Hirssi

Hirssi

Ihmiset ovat syöneet tätä vaatimatonta viljaa jo vuosituhansien ajan, ja se on tekemässä paluuta terveysruokien maailmaan. Tässä on kaikki, mitä sinun on tiedettävä hirssistä, sen historiasta ja terveysvaikutuksista.

Mikä on hirssi?

Hirssi on pieni, pyöreä vilja, jota on useita eri lajikkeita muun muassa sulkahirssien (Pennisetum), pantaheinien (Setaria), röyhyhirssien (Panicum) ja sormihirssien (Eleusine) suvuista

Yleisin lajike on helmihirssi, jota löydät, jos etsit hirssiä kaupasta. Hirssi on gluteenitonta, ja sen pähkinäinen maku tekee siitä monipuolisen ainesosan sekä makeisiin että suolaisiin ruokiin.

Hirssi historia

Hirssiä on viljelty tuhansia vuosia, ja se oli muinaisen Kiinan ja Intian peruselintarvike. Arkeologit ovatkin löytäneet todisteita siitä, että hirssiä on korjattu jo 10 000 vuotta eaa. Hirssi päätyi Eurooppaan keskiajalla, jolloin sitä viljeltiin talvisadoksi. Nykyään hirssi on edelleen suosittua Intiassa ja Afrikassa, mutta muualla maailmassa sitä ei käytetä yhtä paljon.

Hirssi terveysvaikutukset

Hirssi on ravinteikas ruoka-aine, joka sisältää tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten magnesiumia, fosforia, mangaania ja sinkkiä. Se on myös hyvä kuidun ja kasviproteiinin lähde. Runsaan ravintoainepitoisuutensa vuoksi hirssi on yhdistetty useisiin terveyshyötyihin, kuten ruoansulatuksen paranemiseen, alhaisempaan kolesterolipitoisuuteen, parempaan verensokerin hallintaan ja tulehdusten vähenemiseen.

Jos haluat lisätä hirssiä ruokavalioosi, olet varmasti iloinen siitä, että sitä on suhteellisen helppo valmistaa ruoaksi. Hirssi voidaan keittää riisin tai muiden jyvien tapaan tai keittää painekattilassa. Kypsennettynä sitä voidaan käyttää riisin tai kvinoan sijasta salaateissa tai sekoitetuissa paistoksissa tai aamupuuroksi. Verkosta löytyy reseptejä myös hirssileivän valmistukseen. Kokeile siis tätä ikivanhaa viljaa.

Hirssi gluteeniton vilja

Hirssi on luontaisesti gluteeniton ja sopii hyvin kaikkien ruokavalioon.

Hirssi proteiini

Hirssissä on proteiinia 4,5 g / 100 g. (keitetty suolaton)

Hirssi Yhteenveto

Hirssi ei ehkä ole vielä tuttu nimi, mutta tämä vaatimaton vilja on ollut olemassa jo vuosituhansia, ja se on täynnä ravintoaineita, jotka tarjoavat lukuisia terveyshyötyjä. Jos etsit gluteenitonta viljaa lisättäväksi ruokavalioosi, älä etsi muuta kuin hirssiä. Voit keittää sitä riisin tai muiden jyvien tapaan tai käyttää sitä vehnäjauhon sijasta leipäresepteissä – mahdollisuudet ovat rajattomat.

Löydät lisää Kasvit & Hyvinvointi -aiheisia artikkeleita Vegefrendit.fi etusivulta tai yläpalkin valikosta