja cocktailkurkkuja.

Juustotarjotin Suomalainen
Suomalaisella juustotarjottimella on oltava Aura juusto Valio (murukoloinen sinihomejuusto), leipäjuusto (useita valmistajia), Keisarinjuusto Juustoportti (kittijuusto, kypsytetty vuohen- ja lehmänmaito juusto), Waldemar Kuttucheddar Kolatun juustola (kova täysrasvainen vuohenmaito -cheddarjuusto), Emmental punaleima Valio sekä munajuusto (ilves esim). Tarjoile herkullinen suomalainen juustotarjotin piparkakkujen, hapankorpun, suolakeksien tai vaaleiden leipäpalojen, lakkahillon tai tyrnihillon ja mansikoiden (kotimaisten) kanssa.

Johtopäätös Juustotarjotin – Mitä juustoja juustotarjottimelle?
Olipa tilaisuutesi millainen tahansa, on aina saatavilla täydellinen juustolautanen tai juustotarjotin – perinteisistä italialaisista tarjottimista pohjoismaisiin – joten kokeile kunnes löydät oikean yhdistelmän, joka miellyttää sinua. Äläkä unohda, että juustojen esittelyllä on yhtä paljon merkitystä kuin maulla, kun luot oman mestariteoksesi ja onnistuneen illanvieton!