perunan terveellisyys ja ravintoarvo vegefrendit

Perunan terveellisyys ja ravintosisältö

Peruna on yksi maailman eniten kulutetuista kasviksista. Sillä on ainutlaatuinen maku ja monipuolisuus, joka tekee siitä suositun sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin. Mutta entä sen ravintoarvo? Tässä artikkelissa selvitämme ovatko perunat terveellisiä, mitä vitamiineja ja kivennäisaineita ne sisältävät ja 13 perunan terveyshyötyä, joista et ehkä ole ollut tietoinen. Perunaa ei usein pidetä terveysvaikutteisena elintarvikkeena, mutta se on itse asiassa erittäin ravinteikas juures, joka sopii myös laihduttajalle hyvin. Lue eteenpäin niin tiedät onko perunassa vähemmän rasvaa kuin mansikassa, ja kannattaako perunan syöminen pastaan verrattuna.

Peruna ravintosisältö

100 g perunaa sisältää (Peruna, kuorineen keitetty, suolaton)

 • Energia 64 kcal
 • Rasva 0,1 g
 • Tyydyttynyt 0,1 g
 • Kertatyydyttymätön 0,1 g
 • Monityydyttymätön 0,1 g
 • Hiilihydraatti 13,2 g
 • Sokeri 0,5 g
 • Proteiini 1,6 g
 • Suola 0,0 g
 • Kuitu 0,8 g

Peruna terveysvaikutukset – onko perunat terveellisiä?

Perunalla on runsaasti hyviä terveysvaikutuksia. Peruna sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten C-vitamiinia, kaliumia, rautaa, B6-vitamiinia, magnesiumia, fosforia, sinkkiä, folaattia ja ravintokuitua. Ne sisältävät myös proteiinia ja terveellisiä hiilihydraatteja, jotka antavat energiaa, jotta kehosi jaksaa koko päivän.

perunoiden terveysvaikutukset - ovatko perunat terveellisiä? Vegefrendit
Perunoita omasta maasta, mikä sen parempaa

Itäneitä perunoita ei saa syödä, myöskään vihreitä perunoita ei kannata syödä, sillä ne kummatkin sisältävät myrkyllisiä yhdisteitä.

Peruna kalorit – peruna kuorittu keitetty vs. kuorineen keitetty

Perunat kannattaa keittää kuorineen, sillä kuorituissa keitetyissä perunoissa on enemmän kaloreita ja vähemmän ravintoaineita kuin kuorineen keitetyissä. Peruna, kuorineen, keitetty, suolaton on ainoastaan 64 kaloria / 100 g. Verrattuna: Peruna kuorittu keitetty 75 kcal / 100 g. Proteiinia kuoritussa keitetyssä perunassa on 1,9 g ja kuorineen keitetyssä 1,6 – 1,7 g sadassa grammassa.

Peruna – uusi

Uusi peruna, se on käsite suomalaisessa kesässä. C-vitamiini on uusien perunoiden antia eniten. Vanhoissa perunoissa ei sitä niin paljon ole kuin uusissa.

uusi peruna varhaisperuna neitsytperuna Vegefrendit
Suomalainen perinneruoka

Peruna ja laihdutus

Moni miettii: Lihottaako peruna? Peruna sopii laihduttajalle hyvin, toisin kuin yleensä uskotellaan. Vertailuna lue alta: riisi ja pasta kalorit verrattuna peruna kalorit.

Perunat sisältävät vähän kaloreita ja runsaasti ravintoaineita, muun muassa kaliumia, C-vitamiinia ja B-vitamiineja.

Perunassa on vähemmän rasvaa kuin mansikassa

Perunassa on vähemmän rasvaa kuin mansikassa ja kaloreita huomattavasti vähemmän kuin riisissä ja pastassa.

Peruna vs. pasta ja riisi – Peruna voittaa, tietty!

Suomessa pasta ja riisi ovat vallanneet alaa perunalta ruokapöydästä. Sinänsä harmi koska peruna on sentään lähiruokaa ja siinä on myös vitamiineja, joita kilpailijoissa ei ole. Erikoista on myös että moni luulee perunan olevan erityisen lihottavaa ja syö riisiä tai pastaa tilalla. Pastassa ja riisissä kuitenkin on paljon enemmän kaloreita kuin perunoissa. Peruna sisältää: Peruna, kuorineen, keitetty, suolaton on ainoastaan 64 kaloria / 100 grammassa kun taas riisissä on 102 kaloria / 100 grammassa, pastassa taas on häpeälliset 337 kaloria / 100 grammassa. Kannattaakin miettiä mitä suuhunsa laittaa jos laihduttaa. Riisi on myös sikäli epäterveellistä, että siitä on useasti löytynyt myrkkyjä, joita ruuassa ei kuulu olla.

perunat vastaan pasta ja riisi vegefrendit
Peruna on kunkku – Se on suomalainen lähiruoka, jota saa luomuna

Peruna hiilihydraatit: Hiilihydraatteja perunoissa on melko paljon, mutta riisissä niitäkin on enemmän, pastassa suunnilleen saman verran kuin perunassa. Joten mitä tästä päättelemme? Mikä näistä kolmesta mahtaa olla terveellisin vaihtoehto?

Herkullisen perunan monet terveyshyödyt

Perunan ravintoarvo – Mitä peruna sisältää?

Perunaa ei usein pidetä terveysvaikutteisena elintarvikkeena, mutta se on itse asiassa erittäin ravinteikas juures. Lue Fineli peruna kuorittu keitetty ja Fineli kuorineen keitetty.

Peruna terveellisyys – 13 terveyssyytä, miksi sinun pitäisi syödä enemmän perunaa:

 • Se on hyvä valinta ihmisille, jotka yrittävät laihtua tai pitää painonsa terveenä.
 • Perunat sisältävät runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten kaliumia, C-vitamiinia ja magnesiumia.
 • Tehostaa vastustuskykyä: Se auttaa vahvistamaan immuniteettia torjumalla infektioita.
 • Perunat voivat auttaa säätelemään verensokeria ja parantamaan insuliiniherkkyyttä.
 • Perunat voivat auttaa vähentämään sydänsairauksien ja aivohalvauksen riskiä.
 • Perunat voivat auttaa suojaamaan syövältä, varsinkin violetit perunat.
 • Perunoissa on runsaasti antioksidantteja, jotka voivat suojata soluja vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta
 • Perunat ovat hyvä kaliumin lähde, joka voi auttaa säätelemään verenpainetta
 • Perunoissa on runsaasti C-vitamiinia, joka voi vahvistaa immuunijärjestelmää ja auttaa torjumaan infektioita
 • Perunat ovat hyvä B-vitamiinien, kuten tiamiinin, niasiinin ja folaatin, lähde. Näillä vitamiineilla on tärkeä rooli energia-aineenvaihdunnassa ja solujen toiminnassa
 • Perunankuoret sisältävät kuitua, joka voi auttaa ruoansulatuksessa, painonhallinnassa ja ruoansulatuskanavan terveyden ylläpitämisessä.
 • Perunat ovat gluteenittomia, joten ne ovat hyvä vaihtoehto gluteeniyliherkkyydestä tai -allergiasta kärsiville
 • Peruna on myös hyvä kasviproteiinin lähde, sillä se sisältää proteiinia 1,9 g/100 g.

Peruna terveellisyys – Johtopäätös

Kuka olisi uskonut, että jokin niin herkullinen kuin peruna voi olla myös niin ravitsevaa? Kuten kävi ilmi, on vielä paljon opittavaa siitä, kuinka hyödyllisiä perunat todella ovat, immuniteetin vahvistamisesta anemian ehkäisyyn. On selvää, että perunoiden sisällyttäminen viikottaiseen tai edes kuukausittaiseen ruokavalioon on avainasemassa niiden terveyshyötyjen hyödyntämisessä. Etsitpä sitten tapaa lisätä ravintoaineiden saantia tai vain tyydyttää herkullisen ruuan himoa, lisäämällä maukkaita perunoita aterioihisi, tuo asia onnistuu. Joten anna mennä – kaiva kaupasta mukaasi herkullisia perunoita jo tänään!

Samankaltaiset artikkelit