Luontoon

Luonnossa

Luonnossa liikkuminen ja oleminen on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia, historiaa ja kuulumista tälle planeetalle sekä johonkin vielä suurempaan. Luonnosta saa mielenrauhaa, liikuntaa, aitoutta ja kokemuksen olemisesta jonkin tärkeän ja merkityksellisen yhteydessä.

Luonnossa on hyvä ihmisen olla

Luonto tuo ihmiselle jotain mitä mikään muu ei voi tuoda. Luonto houkuttelee liikkumaan, se inspiroi henkisesti ja siinä saa yhteyden kasveihin, eläimiin, veteen, maahan ja suurempaan entiteettiin, pieni ihminen voi tuntea olevansa osana mittaamattomuutta.

luonnossa on hyvä olla

Luontoon

Maapallomme on ainutlaatuinen paikka, jossa luonto kukoistaa monimuotoisuudessaan. Vuoristot, metsät, järvet, aavikot ja meret – kaikki ne muodostavat luonnon, joka on sekä ihmisen että monen muun lajin koti. Tämä ympäristö on paikka, jossa voimme kokea rauhaa, ihmetystä ja yhteyttä maailmaan.

luontoon

Jokainen hetki luonnossa on mahdollisuus havainnoida, oppia ja arvostaa sitä kauneutta, joka ympäröi meitä. Luontoon kannattaa suunnistaa aina kun on mahdollisuus. Suomalaiseen luontoon on helppo mennä, koska käytännössä se on kaikkialla, esimerkiksi kaupungeissa on suuria määriä lähiluonnon kohtaamisen mahdollisuuksia.

Luonto vaikuttaa monin tavoin

Vaikka tällä kertaa emme keskity luonnon terveysvaikutuksiin tai luontoyhteyteen, on silti syytä korostaa, kuinka monin eri tavoin luonto vaikuttaa meihin ja yhteisöihimme.

luonto fvaikuttaa meihin

Se tarjoaa resursseja, kuten ruokaa ja vettä, mutta myös paikan virkistykselle, inspiraatiolle ja luovuudelle. Terveys ja luonto yhdistetään tiukasti yhteen. Terveys kohenee enemmän liikkuessa luonnossa kuin muualla.

Hyvinvointia luonnosta

Luonnosta voi ammentaa hyvinvointia milloin vain, vaikka keskellä yötä. Suomalaisia pidetäänkin varsin luontokeskeisenä kansana. Myös terveyttä voi luonto tarjota, ja tarjoaakin, paitsi omalla olemuksellaan ja myös erilaisten kasvien ja sienien antimien muodossa.

hyvinvointia luonnosta

Esimerkiksi suomalaiset marjat ovat maailman terveellisimpiä, meidän metsämustikkamme ja karpalomme ovat paljon terveellisempiä kuin kasvatetut, ne ovat varsinaista superfoodia.

Luontoäidin lääkekaapista saa myös lääkkeitä, kuten pakurikääpää, pihkaa ja monia muita kasveista tehtäviä luonnonlääkkeitä.

Luonnon virkistys- ja hoivapalvelut

Monille ihmisille luonto on paikka, jossa he voivat rentoutua ja irtautua arjen kiireistä. Olipa kyse sitten kävelystä metsässä, piknikistä puistossa tai auringonlaskun ihailemisesta rannalla, luonto tarjoaa paikan, jossa voi hengittää syvään ja tuntea olevansa osa jotain suurempaa.

luonto virkistys ja hoiva

Liikunnan suorittaminen luonnossa on toisella tasolla kuin liikunta muualla. Luonto tuo siihen oman merkityksellisen ja mystisen lisänsä.

Liikunta luonnossa

Liikunta luonnossa on tehokkaampaa psyykkisesti kuin liikunta esimerkiksi kaupungissa tai kuntosalilla.

luonto liikunta

Liikunnan yhdistäminen luontokokemukseen tuo paitsi vapautuksen stressistä, myös hyvin monipuolisen ja moniaistisen kokemuksen.

Luonto houkuttelee liikkumaan

Liikkuminen luonnon helmassa on jotain aivan muuta. Luonto kaikessa monimuotoisuudessaan suorastaan vetää meitä liikkumaan. Luontoliikunnan kokemus on eri tavalla visuaalinen, auditiivinen ja kinestettinen kuin kokemus kuntosalilla.

Luontoliikunta kohentaa kansanterveyttä tasa-arvoisesti

Luonnossa liikkuminen ei ole vain tapa nauttia kauniista maisemista, vaan se on myös tapa ylläpitää fyysistä ja henkistä hyvinvointia.

luonto liikunta kansanterveys

Monet lajit, kuten patikointi, pyöräily ja melonta, tarjoavat liikuntaa, joka vahvistaa kehoa ja mieltä. Ja koska luonto on kaikkien saatavilla, luontoliikunta on tasa-arvoinen tapa edistää kansanterveyttä. Hyvinvointia luonnosta ammentamalla voidaan vaikuttaa merkittävästi kansanterveyteen.

Kansallispuistojen terveyshyötyjä

Vaikka emme syvenny luonnon terveysvaikutuksiin tässä artikkelissa, on silti mainittava, kuinka kansallispuistot, näinä suojeltuina alueina, edistävät kansalaisten hyvinvointia.

kansallispuistot terveys

Kansallispuistot tarjoavat turvallisia ympäristöjä virkistykselle, liikunnalle ja oppimiselle. Terveyttä ei koskaan ole liikaa, joten tiedät mihin suunnistaa jos haluat lisätä sitä itsellesi.

Suomalainen luonto on monimuotoinen

Suomen luonto on erityisen monimuotoinen. Vaihtelevat vuodenajat, järvet, metsät ja saaristot tekevät siitä ainutlaatuisen. Tämä monimuotoisuus on myös koti monille kasveille, eläimille ja muille organismeille, jotka ovat osa rikasta ekosysteemiämme.

suomalainen luonto monimuotoisuus

Suomalaiset jokamiehen oikeudet antavat myös hienon elämyksen sekä suomalaisille itselleen että ulkomaalaiselle.

Hyvinvoiva luonto, hyvinvoiva ihminen -toimintaohjelma

Vaikka luonnon ja ihmisen välinen suhde on olennainen, on tärkeää muistaa, että hyvinvoiva luonto on perusedellytys hyvinvoivalle ihmiselle. Siksi on tärkeää suojella ja arvostaa luontoa, jotta tulevat sukupolvet voivat myös nauttia sen monista lahjoista.

hyvinvoiva luonto hyvinvoiva ihminen

Katso Metsähallituksen sivustolta toimintaohjelma, ja lataa se itsellesi täältä.

Samankaltaiset artikkelit