Ruokaa takassa – Takka – Kokkaaminen
Miten olisi: Ruokaa takassa? Takkaruoka on aivan erityisen makuista ja tunnelmallista syödä. Myös avotakka sopii kokkaamiseen. Avotuli on mahtava alkukantainen elementti kodissa. Takat eivät ole vain kodin lämmittämiseen, vaatteiden kuivaamiseen ja tunnelman luomiseen. Niissä voi valmistaa myös hyvää ruokaa. Mikä parasta ruoka valmistuu näiden kaikkien muiden ohella. Ruokia on takka kokkaamiseen runsaasti ja se on erittäin ekologista ja taloudellisesti kannattavaa. Lisäksi se on hauskaa ja inspiroi kokeilunhalua. Lue lisää takassa kokkaamisesta ja saa hyviä vinkkejä aiheesta. Tässä artikkelissa kerromme kaikesta mitä sinun pitää muistaa takassa ruuan laittamisesta ja siihen liittyvistä asioista. Tunnelmallista takkakokkaamista ja ihania hetkiä takan edessä, tule mukaan!
Takassa tehty ruoka maistuu aivan tietynlaiselta
Takassa tehty ruoka on hyvää. Tuli antaa siihen oman arominsa ja ajatus tulella valmistamisesta kiehtoo mieltä. Tulella tehty ruoka on alkukantaista ja hienoa.
Tuhka – Ruoka
Muualla maailmassa kokataan paljon myös tuhkan kanssa. Suomessa tämä jokseenkin tuntematon tapa ainakin nykyään. Mutta sitäkin kannattaa kokeilla. Gourmet ruokia tehdään tuhkan avustuksella, Michelin ravintolat valmistavat ruokaa tuhkaa käyttäen. Erityisesti juuresten kuten punajuuren ja piparjuuren kanssa tuhka on hyvää, myös sipuli ja juusto maistuvat erinomaisilta tuhkan kanssa.
Takkakokkaaminen on taloudellisesti kannattavaa
Samalla kun lämmität taloa, niin kokkaa päivän tai illan ruuat. Myös sähkökatkosten aikaan takka on oiva apuri. Saat siitä lämpöä ja ruokaa. Nykyisten sähkönhintojen ollessa voimassa, on takka myös erittäin taloudellinen ja turvaa antava.
Tulta on ihana tuijottaa
Katse jää tuleen. Talvella takan edessä on ihana istua ja tuijottaa vain. Siihen saattaa unohtua pitkiksi ajoiksi tuijottamaan, eikä oikein tiedä miksi. Se on varmasti jokin alkukantainen elementti sisällä ihmisessä. Takkatuli luo myös viihtyisyyttä ja kodikkuutta, jota ei saa mistään muusta.
Ruuan valmistaminen takassa kotona
Ihanaa, että kotona on takka. Ihanaa, että se luo lämpöä ja tunnelmaa, mutta ihana on myös että samalla voi tehdä aivan erityistä ruokaa siinä avoimessa tulessa. Ruuan valmistaminen takassa kotona on helppoa kunhan siihen jaksaa hieman perehtyä ja ostaa muutamia välineitä, vaikka kirpputorilta. Erityisen hyviä vanhoja patoja ja vuokia ym saa edullisesti käytettyinä.
Astiat ja ruuanlaittovälineet avotulelle
Takkaan kannattaa varata omat välineensä, joita ei käytä muualla talossa. Ne nokistuvat ja hiiltyvät ja niitä ei kannata käyttää enää muualla talossa. Ne tekevät mustia tahroja muualla. Takkakokkaamiseen kannattaa ostaa vaikka kirpputorilta laadukkaita valurautaisia paistinpannuja, patoja ja kattiloita, ruostumattomasta teräksestä ja raudasta valmistettuja vuokia ja keraamisia vuokia, jotka kestävät kovaa kuumuutta.
Lastoja, kauhoja, isoja lusikoita ja haarukoita voi varata takalle ihan omiaan. Niitä voi säilyttää erillisessä laatikossa omalla hyllyllään. Lisäksi tarvitset pannulappuja ja käsineitä vuokien pois ottamiseen takasta. Ne mustuvat käytössä, niin ettei niitä kannata käyttää enää muualla talossa.
Lisäksi kannattaa hommata jostain jalallinen ritilä, jos takassa ei sellaista vielä ole. Voi ostaa myös aidon kivisen tason takkaan. Siinä voit paistaa helposti pizzoja ja vaikka Naan-leipiä ja muita etnisen keittiön leipiä ja leivonnaisia.
Erilaisia rautaisia koukkuja ja kannattimia voi ostaa padoille. Pataruuat ja puurot sopivat hyvin takassa tehtäviksi koska niiden valmistaminen on käytännössä pelkkää hauduttamista.
Myös halsteri kannattaa ostaa. Niitä saa edullisesti halpahalleista. Halsteri on eräänlainen kaksoisritilä, jonka välissä perinteisesti on halstrattu kaloja, mutta siinä voi halstrata kaikkea muutakin, kuten juureksia, sieniä, juustoja ja lihankorvikkeita.
Tarvittavat välineet takka -ruuanlaittoon
- Valurautainen paistinpannu
- Valurautainen pata
- Jalallinen valurautapata
- Patakoukkuja ja itsekseen seisovia koukkuja
- Keraaminen tai savivuoka joka kestää tulta
- Teräsvuokia, ruostumattomasta teräksestä
- Pitkiä haarukoita, lusikoita ja veitsiä
- Teräksinen lasta
- Teräksinen kauha tai iso lusikka
- Ottimet tai pihdit, jotka kestävät tulta
- Patalappuja ja käsineitä
- Pannunalusia, jotka kestävät kovaa kuumuutta
- Ritilä – jalallinen
- Halsteri
- Pizzakivi tai uunikivi joka on aitoa kiveä ja kestää tulta
Avotakassa voi valmistaa ruokaa
Oli sinulla sitten avotakka tai varaava pystytakka, niin siinä onnistuvat monenlaiset ruuat. Takan ei siis tarvitse olla varaava, kuten monissa lähteissä väitetään.
Voit valmistaa ruokaa joko tulella, hiilloksessa tai sitten takan sammumisen jälkeen jälkilämmössä. Se riippuu täysin siitä, mitä ruokaa olet tekemässä. Takkareseptit riippuvat sinusta ja siitä millaisista ruuista yleensä pidät. Itse pidän intialaisesta ruuasta ja se valmistuu hienosti sekä hiilloksella että takan jälkilämmössä. Katso video tästä omasta intialaisen kasviscurryn valmistamisesta avotakassa.
Mitä ruokia takassa?
Erityisesti mieluisia ovat pataruuat, joissa on kasviksia ja juureksia, paahdetut perunat ja takkajuurekset, pizza, sienipiirakat, erilaiset kiusaukset kuten seitankasviskiusaus ja tietysti kasvismakkaroiden grillaus sekä täytettyjen herkkusienien ja paprikoiden paahtaminen tai grillaus. Takassa voi tehdä tyyliin: slow cooking (kuten padat ja vuokaruuat) tai sitten fast food, jolloin teet nopeasti esimerkiksi pizzan täi lämpimät leivät myös normikeittämistä voit tehdä jälkilämmössä sekä kuuman hiilloksen aikaan kuten keitot, kastikkeet ja muhennokset.
Ruokia takassa
- Gratiinit
- Keitot
- Padat
- Vuokaruuat
- Kiusaukset
- Puurot
- Täytetyt kasvikset ja sienet: paprikat, munakoisot ja kesäkurpitsat sekä täytetyt herkkusienet
- Lämpimät voileivät ja patongit
- Pizzat
- Hampurilaispihvit ja murekkeet
- Piirakat
- Leivonnaiset kuten leivät, kakut ja pikkuleivät
- Kuumat juomat kuten yrtti-, marja- ja kasvishaudukkeet
- Nokipannukahvit
- Vihreä tee
- Kuuma inkiväärijuoma
- Mustaherukkajuoma
- Glögi
- Rommitoti
Takassa kokkaaminen ja oppiminen
Oppiminen on se juttu takkakokkaamisessa ja resepteissä. Takassa kokkaaminen vaatii oppimishalua, vaivannäköä ja aikaa. Se on toisaalta erittäin antoisaa ja luovaa. Jokainen kerta on erilainen, mikä on ihan mahtavaa. Kuinka paljon muistat ruuanlaitosta keittiössäsi tavallisella liedellä ja uunilla? Et varmaan paljonkaan. Mutta kun takassa tekee ruokaa, niistä muistaa melkein jokaisen kerran, mitä on laittanut ja miten se on sujunut.
Kannattaa vaikka kirjoittaa ylös jos ei muuten muista, millainen tuli oli, kuinka kauan tulta oli poltettu ja missä vaiheessa hiillos oli kun ruoka laitettiin takkaan, kuinka kauan ruuan kypsyminen kesti ja millaista siitä tuli. Varsinkin avotakassa nämä asiat kannattaa oppia, sillä avotakassa kokkaamisesta ei ole kovin paljon tietoa saatavissa. Voit siis kirjoittaa ylös tärkeimpiä asioita takkakokkaamisestasi, jotta oppimisprosessisi etenee.
17 tapaa valmistaa ruokaa takassa
- 1. Paahtaminen: Voit paahtaa takassa ruokia, vihanneksia, juureksia kuten perunoita ja myös jälkiruokia. Tarvitset vain vartaan tai tulenkestävän paistinpannun.
- 2. Paistaminen: Voit leipoa leipää, piirakoita, keksejä ja kakkuja takassa. Tarvitset vain uuninkestävän astian. Katso että hiillos on sopiva, ei liikaa eikä liian vähän.
- 3. Grillaaminen: Voit grillata lihaa ja vihanneksia ritilällä hiilloksen päällä.
- 4. Paistaminen: Voit paistaa ruokaa valurautapannulla takassa.
- 5. Keittäminen: Voit keittää vettä, perunoita tai keittoa kattilassa.
- 6. Höyryttäminen: Voit höyryttää kasviksia, tamaleita ja nyyttejä takan kestävässä kattilassa höyrytysritilällä hiilien yllä.
- 7. Kivitasolla paistaminen (pizzakivi joka kestää kuumuutta ja on aito kivi), voit ostaa takkaan kivisen tason, jolla paistat esimerkiksi pizzoja.
- 8. Flambeeraus: Voit flambeetata hedelmät, ruuat ja jälkiruoat liekillä kaadetussa konjakissa tai rommissa.
- 9. Savustaminen: Voit savustaa kasviksia, kalaa, juustoa ja pähkinöitä ripustamalla ne hiilien yläpuolelle savustuspussiin tai käyttämällä pientä savustuslaatikkoa.
- 10. Jälkilämmössä kypsyttäminen: Takan jälkilämmössä, oli se avotakka tai varaava saa hyvin valmisttua esimerkiksi kasviskeitot kuten juuressosekeiton, erilaiset kaalikeitot, tomaattikeiton ja hernekeiton.
- 11. Vaahtokarkkien paahtaminen:Voit paahtaa vaahtokarkkeja vartaissa liekkien yllä.
- 12. Lämmittäminen: Valmiin ruuan tai säilykkeiden, kuten keiton tai papujen lämmittäminen tulen edessä tai sen lähellä.
- 13. Mausteiden käsittely. Mausteiden käsittely kuten pippurisiemenien, neilikan, aniksen siemenien, fenkolinsiemenien, kardemumman palojen jne, taivuttelu vapauttaa niiden eteeriset öljyt ja tekee niistä voimakkaampia ja aromaattisempia, kun niitä käytetään ruoanlaitossa.
- 14. Kuivaaminen. Takka tarjoaa hyvän ilmankierron yrttien, marjojen, chilipippurien ja hedelmäviipaleiden kuivaamiseen.
- 15. Kandeeratut hedelmät. Takka sopii myös erinomaisesti kandeerattujen hedelmien valmistamiseen.
- 16. Aurinkokuivaus: Miten olisi aurinkokuivattuja tomaatteja takassa. Voisit kokeilla tomaattien kuivaamista “auringossa” takan lähellä voimakkaan maun saamiseksi.
- 17. Halstraus. Voit halsterissa halstrata esimerkiksi juureksia, kasviksia, juustoja ja lihankorvikkeita. (Halsteri on kaksoisritilä, jonka välissä yleensä halstrataan kaloja). Ihania halstrattuja parsoja tai maitohorsman juuria kannattaa halstarata kesällä kun ne ovat satokauden kasviksia.
Ruokaa takassa yhteenveto
Nyt kun tiedät, mitä kaikkea ja miten takassa voi tehdä ruokaa niin ryhdy luovaksi ja nauti herkullisista aterioista, jotka on valmistettu suoraan kodikkaan takan edessä tänä talvena!