Dippi

Dippi – itse tehty – Maailman parhaat dipit!

Dippi ja illanistujaiset on ihan must – dippikastike on tärkeää kun mietitään juhlia ja illanistujaisia sekä niiden naposteltavia, sipsejä, nachoja ja pikkupurtavia, myös dippikasvikset tarvitsevat dippikastikkeen. Dipit voi ja kannattaa tehdä itse alusta alkaen! Tarjoa vieraillesi itsetehty dippi niin saat kiitosta ja kaikki pikkupurtavat ja sormisyötävät kohoavat uudelle levelille. Tässä artikkelissa on vinkkejä erittäin terveellisistä dipeistä ja niiden aineksista maailman herkullisimpiin itsetehtyihin dippeihin. Lue eteenpäin niin opit todella tekemään maailman parhaita dippejä ja unohdat ne keinotekoiset sokerilla höystetyt pussidipit mitä kaupoissa dippien nimellä myydään.

Dippejä jokaiselle ja monenlaisista aineksista

Dippi valmistuu yhtä hyvin kermaviilistä, ranskankermasta, jogurtista ja myös vegaanisista vastaavista. Vieläkin terveellisempiä dippejä voit tehdä kasviksista, siemenistä ja pähkinöistä itse sekoittaen. Tehosekoittimessa saat maailman terveellisimmän dipin jos haluat! Lue niin opit salaisuudet tehdä paras dippi maailmassa!

Dippi sipseille – Sipsit ja dippi yhdistelmäherkku

Dippi sipseille, mikä sitten olisi paras? Sipsit ja dippi on käsite nykyään. Moni tekee aina dipin sipseille ja muille snakseille. Dippi kannattaa siis tehdä itse jotta saa parhaan.

Ohessa muutama mahtava dippi sipseille:

Pehmyt ja tulinen chili-suolakurkku-paprika-ranskankerma dippi sipseille

Hyvä sipsidippi syntyy täyteläisestä ranskankermasta ja kermaviilistä. Nämä kaksi sekoitetaan.
Joukkoon aivan pieneksi kuutioitua suolakurkkua (ei etikkakurkkua), paprikaa ja punasipulia, chilirouhetta maun mukaan, kuivattu yrttisekoitus (ranskalainen tai italialainen) ripaus. Jos pidät tulisemmasta laita chilirouhetta enemmän ja lisäksi jalapenokastiketta muutama tippa. Jos suolaa ei ole tarpeeksi ripauta lisää. Kasvisten pitää olla aivan pikkuista kuutioita. Nauti tämä sipsien kera.

Juustodippi sipseille – herkullinen ja runsas

Pohjaksi juustodippiin perunalastujen kanssa otetaan tuorejuusto esim ruohosipuli-tuorejuusto plus kermaviili, jotka sekoitetaan yhteen. Joukkoon raastetaan englantilaista cheddar juustoa tai italialaista pecorino juustoa. Raasta juusto aivan pieneksi. Lisätään sipulijauhetta tai tuoretta ruohosipulia pilkottuna. Lisää ripaus suolaa jos juustot eivät ole tarpeeksi suolaisia. Nauti erilaisten sipsien kera.

Oliivi – fetadippi sipseille

Välimerellinen dippi sipseille sisältää runsaasti oliivia, sipulia ja fetajuustoa. Sekoita kermaviiliin murskattu feta, aivan pieneksi pilkotut oliivi ja sipuli. Lisää Välimeren kuivattuja yrttejä. Tiputa joukkoon noin ruokalusikallinen puristettua sitruunan mehua.

Raejuusto – Jogurtti – kaprisdippi rasvanpolttoon itsetehtyihin sipseihin

Tee sipsit itse uunissa kahdella pellillä. Siivuta lehdenohueksi joko juustohöylällä tai vihannesleikkurilla, voit tehdä ikäänkuin-sipsejä myös esim juureksista. Juureslastut ajavat saman asian kuin sipsit ja sopivat mainiosti dippailuun. Dippi omatekoisille sipseille: Purkki raejuustoa sekoitetaan kevytjogurttiin, kreikkalainen tai turkkilainen. Lisää kapriksia ja pieneksi kuutioitua punasipulia. Mausteiksi sopivat sipulijauhe, valkosipulijauhe, chili, mustapippuri ja yrtit. Muista myös suola. Lue täältä lisää herkullisia reseptejä Rasvanpoltto ruokavalioon.

Vegaaninen dippi

Vegaaninen dippi voi olla yhtä aikaa täyteläinen, värikäs ja rohkeasti maustettu. Kun yhdistät paahdettuja kasviksia, papuja tai siemeniä eri mausteisiin, lopputulos on maukas lisuke, joka sopii yhtä hyvin kasviksille, leivälle kuin sipsienkin kylkeen.

1. Savuinen papudippi
Huuhtele purkillinen mustapapuja ja soseuta ne tehosekoittimessa. Lisää joukkoon lusikallinen chipotle-chilitahnaa, limetin mehua ja kourallinen tuoretta korianteria. Lopputulos on kermaisen pehmeä ja saa savuista potkua chilistä – täydellinen tortillojen kanssa.

2. Paahdettu punajuuri–pähkinädippi
Kuori ja lohko pari punajuurta, valele ne oliiviöljyllä ja paahda uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Laita punajuuret tehosekoittimeen saksanpähkinöiden, valkosipulin, balsamicon ja ripauksen kuminansiemeniä kanssa. Soseuta tasaiseksi ja mausta suolalla. Tuloksena on syvänpunainen, makeansuolainen ja pähkinäinen dippi, joka on herkullinen ruisleivän päällä.

3. Bataatti–tahini–inkivääridippi
Kypsennä bataatti uunissa pehmeäksi ja anna jäähtyä hetki. Kaavi sisus kulhoon ja sekoita joukkoon tahinia, raastettua tuoretta inkivääriä ja limetin mehua. Soseuta sileäksi ja tarkista maku. Dipissä yhdistyvät bataatin makeus, tahinin täyteläisyys ja inkiväärin raikas potku – se sopii loistavasti falafelien ja pitaleivän kylkeen.

Vegaaninen dippi ei ole vain korvike, vaan täysin oma elämyksensä. Kun käytät rohkeita makuja, jokainen dippi voi yllättää vieraat täysin uudella tavalla.

Valkosipulidippi

Valkosipulista saat tajunnanräjäyttävän dipin kunhan muistat laittaa valkosipulia tarpeeksi. Lisää valkosipulia mihin tahansa niin saat herkullista (siis jos pidät valkosipulista).. Voit laittaa valkosipulin myös jauheena niin se ei ole ihan niin voimakas kuin juuri puristettu valkosipulin kynsi. Ota kermaviili, ranskankerma, jogurtti tai vegaaniset vastaavat, lisää valkosipulia rutkasti ja sopiva määrä suolaa, niin sinulla on jo käsissäsi dippi joka on parempi kuin kaupan dippijauhe, ehdottomasti.

valkosipuli dippi vegefrendit
Valkosipuli tekee mistä vaan ruokaisan

Dippiin sopivat mausteet:

Riippuen mieltymyksistäsi tässä listassa on vinkkejä parhaista mausteista joita dippiin voit lisätä. Pohjana siis joko itse tehty pähkinä tai siementahna, jogurtti, kermaviili tai ranskankerma.

dippi persilja vegefrendit
Persilja on upea mutta ei niin arvostettu dipeissä

Paprika jauheena tai raastettuna tuoreena

Savupaprika jauhe

Sinapinsiemenjauhe tai rouhe

Keltasipuli joko pikkuiseksi silputtuna tai jauheena

Chilipippuri jauhe tai rouhe

Jalapeno rouhe tai jauhe

Turkinpippuri paloiteltuna

Viherpippuri

Cayennepippuri

Mustapippuri

Valkopippuri

Suola tietysti

Yrtit dippikastikkeeseen:

yrtit dippikastikkeeseen
Yrttejä kannattaa kokeilla luovasti dippeihin esim salvia on loisto

Valkosipuli joko puristettuna, tai kuivattuna rouheena tai jauheena

Ruohosipuli

Tilli

Tilli dippi kastike
Tilli ja sitruuna ovat raikkaita ja ihania dippikastikkeen aineksia

Persilja

Timjami

Salvia

Basilika

Oregano

Rosmariini

Rakuuna

Kasvikset dippiin:

Kukkakaali muruina

Parsakaaliraaste

Piparjuuri raastettuna

Oliivi pieninä paloina

Suolakurkku paloina

Kapris kokonaiset pienet kaprikset ja paloina isot kaprikset

Tomaatti pikku paloina tai murskattuna

Aurinkokuivattu tomaatti palat

Palsternakka raaste

Paahdettu punajuuri

Sipuli pikku kuutioina

Maa-artisokka raasteena

Pepperonipaprika – pikkuisina paloina

Tuore kurkku raatseena tai pikkupaloina

Hedelmien mehut, -murskat ja -palat dippikastikkeeseen:

Guacamole dippi avokado
Guacamole on ihanaa

Avokado

Sitruuna

Lime eli limetti

Appelsiinimehu

Omenamehu

Mangon mehu ja hedelmäliha

Ananasmehu

Omena

Päärynä

Viikuna

Muut ainekset dippiin:

Tattijauhe

Sienet pikkupaloina – suolasienet ja paistetut

Valmiit kastikkeet ja tahnat dippiin:

Pesto

Sriracha-kastike

Chilitahna ja chilikastike

Piri piri

Majoneesit

Hummus

Tahini

Harissa

Juustot dippikastikkeeseen:

juustodippi vegefrendit
Juustot dipeissä tuovat herkullisuutta ja rasvaisuutta

Perusjuusto kuten edam tai kermajuusto raasteena tai ihan pienenä mössönä

Cheddarjuusto

Gouda

Aurajuusto

Manchego juusto

Parmesaani juusto

Pecorino juusto

Eri homejuustot esimerkiksi Gorgonzola tai Blue Stilton

Raejuusto

Murennettu halloumi

Murennettu feta juusto

Koskenlaskija juusto

Olympia juusto

Dippipohja:

pähkinät ja siemenet dippi pohja
Pähkinöistä ja siemenistä saa aidon vegaanisen ja terveellisen pohjan dippiin

Pähkinätahna tehosekoittimessa: Hasselpähkinä, cashew, saksanpähkinä, pekaanipähkinä ja maapähkinä

Kasvis- ja juurestahnat tehosekoittimessa eli smoothiekoneessa: lanttu, porkkana, peruna, maa-artisokka, mukulaselleri, retiisi, palsternakka

kasvisdippi vihannesdippi
Monenlaisia tahnoja eli dippejä kasvikunnan aineksista

Siementahnat kuten pinjansiemen, auringonkukansiemen, kurpitsansiemen ja hampunsiemen

Vilja- ja pseudoviljatahnat: kvinoa ja hirssi – sekoita tahnaksi tehosekoittimessa

Paputahnat kuten valkoinen papu, mustapapu, kidneypapu, edamamepapu, härkäpapu jne.

valkoinen papu dippi
Valkoisesta pavusta saa maustamalla herkkudipin

Muut palkokasvit kuten linssit ja kikherneet, herneet

Lehtivihannestahnat teharissa: Lehtikaali, mangoldi, pinaatti ja nokkonen

Avocadotahna

Ranskankerma eli creme fraiche

Jogurtti turkkilainen jogurtti tai kreikkalainen jogurtti

Kermaviili

Vegaaniset vastaavat (jogurtti, kermaviili ja kasvisfraiche)

Maailman paras kotitekoinen dippi

Millainen on maailman paras itse tehty dippikastike? No se voi olla monenlainen: Jos haluat terveellisen, tee se avokadosta tai pähkinöistä tehosekoittimessa murskaamalla, tekemällä ainekset tahnaksi eli dipiksi.

Itse tehty guacamole on upean makuista, ja sitä voisi syödä vaikka kuinka paljon. Salsadippi oon myöskin itse tehtynä aivan mahtavana herkullista.

Maidoton dippi

Maidottomat dipit tehdään siis kasviksista, siemenistä, pähkinöistä ja pavuista. Tehosekoittimessa saa hyvin tehtyä dippipohjan ja sen jälkeen mielikuvitusta mausteiden käyttöön.

Dippi kermaviili

Tämä on todennäköisesti yleisin dippi joka kotona nopeasti tehdään. Se on dippi kalalle jolloin siihen tulee esimerkiksi sinappia, sitruunaa ja suolakurkkua. Tai jos se on sipsien kanssa nautittava dippi on taivas rajana makujen suhteen.

Kermaviilikastike lohelle ja kalapuikoille:

Kermaviiliin sekoitetaan suolaa, valkosipulia, tilliä ja teelusikallinen sinappia.

Taco dippi

Tacomausteet tacodippiin. Valmiita tacomausteseoksia saa kaupasta, mutta voit sekottaa sen juustokuminasta, chilistä, paprikasta, suolasta ja valkosipulista. Sitten vain haluamaasi dippipohjaan, oli se sitten pähkinästä tai kasviksista tai ranskankermasta tai kermaviilista.

Juustodippi resepti

Sulata erittäin maukas juusto kattilassa aivan miedolla lämmöllä, voit tehdä tämän esimerkiksi cheddarista tai goudasta tai sitten Aurasta tai Gopgonzolasta. Lisää hieman maitoa ja tuoreen sitruunan mehua. Mahtavan makuista!

Aurajuusto dippi

Sulata aurajuustoa ja laita joukkoon hieman maitoa ja sitruunamehua, tai valkoviiniä.

Ranskankermakastike – creme fraiche dippi

Creme fraichesta tehtyä dippiä kannattaa hieman keventää joko jogurtilla tai kermaviilillä tai jonkin hedelmän mehulla, esim sitruuna tai limemehulla. Tämän voit tehdä samaan tapaan kuin kermaviilikastikkeen, mutta tämä on rasvaisempi, samalla myös maukkaampi.

Kreikkalainen jogurttikastike – turkkilainen jogurttikastike

Tämän jogurttikastikkeeen voi tehdä samaan tapaan kuin ranskankermadippi tai kermaviilidippi.

Valmiit dipit kaupasta

On Taffel dippi, Estrella dipit ja Santa Maria dippejä valmiina, mutta kun teet dipit itse, ei ole mitään epäilystä, etteikö dippisi olisi herkullinen, ja voit tehdä siitä myös huipputerveellisen ja silti herkullisen halutessasi. Unohda nämä keinotekoiset.

Valmiit dipit sisältävät usein keinotekoisia aineita ja aineita joita ei niinkään kannattaisi syödä. Säilöntäaineet ja arominvahventeet eivät ole ihmiselle terveellisiä esimerkiksi natriumglutamaattia kannattaisi välttää.

valmiit dipit taffel
Taffel pussidippijauhe

Natriumglutamaatti aiheuttaa joillekin ihmisille ihottumaa, kuumotusta, päänsärkyä, ja hengenahdistusta. Pitkällä tähtäimellä se voi aiheuttaa muutakin, synteettisenä aineena sen vaikutuksia ei varmasti vielä voi täysin tietää, mutta tulevaisuus näyttää. Natriumglutamaatti on varsin kiistelty aine ja monet epäterveelliset ruuat valmistetaan käyttäen juuri natriumglutamaattia maun vahvistamiseksi, jotta ihminen addiktoituisi epäterveelliseen einekseen tai välipalaan.

Valmiit dippijauheet sekoitetaan yleensä kermaviiliin tai sitten niiden pohjana on creme fraiche eli ranskankerma tai vaihtoehtoisesti jogurtti.

Valmiit dipit ovat esim. Ranch-dippi – Taffel – joka maistuu lähinnä todella makealta, Kolme sipulia dippi – 3 sipulia dippi on suosittu valmisdippi ja se on aika “perusmaku” ja sopii mattimeikäläiselle, American dippi – taaskin hyvin makea ja tuo mieleen että miksi ihmeessä sitä sokeria tai makeutusainetta pitää tunkea joka paikkaan suuria määriä, Estrellan dipeissä maistuu samat glutamaatit ja sokerit joten… kannattaa varmaan kuten sanottu tehdä se itse. 😀

On lisäksi valmis dippikastike tyylisiä dippejä, niitä on ainakin juustonmakuisina ja guacamole makuja. Myös juustoista itsestään on tehty dippityylisiä esimerkiksi Koskenlaskija dippi.

Samankaltaiset artikkelit